springi GTI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pozwalam sobie odświerzyć wątek, bo wygląda na to, że znalazłem odpowiedź na moje wątpliwości odnośnie podniesienia mojego GTI...Paweł Marek pisze: tylko pamiętaqj że jeśli chodzi o tył to i amorki są inne, tzn odległość od talerzyków dolnych do dolnego mocowania do belki jest w GTI o ok 2 lub 3 cm mniejsza, i to głównie odpowiada za obniżenie tyłu.
[...]
Auto paskudnie idzie tyłkiem w górę, co udało mi się sprawdzić niestety
Widzę to tak:
Amorki mam stockowe. Mój GTI 2.0 8v (AGG) nie był fabrycznie obniżony w stosunku do np. GT (vide fotki wyżej). Jeżeli wywalę moje obniżające eibach'y i wsadzę springi od np. GT, to przód powinien się ciut podnieść, ale przez inne amorki tył - w stosunku do przodu - pójdzie bardziej w górę. Biorąc jednak pod uwagę, że w kufrze (czyli za tylną osią) 'podróżuje' ze mną 'dodatkowy' zbiornik od LPG (pewnie ze 20kg waży, jak nie więcej), który po zatankowaniu dodatkowo będzie ciążyć, to może wyjść tak, że ta dodatkowa masa ok. 50kg (?????) 'wyrówna' podniesienie tyłu. Am I right?
[ Dodano: 2007-04-04, 01:17 ]
Ja w kwestiach formalnych...marek2907 pisze:w/g tego to tylko 2.0 16V było obniżone
Wychodzi na to, że to różnie było w zależności od roku produkcji... Moje GTI jest z '96r. i wg. mojej 'książeczki' (druk: 7.94) to wysokość pojazdu (z wyłączeniem variantów) dla wersji 90PS to 1425mm, zaś dla 115PS (i mocniejszych) to 1410mm. Czyli GTI jest równe 15mm niższe
A wg. mojej instrukcji wygląda to inaczej Różnica masy całkowitej (Zul. Gesamtgewicht) między wersją 3d 90PS (np. GT) a 3d 115PS (np. GTI) wynosi 70kg (1540kg do 1610kg). Różnica mas pojazdu gotowego do drogi (Leergewicht betriebsfertig) wynosi zaś 75kg: odpowiednio 1035kg i 1110kg. Czyli to już jest znaczna różnica. Masami zbliżone do GTI jest TD (75PS). Masa całkowita 'turboklekota' to 1605kg, a masa 'gotowego' to 1095kg, czyli TD jest po 15kg lżejszy. Natomiast TDI jest cięższy od GTI - odpowiednio: 1655kg i 1145kg, a więc 45kg więcej dla 'klekota' na 'całkowitej' i 35kg dla 'gotowego'.marek2907 pisze:tu jest pokazana różnica wad między gofrem z silnikiem 1,8 a 2,0
Obawiam się zatem, że ew. sprężyny z GT mogą być za słabe do GTI od '94r. w zwyż. Natomiast na odwrót (czyli z GTI do GT) powinny usztywnić (i obniżyć, o czym za chwilę) zawias. Bez większych obaw można za to - jak sądzę - stosować sprężyny z TD i TDI.
[Przypominam: piszę o danych wg. instrukcji drukowanej w lipcu 1994r.]
RARYTASY z GTI 20 JAHRE i GTI-EDITION
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=21795929
Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=21795929
Pozdrawiam
Maciek (Gawronik)