Temacik przekroczył 3000 odwiedzin
PGrzemek punkcik dla ciebie
sprawdzałeś na fotelu czy będzie dobrze leżeć ?
Tak po skończeniu dopiero bo inaczej się nie dało. Efekt jest taki że musiałem raz poprawke robić (bo były zmarszczki jak założyłem tapicerke na fotel), ale jest oki. Czeka mnie chyba jeszcze jedna poprawka
(taka malutka, ale i tak nie jest źle jak na pierwszy raz
) Jutro wrzuce zdjęcia jak to na fotelach wygląda, bo kanapka już zrobiona, i wygląda optymistycznie
czy w koncu szyje ci to szwaczka czy sam walczysz?
miejscami za mocno sciągasz igłą nić, co w efekcie przekłada się na pomarszczone miejsca w okolicach zszywanych dwóch elementów
Tapicerka foteli szyta jest przez krawcową na maszynie, i raczej nie ma możliwości ściągania materiału bardziej lub mniej. Wszystko (no prawie
) się naciąga i nie ma takich zmarszczeń na fotelach. To tylko tak luzem nienajlepiej wygląda
jednak mogłeś lepiej przymierzyć i poprowadzić sobie np. ołówkiem lub cienkim długopisem miejsca szwów, wtedy byś miał te szycia przez środek prosto,
A no, mogłem, bo to był mój pomysł tak na szybkiego żeby tapicerka nie była zbyt pusta na środku
Niestety nie da się tego poprawić, bo będą dziurki w skórze po szyciu, ale na drugim pomyślałem już że trzeba to zaznaczyć żeby było prosto i jest OKI
a boczną ścianę fotela mogłeś dać centymetr wyżej wtedy by lepiej wyglądało
a o tym nawet nie myślałem, bo ciąłem materiał według oryginalnej tapicerki. Później mogłoby być coś zmarszczone, albo trzeba by było gąbke ładować pod skóre żeby to jakoś wyglądało. Wolałem nie ryzykować, bo to moja pierwsza praca. W Golfiku postaram się trochę zaszaleć jak moja wiedza wzrośnie
Czy najpierw zdjołes starą tapicerkę i wykożystałeś ją jako szablon do nowej?
Dokładnie tak. Rozprułem starą tapicerkę, zrobiłem szablon, do tego gabka na spód i zszywanie, tyle że przy robienu szablony trzeba troszkę większy szablon zrobić bo welur jest bardziej rozciągliwy niż skóra
tak ogólnie czy po założeniu tapicerki na siedzenie tylko ja naciągasz czy przyklejasz/przeszywasz przez gąbkę jak to wygląda?
Zakładam bez przyklejania czy cudowania. Zakładasz jak oryginalną tapicerke. Każdą tapicerkę można ściągnąć bez prucia jej (np. do prania). Masz parę drutów lub linek które ściągają tapicerkę w miejscach takich jak wgłębienia, demontujesz to i tapicera schodzi wtedy łatwo (w sumie innej opcji nie ma
) Wrzuce wam zdjęcia jak to wygląda przy montarzu na przednich fotelach, bo z tyłu już mam zrobione i nie miałem zabardzo jak robić foty montując tapicerke
Przy montażu z przodu poszukam kogoś żeby mi zdjęcia czaskał
I tak całkiem na boku, piszesz ze nie robisz tego w swoim golfie, najpierw przeprowadzasz testy na innym samochodzie:)??
I tak i nie
Tak, ale nie do końca bo w sumie jest to po części test, dlatego że pierwszy raz mam do czynienia z tapicerkami, ale tapicerka jest robiona na gotowo. Poprostu powiedziałem sobie że mi wyjdzie i wychodzi (nawet ładniej niż myślałem)
A jeszcze u siebie nie robie bo nie ma czerwonej skóry w hurtowni. Były inne kolory, ale doszedłem do wniosku że będzie tylko i wyłącznie czerwony, dlatego musze czekać narazie
Powykręcałem sobie pare gratów z Golfika i czekam na skórke. ( Jak by był czerwiny kolorek to obijałbym w tej chwili 2 autka
)
PozdraVWiam
[url=http://kapsel-tuning.com][img]http://images36.fotosik.pl/34/2baeeac3477473d0.jpg[/img][/url]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2343153#2343153 - BRY na maskę