[mk3] Pali jak smok :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] Pali jak smok :(
Witam.
Co może być przyczyną takiego dużego zużycia paliwa w mieście 14l/100km.
Dodam że jeżdze spokojnie.
A na trasie pali do 6,5 - 7 litrów /100km.
Co to może być?
Co to może być?
Re: [mk3] Pali jak smok :(
moze styl jazdy, bo widze ze na trasie pali ladnie wiec ciezko powiedziec, moze jeszcze czujniik temperatury sprawdzic czy dziala odpowiedznio bo moze jezdzi autka na ssaniuKRIS77 pisze:Witam.
Co to może być?
Zdecydowanie zależy to od stylu jazdy im delikatniej jeżdzisz tym mniej pali.W sumie to zależy jaki jest stan silnika,mój np. najmniej pali przy 110km/h tzn jakies 8-9litrów na 100 a w mieście to nawet pozyżej 12 litrów,wiadoma sprawa korki światłą ciągłe ruszanie i zatrzymywanie.
No a przy ostrej jeżdzie to się robi wir w baku,raz dostał po garach tak konkretnie to jakieś 15-16 litrów połknął.Niestety w końcu to 1.8
Najlepiej zalożyć gaz ale to już nie będzieten sam samochód,to tak jak byś jadł suchy chleb przez cały czas a z czasu napił sie wody
Jedyne rozwiązanie jeździć oszczędnie ale czasami dać odżyć motorowi żeby go nie zamulić
No a przy ostrej jeżdzie to się robi wir w baku,raz dostał po garach tak konkretnie to jakieś 15-16 litrów połknął.Niestety w końcu to 1.8
Najlepiej zalożyć gaz ale to już nie będzieten sam samochód,to tak jak byś jadł suchy chleb przez cały czas a z czasu napił sie wody
Jedyne rozwiązanie jeździć oszczędnie ale czasami dać odżyć motorowi żeby go nie zamulić
robertch
golf mk3 1.8
golf mk3 1.8
Gdy czytam powyższe posty to się lekko denerwuje... 14l na 100 km to lekka przesada jak na 1.6. Możecie mi nie uwierzyć ale mi pali 10-11 na miescie (jazda spokojna a i miasto "nieduże") przy bucie(dużym he he) jakieś 12-14l . Wszystko wg wskazan MFA.Nie jestem mechanikiem ale pozostaje Ci sprawdzenie dosłownie wszystkiego. złe ciśnienie to już 0,5l-1l więcej. Większe fele to też więcej wachy itp.Ale z tego co piszesz to na trasie jest ok, więc IMHO cos z silnikiem.
- Golf III 1,8
- Nowicjusz
- Golf III 1,8
- Nowicjusz
Co Wy wiecie o gazie! Ja od lutego wydaję na gaz 300-350 zl, a na benzynę wydawałem nawet 800 zl na miesiąc!!! Przez 2,5 miecha zwrócila mi się połowa kasy wydana na instalację.
Jak się dba o samochód, to nawet nie zauważysz różnicy w mocy. Jakoś te silniki VW sobie wyjątkowo dobrze radzą z zasilaniem gazowym.
Mialem w CC 900 instalację gazową. Tam naprawdę było czuć jaki słaby jest. A teraz w MKIII różnicy się nie wyczuje!
Jak się dba o samochód, to nawet nie zauważysz różnicy w mocy. Jakoś te silniki VW sobie wyjątkowo dobrze radzą z zasilaniem gazowym.
Mialem w CC 900 instalację gazową. Tam naprawdę było czuć jaki słaby jest. A teraz w MKIII różnicy się nie wyczuje!
malox pisze:TAK PISZA CI KTORZY NIE JEŻDŻĄ NA GAZIE.EH JAK KTOŚ MA KASE....JA JUŻ NA SILINK ZAROBILEM.....
pragnę zauważyć, że moje pytanie nie dotyczyło instalacji gazowych tylko przyczyny zbyt dużego apetytu na benzynę,
chodziło mi o ewentualaną przyczynę dużego spalania a nie zastosowanie tańszego paliwa jakim jest gaz, gdzie żeby go tankować muszę zainwestować przynajmniej 3500 zł w instalację gazową.
Robie miesięcznie około 800 km i nie ma to sensu.
Pozdrawiam.