Swap z 9A na KR - problem z odpalaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Swap z 9A na KR - problem z odpalaniem
w moim corku zmieniłem silnik z 2.0 (9A) na 1.8 (KR) z golfa 2 Gti..... wsadzilem ten silnik, i teraz mam pare pytań, ponieważ skrzynia wraz z kołem zamachowym musiała zostać ta od corka..... niezmieniałem instalacji (komputer jest ten od 2.0) przepustnice też zostawiłem tą od 2.0 (dobrze zrobiłem czy musi byc ta orginalna od tego silnika??) .....i niewiem jak z układem wtryskowym.... bo na tej co był w tym KR-e to wogule niechciał odpalić tylko zalewalo go cały czas(nawet paliwo poszło do oleju).... założyłem więc rozdzielacz ten od 2.0 wraz z przepływomierzem.....no i na tym tylko odpali i zgaśnie..... odkręciłem te rurki no to paliwo pompa podaje....i na rozdzielacz rozruchowy też jest ciśnienie....natomiast na poszczegulne wtryski nie podaje..... najprawdopodobniej siedzi ten rozdzielacz wtrysków.... czy będę musiał szukac takiego od tego silnika czy moge założyc od jakiejś 2 litrówki??......
chyba że ktoś mi poradzi co może byc jeszcze siadniete.....
dodam że zapłon nie jest ustawiony (może byc z tym związane ze nie podaje paliwa na wtryski??) bo na gazie jak go odpaliłem to tez niezbyt chciał chodzic.....
chyba że ktoś mi poradzi co może byc jeszcze siadniete.....
dodam że zapłon nie jest ustawiony (może byc z tym związane ze nie podaje paliwa na wtryski??) bo na gazie jak go odpaliłem to tez niezbyt chciał chodzic.....
Ostatnio zmieniony sob kwie 28, 2007 17:27 przez sslawek77, łącznie zmieniany 1 raz.
Teoretycznie KR- powinien działać na wtrysku od 9A.
Przełożyłeś wszystko z 9A łacznie z kablem od 4-tego garu - tym z "obrączką" ?
Przełozyłeś osprzęt na głowicy (podciśnienia, regulator wolnych obrotów.....) z 9A?
Przełożyłeś wszystko z 9A łacznie z kablem od 4-tego garu - tym z "obrączką" ?
Przełozyłeś osprzęt na głowicy (podciśnienia, regulator wolnych obrotów.....) z 9A?
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
przełożyłem: wszystkie czujniki, przepustnice, silnik krokowy no i cały przepływomierz wraz rozdzielaczem....jedynie wtryski zostały niezmienione....... mam wrażenie że ten rozdzielacz jest walnięty....bo tylko podaje paliwo na rozruchowy, wiec na tym co poda to odpali i zaraz gaśnie....
jak go odpale i odkręce rurki od rozdzielacza to paliwo wogule nie idzie....
a ten kabel ma być na 4 garze?? bo jeden gośc mi powiedział że na pierwszym ma byc....
jak go odpale i odkręce rurki od rozdzielacza to paliwo wogule nie idzie....
a ten kabel ma być na 4 garze?? bo jeden gośc mi powiedział że na pierwszym ma byc....
Ostatnio zmieniony czw kwie 26, 2007 17:17 przez sslawek77, łącznie zmieniany 1 raz.
O wszystko czym różni się osprzęt KR od 9A. Tak aby ten KR wygladał identycznie jak 9A. Nie wiem tylko czy jest tam gdzie przykrecić czujniki spalania stukowego z 9A (na bloku silnika). Ale bez czujników spalania stukowego silnik będzie działał normalnie a komputer od 9A prawdopodobnie nie wykryje braku czujników (choć nie jestem tego pewnien na 100%).
Nad ranem:
Nad ranem:
Na bloku KR-a miałeś czujnik spalania stukowego? hmmm. Może w ostatnich wypustach zastosowali, zasadniczo to nie było, dopiero w PL był.
A podawanie paliwa na wtryskiwacze to sprawdzałeś odkręcając rurki czy patrząc na wyjęty wtryskiwacz? Bo jak za niskie ciśnienie z pompy to się wtryskiwacz nie otworzy.
A podawanie paliwa na wtryskiwacze to sprawdzałeś odkręcając rurki czy patrząc na wyjęty wtryskiwacz? Bo jak za niskie ciśnienie z pompy to się wtryskiwacz nie otworzy.
Nad ranem:
Nad ranem:
Tak czy siak, czujniki spalania stukowego nie powodują efektu jaki u Ciebie występuje, jeśli przy odkręconym wtryskiwaczu roboczym i kręceniu rozrusznikiem nie leci paliwo to albo rozdzielacz albo pompa(filtr),
Nad ranem:
Nad ranem:
wiesz rurki odkręcałem.... ta główna co podaje paliwo, no to z niej dośc mocno tryskało, na tej co idzie na rozruchowy to też tryskało, ale na tych co idą na 4 wtryski to na żadnym nic się nie działo....były tylko lekko mokre.... i tak własnie sie zastanawiam czy to nie rozdzielacz jest dupnięty...
zmieniałem też tą małą puszke co jest zaraz koło wtrysków i założona jest tam rurka powrotna bęzyny....(niewiem jak to sie fachowo nazywa, ale tam jest chyba zawór co trzyma ciśnienie) i może on to tez powodować ??
zmieniałem też tą małą puszke co jest zaraz koło wtrysków i założona jest tam rurka powrotna bęzyny....(niewiem jak to sie fachowo nazywa, ale tam jest chyba zawór co trzyma ciśnienie) i może on to tez powodować ??
No jest to regulator ciśnienia i w sumie może też być on, ale jak wymieniałeś to wątpię aby dwa były walnięte na raz. spróbuj przy kręcniu rozrusznikiem podnieść palcami płytkę przepływomierza (po zdjęciu gumy do rury ssącej) i zobacz cy wtedy poleci paliwo.
Nad ranem:
Nad ranem:
czy rozdzielacz z 1.8 16v będzie pasował pod osprzęt od 2.0 16v ??
lub taki http://www.allegro.pl/item189020355_aud ... v_ace.html
lub taki http://www.allegro.pl/item189020355_aud ... v_ace.html
miałem/mam to samo... mi po swapie z PN na PL też gadzina gaśnie... zmieniłem sondę.. czujnik temperatury na bloku.. sprawdziłem szczelność dolotu.. przeczyściłem krokowy ale dalej gaśnie... u mnie wygląda to tak że odpala na dotyk ..dalej załącza się ssanie i jak tylko się skończy to obroty spadają do zera i jak go nie przytrzymam na obrotach to gaśnie... za chorobę nie wiem co to może być... generalnie to też zastanawiam się nad rozdzielaczem bo silnik leżał u gościa x czasu... i rozdzielacz mógł szlag tafić...sslawek77 pisze:wiesz rurki odkręcałem.... ta główna co podaje paliwo, no to z niej dośc mocno tryskało, na tej co idzie na rozruchowy to też tryskało, ale na tych co idą na 4 wtryski to na żadnym nic się nie działo....były tylko lekko mokre.... i tak własnie sie zastanawiam czy to nie rozdzielacz jest dupnięty...
..Jak biorę kluczyk na zapłon to wtryskiwacz rozruchowy podaje paliwo przez kilka sekund... wtedy główne wtryski nie działają bo one zaczynają działać dopiero na włączonym silniku kiedy zasysane powietrze unosi klapkę przepływomierza... Natomiat ciekawy jestem ile czasu pracuje Ci silnik po odpaleniu bo coś mi się wierzyć nie chce ze chodziłby dłuzej na tym paliwku z wtryskiwacza rozruchowego...