Problem z radiem - slaby odbior
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Problem z radiem - slaby odbior
witam,
zmienilem w moim golfie antene na taka:
http://www.allegro.pl/item187572792_akt ... ult_l.html
kabel byl zbyt krotki i zamoontowalem przedluzacz 5m (zdecydowanie za dlugo ale akurat taki mialem na stanie)
radio jakie podlaczylem to kasetowy philips - w domu podlaczalem pod zasilanie 12v i wszystko bylo ok (wraz z zakupiona antena)
po podlaczeniu radia w samochodzie kaseta dziala ok
ale odbior radia byl fatalny - nawet na postoju i z wylaczonym silnikiem
wiec zaczalem kombinowac po podlaczeniu zwyklego kabla odbior sie poprawil
po podlaczeniu do radia tylko bolca (bez ekeranu - nie wiem czy zrozumiale sie wyrazilem) odbior tez sie poprawil
gdzie jest pies pogrzebany? gdzie szukac usterki co sprawdzic?
z gory dziekuje a pomoc
zmienilem w moim golfie antene na taka:
http://www.allegro.pl/item187572792_akt ... ult_l.html
kabel byl zbyt krotki i zamoontowalem przedluzacz 5m (zdecydowanie za dlugo ale akurat taki mialem na stanie)
radio jakie podlaczylem to kasetowy philips - w domu podlaczalem pod zasilanie 12v i wszystko bylo ok (wraz z zakupiona antena)
po podlaczeniu radia w samochodzie kaseta dziala ok
ale odbior radia byl fatalny - nawet na postoju i z wylaczonym silnikiem
wiec zaczalem kombinowac po podlaczeniu zwyklego kabla odbior sie poprawil
po podlaczeniu do radia tylko bolca (bez ekeranu - nie wiem czy zrozumiale sie wyrazilem) odbior tez sie poprawil
gdzie jest pies pogrzebany? gdzie szukac usterki co sprawdzic?
z gory dziekuje a pomoc
zmieżyć miernikiem czy przepływa przez nie go prąd, jesli nie masz miernika to żarówką z baterią też sprawdzisz, osobno spr. ekran i główny przewód, ekran jest na tulejce gniazdka, gł. przewód złapiesz w dziurce gniazdka i bolcu wtykikedzior pisze:ten kabel od przedluzacza np na pewno jest uszkodzony
...
Na pewno zmasowana. Antena błotnikowa ma nawet specjalną taśmę dokręcaną do zawiasu od maski, żeby była "lepiej" zmasowana.kedzior pisze:ma być zmasowana czy nie
Co do problemu to mam pewną teorię dlaczego to źle odbiera. Ale na razie nie jestem pewny. O tej teorii jest w tym http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=101217 temacie, ale nikt mi jeszcze nie odpowiedział.
Teoria jest następująca, ale nie jest potwierdzona. W oryginalnym zestawieniu radio - antena VW jest tak, że zasilanie wzmacniacza antenowego nie jest na dodatkowym przewodzie, tylko radio podaje napięcie na środkową żyłę przewodu antenowego. Wzmacniacz sygnału napięcie bierze stamtąd. W przypadku gdy jest podłączona antena nieoryginalna z osobnym przewodem zasilającym wzmacniacz to i tak oryginalne radio VW (już chyba wszystkie z serii IV tzn.: alfa IV beta IV gamma IV miały takie rozwiązanie) podaje napięcia na środkową żyłę przez co działanie anteny, a właściwie samego wzmacniacza jest zakłócane przez to napięcie, przez co sam wzmacniacz wręcz osłabia sygnał radiowy. Poza doświadczeniami ze wzmacniaczem sygnału w kablówce, co by na to wskazywało, nie mam żadnego potwierdzenia tej teorii.
Bednarus pisze:oryginalne radio VW (już chyba wszystkie z serii IV tzn.: alfa IV beta IV gamma IV miały takie rozwiązanie) podaje napięcia na środkową żyłę przez co działanie anteny
kedzior pisze:radio jakie podlaczylem to kasetowy philips
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
reasumujac
po kilku dniowych zmaganiach stwierdzam ze przedluzacz jest ok (sprawdzony miernikiem - ktory w koncu nabylem), zamienilem go na 1m teraz dlugosc odpowiada idealnie, kabel od anteny tez jest ok (nie ma roznicy przedluzacz podlacze do anteny czy nie)
zostaje radio obecnie nie mam na jakie podmienic zeby sprawdzic - mysle ze w tym tygodniu sie uda
czy jesli przewod antenowy i sama antena jest ok mozliwe ze zle podlaczylem radio o dlatego zle sciaga? podlaczenie dokonalem wg schematu z innych tematow, zalilanie anteny podlaczylem do czerwonego przewodu - jest roznica czy podlacze do czerwonego czy zoltego?
po podlaczeniu innego radia odezwe sie - tymczasem czekam na jakies komentarze
pozdrawiam
po kilku dniowych zmaganiach stwierdzam ze przedluzacz jest ok (sprawdzony miernikiem - ktory w koncu nabylem), zamienilem go na 1m teraz dlugosc odpowiada idealnie, kabel od anteny tez jest ok (nie ma roznicy przedluzacz podlacze do anteny czy nie)
zostaje radio obecnie nie mam na jakie podmienic zeby sprawdzic - mysle ze w tym tygodniu sie uda
czy jesli przewod antenowy i sama antena jest ok mozliwe ze zle podlaczylem radio o dlatego zle sciaga? podlaczenie dokonalem wg schematu z innych tematow, zalilanie anteny podlaczylem do czerwonego przewodu - jest roznica czy podlacze do czerwonego czy zoltego?
po podlaczeniu innego radia odezwe sie - tymczasem czekam na jakies komentarze
pozdrawiam