Witam! skoro temat dotyczy 1Z postanowiłem i ja sprawdzić działanie tego zaworu, no i zonk
.
Wygląda to tak:
Silnik zagrzany podłaczam, VAG blok 004 i pole 04 czyli współczynnik wysterowania tegoż zaworu, na jałowym biegu vag wskazuje wartość 3,1% i ani drgnie chyba że doda mu się energicznie gazu wtedy wartości te zmieniaja się po czym wracaja na 3,1% i tak zostaje.
Ten sam blok tylko przełączam na Basic Settings i tu zgodnie z opisem ECU powinien regulować zaworkiem na przemian, w moim przypadku ECU wusterowywuje zawór na jego maksymalne zamknięcie tj 77% i nic dalej sie nie dzieje poprostu tak zostaje, silnik troche inaczej pracuje bo przestawił sie kąt ale nie ma takich cyklicznych przejśc.
Pole 000 --Basic Settings pole 02 i tu mam wartośc 46-48 przy wartości pola 009 140,
Tak to mniej więcej wygląda w moim silniku.
Czy te objawy wskazuja na złą prace zaworka N108 ? skoro wartośc w bloku 004-- 04 powinna sie zmieniać podczas pracy silnika (pytanie tylko czy na obrotach jałowych czy po dodaniu gazu).
No i druga sprawa to 004--Basic Settings i tu zawór zostaje wysterowany na max i tak juz zostaje bez tych cyklicznych zmian.
Jak myślicie Panowie czy to normalne objawy czy cosik jest nie tak?