Pomoc w wycenie kilku napraw
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pomoc w wycenie kilku napraw
Witam
W środę odstawiam samochod do warsztatu na naprawę zawieszenia. Samochód już był w tym warsztacie na przeglądzie i dostałem specyfikację rzeczy do zrobienia wraz z wyceną. Sam się zbytnio w cenach części i napraw nie orientuję więc proszę Was o przejrzenie poniższego kosztorysu i podpowiedzi czy nie próbują mnie naciągać na czymś - wiadomo nikt nie lubi przepłacać
Mój samochód to MK3 GTI 8V, naprawa w okolicach Warszawy.
Nadmienię, że chcę zrobić jednorazowo całe zawieszenie (punkt 1) - więc chyba powinni zejść z ceny robocizny.
1. ZAWIESZENIE:
-wym. drążków kierowniczych, Materiał: 134zł, Robocizna 80zł
-wym. osłon drążków kierowniczych, M. 24zł, R.0
-miękkie górne mocowania amortyzatorów przód, wkrótce mogą stukać, M.90zł, R.120zł
-łączniki stabilizatora przód, M.80zł, R.30zł
-odboje amortyzatorów tył, M.60zł, R.100zł
-Geometria 120
2. Hamulce:
-skorodowane tarcze tył, M.190zł, R.65zł
-przy wymianie tarcz tył konieczna wymiana łożysk (tarcza jest zespolona z piastą tył) ,M.66zł, R. 40zł
-stoją prowadnice zacisków tył, lewa dzwignia od ęcznego stoi w zacisku, jeśli się da rozruszać to koszty usprawnienia zacisków tył będą się przedstawiały: M.80zł, R. 80zł, Nowy zacisk po zwrocie starego: 358zł ( w tej chwili brakuje takich na stanie)
-przewody elastyczne hamulcowe przód (lewy już wilgotny) M.42zł, R.80zł WAŻNE!!!!!!!!!
-tarcze hamulcowe przód mają minimalną grubość, M. 366ZŁ (Bosch), R.50zł
-brudny płyn hamulcowy M.35zł
3. SKRZYNIA BIEGÓW
-wymont/zamont skrzyni 250zł
-weryfikacja i naprawa 600zł
-koszty materiałów po weryfikacji, wiadomo że potrzebny będzie nowy olej, syntetyk około 150zł na całą skrzynię.
4. PRZEGLĄD?
-robocizna 80zł
-diagnostyka VAG 50zł
-filtr kabiny, na pewno brudny, zwykły około 30zł
-nie wiemy kiedy wymieniany był rozrząd
-woda w układzie chłodzenia R+M. 90zł
Za rzeczowe odpowiedzi i sugestie przyznaję punkty
W środę odstawiam samochod do warsztatu na naprawę zawieszenia. Samochód już był w tym warsztacie na przeglądzie i dostałem specyfikację rzeczy do zrobienia wraz z wyceną. Sam się zbytnio w cenach części i napraw nie orientuję więc proszę Was o przejrzenie poniższego kosztorysu i podpowiedzi czy nie próbują mnie naciągać na czymś - wiadomo nikt nie lubi przepłacać
Mój samochód to MK3 GTI 8V, naprawa w okolicach Warszawy.
Nadmienię, że chcę zrobić jednorazowo całe zawieszenie (punkt 1) - więc chyba powinni zejść z ceny robocizny.
1. ZAWIESZENIE:
-wym. drążków kierowniczych, Materiał: 134zł, Robocizna 80zł
-wym. osłon drążków kierowniczych, M. 24zł, R.0
-miękkie górne mocowania amortyzatorów przód, wkrótce mogą stukać, M.90zł, R.120zł
-łączniki stabilizatora przód, M.80zł, R.30zł
-odboje amortyzatorów tył, M.60zł, R.100zł
-Geometria 120
2. Hamulce:
-skorodowane tarcze tył, M.190zł, R.65zł
-przy wymianie tarcz tył konieczna wymiana łożysk (tarcza jest zespolona z piastą tył) ,M.66zł, R. 40zł
-stoją prowadnice zacisków tył, lewa dzwignia od ęcznego stoi w zacisku, jeśli się da rozruszać to koszty usprawnienia zacisków tył będą się przedstawiały: M.80zł, R. 80zł, Nowy zacisk po zwrocie starego: 358zł ( w tej chwili brakuje takich na stanie)
-przewody elastyczne hamulcowe przód (lewy już wilgotny) M.42zł, R.80zł WAŻNE!!!!!!!!!
-brudny płyn hamulcowy M.35zł
3. SKRZYNIA BIEGÓW
-wymont/zamont skrzyni 250zł
-koszty materiałów po weryfikacji, wiadomo że potrzebny będzie nowy olej, syntetyk około 150zł na całą skrzynię.
4. PRZEGLĄD?
-robocizna 80zł
-diagnostyka VAG 50zł
-filtr kabiny, na pewno brudny, zwykły około 30zł
-nie wiemy kiedy wymieniany był rozrząd
-woda w układzie chłodzenia R+M. 90zł
Za rzeczowe odpowiedzi i sugestie przyznaję punkty
- Paweł Marek
- V.I.P.
Generalnie ceny materiałów wydają się ok. Łożyska na tył nawet trochę taniawe, może marne. Ale z robocizną szok. Wiele rzeczy robi sie równoczasowo. Np przy przednim i tylnim zawieszeniu, lub przy ukladzie hamulcowym. Albo np tarcze tylne trzeba zmienić razem z łożyskami, a tu koszty podane sa osobno. Takie ceny byłyby do przyjęcia gdyby np wymieniac jeden dany element. Ale jeśli kilka w tym samym układzie to już zdrowa przesada.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Pomoc w wycenie kilku napraw
raz, ze te 90zl to moim zdaniem wygorowana cena, a dwa, ze szkoda wydawac 120zl... ja bym odlozyl pieniadze i naprawil to kiedy przy okazji bedzie tez wymiana amortyzatorow albo kiedy faktycznie pojawia sie stuki...gruszka pisze: -miękkie górne mocowania amortyzatorów przód, wkrótce mogą stukać, M.90zł, R.120zł
po pierwsze ceny tarcz sa bardzo wysokie... jakie to maja byc tarcze?gruszka pisze: -skorodowane tarcze tył, M.190zł, R.65zł
po drugie jak juz ktos napisal naciaganiem klienta jest rozpisanie robicizny osobno na lozyska a osobno na tarcze... poza tym jesli robia cos z zaciskami przednimi to za sama wymiane tarcz jeszcze 50zl ?!
hm... a jak sprzeglo wyglada? moze warto wymienic je teraz a nie za rok wykladac kolejne ~300+300zl?gruszka pisze: -wymont/zamont skrzyni 250zł
niby dobra cena kiedy robi sie sama diagnostyke... przy tak kompleksowych naprawach powinni to gratisowo dorzucic albo conajmniej 50% zejsc z cenygruszka pisze: -diagnostyka VAG 50zł