Zbyt "głeboki" hamulec???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zbyt "głeboki" hamulec???
Mam do Was takie pytanie: mam wrazenie ze od jakiegos czasu moj hamulec wchodzi jakby coraz głebiej (przy naciskaniu), i automatycznie jakby słabiej hamował- płyn hamulcowy wymieniany tydzien temu, tarcze nowe, klocki tez-wszystko dobrze złozone i działajace- na stacji diagnostycznej byly sprawdzane i wynik jest dosc dobry-tzn. zadnych zastrzezen nie bylo- pojechalem na inna stacje- to samo-zadnych zastrzezen.
Wspomniano mi cos ze jesli mam trakie wrazenie to albo rozwarstwił sie przewód hamulcowy ktorys i moze juz tak dobrze nie odprowadzac płynu, lub moze byc cos z pompa paliwową...- a moze Wy wskazecie co innego? Co wpływa na siłe hamowania? Moze to wcale nie pompa ani przewód tylko cos innego?Co zatem by to mogło byc?
A jesli np. pompa- czy to sie regeneruje(to ile to kosztuje i czy warto w ogole?) czy sie kupuje całe- to tez jaki koszt jest tego orientacyjnie?
Moje samopoczucie jest tym gorsze ze wczoraj siadłem do octavi (tez kombi) i tam to dosłownie jak sie lekko musneło pedał hamulca to auto prawie w miejscu stawało- zeby cos takiego bylo u mnie to musialbym chyba zblokowac koła a i tak by nie bylo takie "wrazenia" -jak tam- przy wciskaniu hamulca..
Zatem prosze doradzcie mi cos- tym bardziej ze z hamulcami mam dosc niemiłe przezycia- kiedys podczas jazdy rozszczelnił sie cylinderek przy jednym kole....-akurat nie w VW, ale obojetnie w jakim aucie-to nie zycze nikomu i nie polecam takich "przygód"-wiec moze jestem przewrazliwiony-ale na 100% jestem pewien ze te hamulce jakby "słabna"
[ Dodano: 08 Maj 2007 00:47 ]
i jeszcze jedno- nie smiejcie sie ale.. co to jest ten cały "VAG"?:) i czemu to słuzy?
Wspomniano mi cos ze jesli mam trakie wrazenie to albo rozwarstwił sie przewód hamulcowy ktorys i moze juz tak dobrze nie odprowadzac płynu, lub moze byc cos z pompa paliwową...- a moze Wy wskazecie co innego? Co wpływa na siłe hamowania? Moze to wcale nie pompa ani przewód tylko cos innego?Co zatem by to mogło byc?
A jesli np. pompa- czy to sie regeneruje(to ile to kosztuje i czy warto w ogole?) czy sie kupuje całe- to tez jaki koszt jest tego orientacyjnie?
Moje samopoczucie jest tym gorsze ze wczoraj siadłem do octavi (tez kombi) i tam to dosłownie jak sie lekko musneło pedał hamulca to auto prawie w miejscu stawało- zeby cos takiego bylo u mnie to musialbym chyba zblokowac koła a i tak by nie bylo takie "wrazenia" -jak tam- przy wciskaniu hamulca..
Zatem prosze doradzcie mi cos- tym bardziej ze z hamulcami mam dosc niemiłe przezycia- kiedys podczas jazdy rozszczelnił sie cylinderek przy jednym kole....-akurat nie w VW, ale obojetnie w jakim aucie-to nie zycze nikomu i nie polecam takich "przygód"-wiec moze jestem przewrazliwiony-ale na 100% jestem pewien ze te hamulce jakby "słabna"
[ Dodano: 08 Maj 2007 00:47 ]
i jeszcze jedno- nie smiejcie sie ale.. co to jest ten cały "VAG"?:) i czemu to słuzy?
kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
VAG-COM to program komputerowy służący do diagnostyki pojazdów z grupy VAG. Jego możliwości są porównywalne z testerami diagnostycznymi używanymi w autoryzowanych serwisach VW, AUDI, SEAT, SKODA.
http://www.vag-com.pl/vagcom.htm
http://www.vag-com.pl/vagcom.htm
gixy, może być spraw kilka:
- źle odpowietrzony układ (ale jak na rolkach wychodzi ok to chyba odpada)
- jeśli masz hamulce bębnowe z tyłu to źle działający samoregulator,
- no i faktycznie pompa hamulcowa z przeciekiem wewnętrznym (pompy nie ma co regenerować tylko kupić jak już nową)
- źle odpowietrzony układ (ale jak na rolkach wychodzi ok to chyba odpada)
- jeśli masz hamulce bębnowe z tyłu to źle działający samoregulator,
- no i faktycznie pompa hamulcowa z przeciekiem wewnętrznym (pompy nie ma co regenerować tylko kupić jak już nową)
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Witam
A co z hamulcem ręcznym? Duży luz i skok ręcznego hamulca powoduje duży
skok pedału.Naciś pedał hamulca do oporu i powoli z czuciem zaciąg reczny
na trzeci ząbek.Zwolnij pedał i reguluj linki ręcznych tak długo aż zaczną lekko
hamować oba koła.Jeśli tak zrobisz pedał hamulca się trochę dzwignie.
Pozdrawiam.Andrzej.
A co z hamulcem ręcznym? Duży luz i skok ręcznego hamulca powoduje duży
skok pedału.Naciś pedał hamulca do oporu i powoli z czuciem zaciąg reczny
na trzeci ząbek.Zwolnij pedał i reguluj linki ręcznych tak długo aż zaczną lekko
hamować oba koła.Jeśli tak zrobisz pedał hamulca się trochę dzwignie.
Pozdrawiam.Andrzej.
Witam.
Ja bym jednak stawiał na pompę hamulcową.
Miałem taką samą sytuację - pedał hamulca przy wduszaniu powoli dochodził do podłogi.
Wymieniłem pompę wraz z serwem (używane).
Efekt jest taki, że pedał przy wduszeniu wcale się nie obniża - ale za to hamulce są "ciężkie" - tzn. muszę mocno cisnąć żeby zahamować - tak jakby nie działało serwo. Ale jak zapalę silnik i przejadę kawałek to hamulce się robią jak brzytwa - samochód dosłownie staje w miejscu. Więc myślę że jest coś z serwem.
Ja bym jednak stawiał na pompę hamulcową.
Miałem taką samą sytuację - pedał hamulca przy wduszaniu powoli dochodził do podłogi.
Wymieniłem pompę wraz z serwem (używane).
Efekt jest taki, że pedał przy wduszeniu wcale się nie obniża - ale za to hamulce są "ciężkie" - tzn. muszę mocno cisnąć żeby zahamować - tak jakby nie działało serwo. Ale jak zapalę silnik i przejadę kawałek to hamulce się robią jak brzytwa - samochód dosłownie staje w miejscu. Więc myślę że jest coś z serwem.