Temperatura silnika za niska
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wygląda jednak że nie z tego samego miejscadamcio151 pisze:takdommarc pisze:czy jak sprawdza się temperaturę silnika VAGiem to on bierze ją z tego czujnika ??
zepsuty był czujnik ECT, po jego wymianie nie ma takich różnicdamcio151 pisze:to jest dziwnedommarc pisze:po wymianie termostatu vag mi pokazuje max 63 °C , a na tablicy jest 90°C
pozdrawiam Dominik
KUPIĘ:
- klapę tylną MK3 kombi najlepiej w kolorze LC3L
KUPIĘ:
- klapę tylną MK3 kombi najlepiej w kolorze LC3L
-
- Użytkownik
- Kontakt:
w autach po 96 roku wskaznik powinien ci wskazywac 90 stopni gdy tem w silniku osiaga 75 do 105 stopnijanek822 pisze:ale co teraz z tym wskaźnikiem, on jest do wymiany czy cały licznik
dopiero powyzej 105 stopni wskazowka powinna sie podnosic informujac cie ze auto zaczyna sie grzac
i z tego co wiem jest to fabryczne ustawienie
PEUGEOTA206 NIESTETY NIE DA SIę ZROBIC NA GERMAN STYLE :( wiec go sprzedam !!
- kuba82wroc
- Mały gagatek
- Kontakt:
- kuba82wroc
- Mały gagatek
- Kontakt:
- kuba82wroc
- Mały gagatek
- Kontakt:
- janek822
- Użytkownik
- Kontakt:
rozebrałem cały licznik(5min roboty razem z wykręcaniem) i zajrzałem do tego wskaźnika temp, cudów tam nie ma tylko owinięty drucikiem kawałem blaszki czy plastiku, ale zauważyłem że jest z tyłu jakaś regulacja wskazówki, przekręciłem ją troche w strone rosnącej temperatury i teraz wskaźnik dobija do 90 tak jak powinno być Jak długo to wytrzyma i jak sie bedzie sprawować w pracy to sie okaże, poprostu troche oszukałem wskaźnik, wiem że wszystko jest dobre pozosta tylko wskaźnik.damcio151 pisze:a masz możliwość podmiany na chwilę licznika
chip+216(made in mirass) = około 130PS/290NM narazie :)
- michalc696
- Mały gagatek
Koledzy jak to jest z tymi TDI-kami, przy panującej obecnie temperaturze (ok. -13) ciekawi mnie bardzo spadająca temperatura na postoju, żeby doszło do 90 muszę jechać w granicach 120km/h, i włączone ogrzewanie na maksa, jak stanę (ogrzewanie też włączone), spada w oczach, a powinno chyba być odwrotnie. Według was co może być przyczyną??? Dodam, że termostat otwiera się (sprawdzony w garczku), czujnik wymieniony (wprawdzie nie oryginalny, ale rezystancja ok) i coś teraz ma większy apetyt na ON.
- Paweł Marek
- V.I.P.
diesel jest wydajny, wydziela mało ciepła, skoro ogrzewanie masz na maksa to niema sie czemu dziwić, zrób test na postoju z wyłączonym całkowicie ogrzewaniem, a czy termostat jest ok to już nie wiem, pisano wiele razy na forum o tym.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- michalc696
- Mały gagatek
mam ten sam problem, nie wiem co robic. 90˚C osiągam tylko jak jade 120-140km/h, jak tylko zwalniam albo zatrzymuje sie tem gwałtownie spada ...michalc696 pisze:Koledzy jak to jest z tymi TDI-kami, przy panującej obecnie temperaturze (ok. -13) ciekawi mnie bardzo spadająca temperatura na postoju, żeby doszło do 90 muszę jechać w granicach 120km/h, i włączone ogrzewanie na maksa, jak stanę (ogrzewanie też włączone), spada w oczach, a powinno chyba być odwrotnie. Według was co może być przyczyną??? Dodam, że termostat otwiera się (sprawdzony w garczku), czujnik wymieniony (wprawdzie nie oryginalny, ale rezystancja ok) i coś teraz ma większy apetyt na ON.
mam silnik TDI (90KM) 1Z, wymieniałem termostat ale jest to samo