O olejach raz jeszcze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
O olejach raz jeszcze
Witam. Wiem wiem ze prawie co drugi temat to o olejach jest a szczególnie mi chodzi o przekonanie że jeżeli silnik jezdził na oleju mineralnym to nie powinno sie przechodzić na oleje wyższej klasy aby nie wypłukiwać zgromadzonego nagaru w silniku itp.
Natknąłem sie gdzies w necie na temat olejów...czytam jakieś klasyfikacje lepkości itp
Jest też tam " liczba zasadowa (TBN) - Określa zdolności myjące i neutralizujące oleju" i np wychodzi na to że Mobil mineralny 15w40 o liczbie TBN 10mg KOH/g bardziej wypłuka silnik z osadów niż np: Elf Synthese 0W40 który ma TBN 8,7mg KOH/g lub jakiś Texaco Havoline Formula3 Energy 5W30 - półsyntetyk gdzie ma TBN 6,5mg KOH/g. Albo ja czegoś nie rozumie ? albo skąd ta opinia o wypłukiwaniu przez pół/syntetyki nagaru.
Doedukujcie mnie bo "ni rozumię tego" i kto kłamie
Natknąłem sie gdzies w necie na temat olejów...czytam jakieś klasyfikacje lepkości itp
Jest też tam " liczba zasadowa (TBN) - Określa zdolności myjące i neutralizujące oleju" i np wychodzi na to że Mobil mineralny 15w40 o liczbie TBN 10mg KOH/g bardziej wypłuka silnik z osadów niż np: Elf Synthese 0W40 który ma TBN 8,7mg KOH/g lub jakiś Texaco Havoline Formula3 Energy 5W30 - półsyntetyk gdzie ma TBN 6,5mg KOH/g. Albo ja czegoś nie rozumie ? albo skąd ta opinia o wypłukiwaniu przez pół/syntetyki nagaru.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
TBN (Total Basic Number) to parametr charakteryzujący zdolności myjąco oleju. Im liczba większa tym lepsze są właściwości myjące i neutralizujące kwaśne produkty spalania paliwa czy oleju. Czyli najlepij lac olej z jak najmniejsza liczba TBN
Opinia byc mzoe wzeila sie z lepkosci tych oleji!
Opinia byc mzoe wzeila sie z lepkosci tych oleji!
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/176151.html][img]http://images.spritmonitor.de/176151.png[/img][/url]
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Dokładnie tak... Dlatego wielokrotnie okreslałem takie opinie jako bzdury...mmarek pisze:Jest też tam " liczba zasadowa (TBN) - Określa zdolności myjące i neutralizujące oleju" i np wychodzi na to że Mobil mineralny 15w40 o liczbie TBN 10mg KOH/g bardziej wypłuka silnik z osadów niż np: Elf Synthese 0W40 który ma TBN 8,7mg KOH/g lub jakiś Texaco Havoline Formula3 Energy 5W30 - półsyntetyk gdzie ma TBN 6,5mg KOH/g. Albo ja czegoś nie rozumie ? albo skąd ta opinia o wypłukiwaniu przez pół/syntetyki nagaru.
Opinia została chyba z czasów PRL... Mineralne oleje powinny być lane do aut gdzie silnik rzeczywiście nosi znamiona dużego zużycia a nie chce sie inwestować w naprawę...
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
Popieram w całej rozciącłości - tzn. wbrew powszechnie panującej opini, teoretycznie, to mineralny powinien bardzie wypłukiwać nagary.mmarek pisze: Jest też tam " liczba zasadowa (TBN) - Określa zdolności myjące i neutralizujące oleju" i np wychodzi na to że Mobil mineralny 15w40 o liczbie TBN 10mg KOH/g bardziej wypłuka silnik z osadów niż np: Elf Synthese 0W40 który ma TBN 8,7mg KOH/g lub jakiś Texaco Havoline Formula3 Energy 5W30 - półsyntetyk gdzie ma TBN 6,5mg KOH/g. Albo ja czegoś nie rozumie ? albo skąd ta opinia o wypłukiwaniu przez pół/syntetyki nagaru.
Jeszcze zerknij na ilość popiołów - oleje syntetyczne zostawiają często więcej popiołow niż mineralne wiec teoretycznie mogą bardziej zasyfiać silnik.
Możesz usasadnić???preker20 pisze:Czyli najlepij lac olej z jak najmniejsza liczba TBN
Chyba jednak nie takie proste...........preker20 pisze:im wieksza liczba TBN tym wieksze prawdopodobienstwo wyplukania nagaru chyba proste nie
Zauważ, że mineralne oleje najczęściej mają wiekszy wskaźnik TBN niż syntetyczne i jakoś nikt nie pisze żeby w samochodach o przebiegu >300tkm lać syntetyka.
A co do lepkości to syntetyki w temp. roboczej są też często bardziej gęste niż mineralne wiec nic nie jest takie proste, nie?!