pali w kratkę
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pali w kratkę
Witam
Szukałem juz podobnych tematów ale nic nie znalazłem
Otóż mam golfa z silnikiem 1.9 TDI, 110 KM AHF
Rano w zimie przy temp. około 0 odpalał na dotyk, wszystkie świece dobre.
Po rozgrzaniu silnika do temp właściwej załapuje dopiero po 3-4 obrotach :/ A czasem jak sie go zgasi i po paru minutach mniej wiecej od 5-15 jak temp jeszcze prawie nie spadnie, pali jeszcze gorzej, załapuje dopiero po 6-7 obrotach (akumulator jest ok), dzieje sie tak dosyc czesto.
Minęło jakieś 3-4 miesiące od wymiany świec, w zimie palił na zimnym na dotyk a teraz przy zimnym silniku kreci i załapuje ale dopiero po 4 obrotach gdzie odpala :/ świece chyba sie nie zużyły już przecież.
Autko było sprowadzone, ma na liczniku 160 tys. Po paru dniach został wymieniony rozrząd i filtry, przed wymianą tez na ciepłym słabo palił, 3-4 obroty.
Kolega ma takiego samego golfa z takim zamym silnikiem i na ciepłym pali mu dosłownie na dotyk.
Co może być przyczyna takiego marnego odpalania na ciepłym? Pomóżcie
Szukałem juz podobnych tematów ale nic nie znalazłem
Otóż mam golfa z silnikiem 1.9 TDI, 110 KM AHF
Rano w zimie przy temp. około 0 odpalał na dotyk, wszystkie świece dobre.
Po rozgrzaniu silnika do temp właściwej załapuje dopiero po 3-4 obrotach :/ A czasem jak sie go zgasi i po paru minutach mniej wiecej od 5-15 jak temp jeszcze prawie nie spadnie, pali jeszcze gorzej, załapuje dopiero po 6-7 obrotach (akumulator jest ok), dzieje sie tak dosyc czesto.
Minęło jakieś 3-4 miesiące od wymiany świec, w zimie palił na zimnym na dotyk a teraz przy zimnym silniku kreci i załapuje ale dopiero po 4 obrotach gdzie odpala :/ świece chyba sie nie zużyły już przecież.
Autko było sprowadzone, ma na liczniku 160 tys. Po paru dniach został wymieniony rozrząd i filtry, przed wymianą tez na ciepłym słabo palił, 3-4 obroty.
Kolega ma takiego samego golfa z takim zamym silnikiem i na ciepłym pali mu dosłownie na dotyk.
Co może być przyczyna takiego marnego odpalania na ciepłym? Pomóżcie
miałem to samo też mówili zły kąt wtrysku zapłon itd pojechałem do gościa od dizli i od razu powiedział że pompa leci ale najpierw wymienic kazał akumulator zmieniłem na 74a miałem 45 potem rozrusznik i tu sie okazało że miał bicia na tulejkach i dopiero po tym jak wymieniłem akumulator i zrobiłem rozrusznik już nie chełtałem tak długo skąd wiesz że akumulator dobry spróbuj podmieni od innego i nie śpiesz sie z robieniem pompy jak ci mechanior doradzi bo nic nie da
podobno da sie to zrobi zmieniając mapki w kompie ale to już spec musi robic pamiętaj że autko jest już po jakimś przebiegu i nie wszystko ma nowe
poradził bym ci jeszcze poszukac na forum o zatkaniu blaszką powtórnego spalania przedłużysz życie silnikowi ja tak zrobiłem i niedośc że lepiej pracuje to jeszcze przestał dymic
nie wież że jak tak pali to ma 300tyś mój ma 160 i też tak palił pozdro
podobno da sie to zrobi zmieniając mapki w kompie ale to już spec musi robic pamiętaj że autko jest już po jakimś przebiegu i nie wszystko ma nowe
poradził bym ci jeszcze poszukac na forum o zatkaniu blaszką powtórnego spalania przedłużysz życie silnikowi ja tak zrobiłem i niedośc że lepiej pracuje to jeszcze przestał dymic
nie wież że jak tak pali to ma 300tyś mój ma 160 i też tak palił pozdro
U Ciebie mentol na moje oko dwa problemy sie nakładaja:
1- palenie na cieplym (lekkie zuzycie akumulatora, rozrusznika, pompy z sumowane daje taki efekt) skutecznym rozwiazaniem jest po prostu zwiekszenie dawek rozruchowych w programie. Palic bedzie od dotyku nawet jak 400tys km nakula.
2- odpalanie na zimnym : zapowietrzajacy sie filtr paliwa, zly kat wtrysku, swieczki, slaba kompresja itd..trzeba diagnozowac.
1- palenie na cieplym (lekkie zuzycie akumulatora, rozrusznika, pompy z sumowane daje taki efekt) skutecznym rozwiazaniem jest po prostu zwiekszenie dawek rozruchowych w programie. Palic bedzie od dotyku nawet jak 400tys km nakula.
2- odpalanie na zimnym : zapowietrzajacy sie filtr paliwa, zly kat wtrysku, swieczki, slaba kompresja itd..trzeba diagnozowac.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
Akumulator kupiłem dziś nowy 74 ah wczesniej był 70 ah, paliłem go pare razy ale zadnej zmiany nie ma.rob555 pisze:U Ciebie mentol na moje oko dwa problemy sie nakładaja:
Może mi kogoś polecicie z Lublina, okolic kto by się tym zajął?, zdiagnozował silnik. Za rozsądną cene