OBD i zwarcie lini K i L

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tomi_lee
Nowicjusz
Nowicjusz

OBD i zwarcie lini K i L

Post autor: tomi_lee » ndz cze 03, 2007 11:18

Witam.Posiadam Golfa MK3 '93 1,6 ze złączem diagnostycznym OBD 1 czyli takim:
Obrazek

Kiedyś zrobiłem interfejs OBD 2 o taki:
Obrazek

I teraz mam pytanie...
Czy ten interfejs mogę podłączyć do złącza OBD 1?Pytam dlatego ponieważ w interfejsie zwiera się dwie linie L i K i czy to aby nie zaszkodzi samochodzikowi?Wiem że na tym zdjęciu jest napisane L+K ale chcę się upewnić.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PitrekT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: PitrekT » ndz cze 03, 2007 14:15

Możesz podłączyć ten interfejs do swojego samochodu.Akurat ten typ interfejsu ,który zrobiłeś ma linię K i L zwarte a więc na jednym przewodzie.Podłączenie nie zaszkodzi sterownikowi.Co najwyżej nie będziesz miał komunikacji między ECU a PC.

tomi_lee
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomi_lee » ndz cze 03, 2007 17:45

Dziękuję bardzo!
Ostatnio zmieniony pn cze 04, 2007 00:20 przez tomi_lee, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz cze 03, 2007 23:21

tomi_lee, Nie masz z fejsem przypadkiem takiego problemu, że jak słaby jest aku ( poniżej 12V ) to nie chce się skomunikowac z ECU ?

tomi_lee
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomi_lee » czw cze 07, 2007 21:08

Witam ponownie.Udało mi się połączyć z ECU (częściowo).Połączenie trwa 15 sekund i w tym czasie mogę zdiagnozować silnik (pokazuje mi tylko jeden błąd bo mam niezarejestrowaną wersję VAG-COM).Po tym czasie w programie wyskakuje komunikat że nie mam podłączonego interfejsu.Odłączę go od PC i samchochodu na 30min. i mogę bawić się dalej.Początkowo myślałem że to wina akumulatora ale naładowałem i dalej to samo.Ustawienia portu COM i programu VAG-COM są domyślne i może dlatego?Czy może ktoś napisać ustawienia na których działa?Za wszelkie sugestie będę naprawdę wdzięczny.Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”