Witam wszystkich .
Mam pytanko , kupiłem golfa 98 r z Niemiec z oryginalnym przebiegiem 50 000, stan naprawde super , ale zrobiło sie ciepło włączam klimatyzację ( climatronic ) a tu nic .
Na wyświetlaczu nie pojawiają sie zadne kody czy błędy . Przed kupnem podłaczałem całe auto pod komputer i nic nie wykazało - co to może być ? golfem jezdziła starsza pani wiec może nie ma freonu , nie wiem - pomocy !
Szalek
Klimatyzacja nie dziala
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klimatyzacja nie dziala
Ostatnio zmieniony sob cze 09, 2007 16:05 przez szalek, łącznie zmieniany 1 raz.
w układzie klimatyzacji nie ma teraz freonu ale to szczegół propozycja sprawdzenia czy masz wogóle czynnik w ukł klimatyzacji łatwo sprawdzić jeśli nie to napełnić najlepiej z kontrastem na wszelki wypadek jakby była nieszczelność ja bym od tego zaczął
pozdrawiam
pozdrawiam
1.montaż wspomagania - wykonane
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
Zapłon wyłączony. Nacisnąć rónocześnie guziki [zamknięty obieg powietrza] oraz [ECON] i przytrzymać minimum 3 sekundy. Trzymając przyciśnięte włączyć zapłon. Diagnoza zostanie przeprowadzona. Na koniec na wyświetlaczu climatronica po prawej stronie pojawi się liczba błędów a po lewej stronie kod błędu. Przełączamy pomiędzy nimi guzikiem [temperatura +]
By wywołać pamięć błędów w climatronicu należy nacisnąć i przytrzymać na dłużej niż 3 sekundy guziki [zamknięty obieg powietrza] oraz [ECON]. Po lewej stronie zobaczymy liczbę trzycyfrową a po prawej liczbę 00. Poprzez naciśnięcie guzika [temperatura +] przełączamy do następnego błędu. Gdy z lewej strony pojawi się kod 000 znaczy, że nie ma więcej błędów. Przytrzymując guzik [ECON] na dłużej niż 3 sekundy czyścimy pamięć błędów. Poprzez naciśnięcie guzika [ECON] powracamy do normalnego trybu climatronica
By wywołać pamięć błędów w climatronicu należy nacisnąć i przytrzymać na dłużej niż 3 sekundy guziki [zamknięty obieg powietrza] oraz [ECON]. Po lewej stronie zobaczymy liczbę trzycyfrową a po prawej liczbę 00. Poprzez naciśnięcie guzika [temperatura +] przełączamy do następnego błędu. Gdy z lewej strony pojawi się kod 000 znaczy, że nie ma więcej błędów. Przytrzymując guzik [ECON] na dłużej niż 3 sekundy czyścimy pamięć błędów. Poprzez naciśnięcie guzika [ECON] powracamy do normalnego trybu climatronica
Witam
greg, mam pytanie moze znasz wiecej ukrytych funkcji w clinatronicu? jezeli tak bardzo bym cie prosił o podanie (mam Golfa v z climatronic, własnie sobie sprawdziłem "Twoim sposobem" i pokazalo mi " io " po obydwu stronach wyswietlacza, mysle ze nie mam zadnych błedow.
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
greg, mam pytanie moze znasz wiecej ukrytych funkcji w clinatronicu? jezeli tak bardzo bym cie prosił o podanie (mam Golfa v z climatronic, własnie sobie sprawdziłem "Twoim sposobem" i pokazalo mi " io " po obydwu stronach wyswietlacza, mysle ze nie mam zadnych błedow.
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Re: Klimatyzacja nie dziala
Ja na Twoim miejscu zaczal bym od sprawdzenia ile jest gazu w ukladzie (R134a)Jesli jest za malo klima nie wlaczy sie,Mozesz rowniez sprawdzic bezpieczniki ,moze ktorys polecialszalek pisze:Witam wszystkich .
Mam pytanko , kupiłem golfa 98 r z Niemiec z oryginalnym przebiegiem 50 000, stan naprawde super , ale zrobiło sie ciepło włączam klimatyzację ( climatronic ) a tu nic .
Na wyświetlaczu nie pojawiają sie zadne kody czy błędy . Przed kupnem podłaczałem całe auto pod komputer i nic nie wykazało - co to może być ? golfem jezdziła starsza pani wiec może nie ma freonu , nie wiem - pomocy !
Szalek
Przy nabijaniu klimy poprosil bym goscia zeby dolal do oleju zielony barwnik (jest to srodek ktory przy swietle ultrafioletowym pomaga znalesc nieszczelnosc ukladu klimatyzacji)Swego czasu pracowalem w warsztacie samochodowym i przy kazdym nabijaniu dolewalismy taki srodek -rzeczywiscie nie raz pomogl trafic w kilka minut w miejsce nieszczelnosci.Koszt nabicia wacha sie miedzy 100-200PLN w zaleznosci ile gazu wchodzi do ukladu i ile gosc chce zarobic.Niektorzy mechanicy stosuja zasade dobijania gazu-niema czegos takiego poniewaz nigdy niewiadomo ile jest gazu w ukladzie i mozna dobic za duzo lub za malo.Aby pozadnie to zrobic nalezy caly gaz spuscic do uzadzenia ktore nabija klime ,zrobic proznie(rowniez dowiemy sie co nieco o szczelnosci ukladu klimy)i na koniec wtloczyc wlasciwa ilosc gazu wraz z olejem i barwnikiem (tak to wygladalo w naszej firmie mniej wiecej i nigdy nie bylo zadnych problemow z klientami)
Zycze powodzenia i chlodnych dni w autku w wakacyjne upaly