Temperatura cieczy chlodzacej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wczoraj w GTI żonki jak zmieniłem termostat to zrobiłem przejażdżkę. Silnik nie był całkiem zimny bo przed zmianą termostaty jeździłem. Na polu ok -3 stopni. Wyobra x sobie 4 km po płaskim i 90 stopni. Nie mogłem uwierzyć. A w moim vento mam tyle jak postoję w korku. POdczas jazdy jakieś 70. Więc kurna sobie też wymienię !
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- TUTENHAMON
Przed wymianą - po 30 km - po wymianie ---> po 5km to już spokojnie jest te 90 …TUTENHAMON pisze:NO to ja mam ok ale interesuje mnie po jakim czasie od odpalenia wam pokazuje 90 stopni
Oryginał(montowany przez VW ) - WAHLER (najlepszy i polecany przez wszystkich, nie warto kupować gorszych, bo wiele jest niesprawnych fabrycznie, o czym wiele razy były na forum – ktoś kupił nowy termostostat i miał kuku bo dalej silnik się nie grzał ).TUTENHAMON pisze:A ile u was kosztuje termostat.
WAHLER u mnie: 27PLN w sklepie , 70~90PLN w ASO ...
Pozdr .
:bylo: :bajer:
- TUTENHAMON
- Janosik
- Mały gagatek
- Kontakt:
Paweł Marek, ja jak przejade swoim Mk II ok 2,5 do 3 km to juz mam kreske na 90 stopniach nie wim moze dlatego ze to diesel'ek
A ma jakis wplyw na rozgrzewanie silnika rodzaj i stan spalanego paliwa? wedlug mnie chyba nie co o tym sadzicie
TUTENHAMON, a jesli chodzi o koszt termostatu to ok 30 - 40 zl w zaleznosci od marki
A ma jakis wplyw na rozgrzewanie silnika rodzaj i stan spalanego paliwa? wedlug mnie chyba nie co o tym sadzicie
TUTENHAMON, a jesli chodzi o koszt termostatu to ok 30 - 40 zl w zaleznosci od marki
A-point Audi Service Amsterdam
pozwole sobie odswierzyc temat
Mianowicie mam maly problemik ze wskaznikiem temperatury na desce rozdzielczej
otuz na trasie mam lekko ponad 50c na postoju dochodzi do 70c
sprawdzalem na wezach gorny waz sie rozgrzewa przy 70c ( na wskazniku ) jest goracy i zalancza sie wentylator
dolny waz jak na wskazniku mam 50c robi sie cieply
podlanczałem pod Vag zeby oczytac temperature z kompa i nie bylo podgladu programem Vag com mam to starsza wtyczke diagnostyczna
jednak sprawdzałem Temperature czujnika Termometrem laserowym i jak na wskazniku mialem 70c termometr pokazywał 93c
czyli nie jest nie dogrzany- termostat dobry ??
Co do spalania to na LPG 9L ma wlonczonych swiatłach
silnik 1,8 AAM 92r
czyli by nalezalo wymienic czujnik... ??
Mianowicie mam maly problemik ze wskaznikiem temperatury na desce rozdzielczej
otuz na trasie mam lekko ponad 50c na postoju dochodzi do 70c
sprawdzalem na wezach gorny waz sie rozgrzewa przy 70c ( na wskazniku ) jest goracy i zalancza sie wentylator
dolny waz jak na wskazniku mam 50c robi sie cieply
podlanczałem pod Vag zeby oczytac temperature z kompa i nie bylo podgladu programem Vag com mam to starsza wtyczke diagnostyczna
jednak sprawdzałem Temperature czujnika Termometrem laserowym i jak na wskazniku mialem 70c termometr pokazywał 93c
czyli nie jest nie dogrzany- termostat dobry ??
Co do spalania to na LPG 9L ma wlonczonych swiatłach
silnik 1,8 AAM 92r
czyli by nalezalo wymienic czujnik... ??
posłużę Vagiem
- Paweł Marek
- V.I.P.
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Miałem kiedys podobne problemy z temp. i u mnie powodem okazał sie własnie wskaznik w licznikuPaweł Marek pisze:tak, z małym ryzykiem że to nie czujnik a wskaźnik licznika szwankuje.
Ostatnio zmieniony wt cze 19, 2007 21:11 przez tomyart, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
też bym nie chciał. Bierze się piwo i jedzie pożyczyć od kumpla na próbę. Najwyżej troszkę płynu przy podmianie wycieknie to mozna oprócz browaru wziąć litr płynu do chłodnicy.Dzaba83 pisze:niechcial bym zeby po wymianie bylo to samo a czujnik orginalny 70 zł
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.