Pompa wtryskowa z AFN-a do AHU
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pompa wtryskowa z AFN-a do AHU
Już raz o tym pisałem ale nikt mi nic nie poradził no i chyba nie wszyscy czytają posty na nastych stronach
Załorzyłem pompe wtryskową z AFN-a do mojego caddy AHU i mam problem z ustawieniem kąta wyprzedzenia wtrysku
Przy ustawieniu w TDI graph poz. 2 40-44 ,poz.9 150 po wystygnięciu auto wogule nie chciało zapalić
Przestawiłem pompe tak żeby żeby dobrze zapalał zrobiłem pomiary i
Poz.2 138 poz.9 150
Vag nie pokazuje żadnych błędów oprucz kąta wyprzedzenia wtrysku
Co jest grane???
Auto pali dobrze ,ładnie wchodzi na obroty itd. w trasie jeszcze nie wyprubowałem(brak czasu)
Zrobiłem LOGI odczyt bloku wartości zmierzonych oczywiście na rozgrzanym silniku
Może ktos ma na to jakis pomysł
Załorzyłem pompe wtryskową z AFN-a do mojego caddy AHU i mam problem z ustawieniem kąta wyprzedzenia wtrysku
Przy ustawieniu w TDI graph poz. 2 40-44 ,poz.9 150 po wystygnięciu auto wogule nie chciało zapalić
Przestawiłem pompe tak żeby żeby dobrze zapalał zrobiłem pomiary i
Poz.2 138 poz.9 150
Vag nie pokazuje żadnych błędów oprucz kąta wyprzedzenia wtrysku
Co jest grane???
Auto pali dobrze ,ładnie wchodzi na obroty itd. w trasie jeszcze nie wyprubowałem(brak czasu)
Zrobiłem LOGI odczyt bloku wartości zmierzonych oczywiście na rozgrzanym silniku
Może ktos ma na to jakis pomysł
Ostatnio zmieniony pt cze 15, 2007 20:54 przez wojtekNL, łącznie zmieniany 1 raz.
ETKA w Necie http://www.vagcat.com/
z Twojego opisu wnioskuję że problem jest z tym że pompa podczas zapalnia nie może przyspieszć kąta
zmierz (jak masz czym) ciśnienie w pompie na wolnych obrotach powinno mieć koło 7 bar (~1000obr) a 10bar przy 4000obr
może to ciśnienie przy zapalaniu jest za słabe i nie może przyspieszyć zapłonu. ewentualnie odepnij zawór przestawiacza wtrysku (będziesz musiał pociągnać plus z akumilatora do zawora stopu) i zapal
jak masz jeszcze starą pompe to ze starej przekręć zawór przestawiacza moze przepuszcza i nie może przestawić wtrysku
zmierz (jak masz czym) ciśnienie w pompie na wolnych obrotach powinno mieć koło 7 bar (~1000obr) a 10bar przy 4000obr
może to ciśnienie przy zapalaniu jest za słabe i nie może przyspieszyć zapłonu. ewentualnie odepnij zawór przestawiacza wtrysku (będziesz musiał pociągnać plus z akumilatora do zawora stopu) i zapal
jak masz jeszcze starą pompe to ze starej przekręć zawór przestawiacza moze przepuszcza i nie może przestawić wtrysku
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
ustawiles po wymianie kat wtrysku?? bo w mess blocks grupa 000 pozycja 02 masz 160 (okolo ) a powinno bys ok 51
sprawdz jak jest w basic settings w grupie 000
sprawdz jak jest w basic settings w grupie 000
Ostatnio zmieniony pn cze 18, 2007 12:36 przez Adamm, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
A oto przyczyna opiłków
Ide dalej czyścić pompe
Adamm,
Powiedz mi jeszcze kturą spreżyne założyć przy tym tłoczku ze zdjęcia bo ta z AFN-a jest troche dłuższa i twardsza
Ide dalej czyścić pompe
Adamm,
Powiedz mi jeszcze kturą spreżyne założyć przy tym tłoczku ze zdjęcia bo ta z AFN-a jest troche dłuższa i twardsza
Ostatnio zmieniony wt cze 19, 2007 19:42 przez wojtekNL, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
uuu ladnie wyrabalo tloczek, a miejsce po ktorym sie on porusza jest ok? jesli nie to lipa, a sprezyne hmmm zaloz ta ktora byla w nieruszonej pompie
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
jak robisz jedną pompę z dwóch to musisz pamiętać że regulacja kąta wtrysku zależy od
1) ciśnienia w pompie - zawór regulacji ciśnienia - regulacja trzpieniem i młotkiem
2) twardości sprężyny przestawiacza wtrysku - regulacja podkładkami
3) zaworu elektromagnetycznego przestawiacza wtrysku
jak dasz za twardą sprężynę pompa bedzie miała problem z max przyspieszeniem a jak dasz za słabą to bedzie problem z opóźnieniem.
zresztą jak poskładasz podepnij vaga i zloguj kanał 004 będzie wszystko wiadomo co trzeba zrobić
[ Dodano: Czw Cze 21, 2007 08:30 ]
pozwoliłem sobie sprawdzić parametry pomp
dane podaje przy obrotach silnika - obroty pompy są o połowę mniejsze
AHU, 1Z
1000obr 6.0-7.4bar
2000obr 8.5-9.9bar
AFN, ASV
1000obr 8.1-9.5bar
2100obr 10.7-12.1bar
także jak przekładasz to zrób to parami tzn. zawór regulacji ciśnienia razem ze sprężyną przestawiacza i wszystkimi podkładkami
1) ciśnienia w pompie - zawór regulacji ciśnienia - regulacja trzpieniem i młotkiem
2) twardości sprężyny przestawiacza wtrysku - regulacja podkładkami
3) zaworu elektromagnetycznego przestawiacza wtrysku
jak dasz za twardą sprężynę pompa bedzie miała problem z max przyspieszeniem a jak dasz za słabą to bedzie problem z opóźnieniem.
zresztą jak poskładasz podepnij vaga i zloguj kanał 004 będzie wszystko wiadomo co trzeba zrobić
[ Dodano: Czw Cze 21, 2007 08:30 ]
pozwoliłem sobie sprawdzić parametry pomp
dane podaje przy obrotach silnika - obroty pompy są o połowę mniejsze
AHU, 1Z
1000obr 6.0-7.4bar
2000obr 8.5-9.9bar
AFN, ASV
1000obr 8.1-9.5bar
2100obr 10.7-12.1bar
także jak przekładasz to zrób to parami tzn. zawór regulacji ciśnienia razem ze sprężyną przestawiacza i wszystkimi podkładkami
i tak właśnie zrobiłem ,wsadziłem te z AHU ,ustawiłem rozrząd ,odpowietrzyłem pompe i nictakże jak przekładasz to zrób to parami tzn. zawór regulacji ciśnienia razem ze sprężyną przestawiacza i wszystkimi podkładkami
nie chce zapalić
rozrząd dobrze (ustawiony sprawdziłem z 5 razy)
prubowałem odpalić na całej regulacji pompy
czuć rope na wydechu
tylko biały dymek i nic więcej