gdzie naoliwic gdy skrzypi w czasie puszczania hamulca?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
gdzie naoliwic gdy skrzypi w czasie puszczania hamulca?
Gdy jade ale i tez na postoju. Naciskam hamulec cisza, ale jak zaczynam puszczac to skrzypi:/ nie wiem... jest to dosc glupi dzwiek i slyszalny na zewnatrz auta. co zrobic???
Moim zdaniem piszczą sprężynki trzymające szczęki hamulcowe z powodu rdzy i syfu z okładzin hamulcowych. Wyczyszczenie ich i szczęk daje efekt ale na krótko - smarować nie radzę do do smaru naklei się zaraz pełno syfu z okładzin, a jak smar sklapnie niechcący na bęben to można zapomnieć o hamowaniu.
Na takie problemy znajomy mechanik ma jedna radę - GŁOŚNIEJ NASTAWIĆ RADIO
Na takie problemy znajomy mechanik ma jedna radę - GŁOŚNIEJ NASTAWIĆ RADIO
Miałem to samo denerwujący pisk podczas puszczania pedału hamulca w tylnym kole. Wystarczyło ściągnąć koło oraz bęben i lekko przesmarować miejsce styku boku szczęki z blachą, to miejsce będzie widoczne u mnie było dość wytarte. Trzeba uważać aby nie nasmarować szczęki!! Rok temu to robiłem i do tej pory jest cisza.
- byczkins
- Mały gagatek
- Kontakt:
Było już wiele razy.
Zdjąć koła z tyłu, rozerać bębny, wyczyścić, smar miedziany i po sprawie ..czasem tylko na 2k km albo i mniej, ale wykonane dobrze będzie służyć.
A ten pisk..ehhh...mam to od kilku miechów
Zdjąć koła z tyłu, rozerać bębny, wyczyścić, smar miedziany i po sprawie ..czasem tylko na 2k km albo i mniej, ale wykonane dobrze będzie służyć.
A ten pisk..ehhh...mam to od kilku miechów
Ostatnio zmieniony pt cze 22, 2007 14:58 przez byczkins, łącznie zmieniany 1 raz.