Olej w filtrze powietrza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- booster
- Mały gagatek
- Kontakt:
Olej w filtrze powietrza
Witam koledzy,
Na zdjeciu ponizej wysylam fotke filtra, ktory jak rozumiem dotlenia silnik powietrzem z zewnątrz.
Otóż problem jest widoczny - ślady oleju na ściankach komory.
Filtr cały upaprany z oleju, wlot do przepustnicy tez posiada slady oleju.
Co moze byc przyczyną, co mam zrobic ?
Duże zdjecia przepustnicy:
http://members.lycos.co.uk/panmareczek/ ... tnica1.JPG
oraz
http://members.lycos.co.uk/panmareczek/ ... tnica2.JPG
Pozdrawiam i z góry dzięki
MAREK
Na zdjeciu ponizej wysylam fotke filtra, ktory jak rozumiem dotlenia silnik powietrzem z zewnątrz.
Otóż problem jest widoczny - ślady oleju na ściankach komory.
Filtr cały upaprany z oleju, wlot do przepustnicy tez posiada slady oleju.
Co moze byc przyczyną, co mam zrobic ?
Duże zdjecia przepustnicy:
http://members.lycos.co.uk/panmareczek/ ... tnica1.JPG
oraz
http://members.lycos.co.uk/panmareczek/ ... tnica2.JPG
Pozdrawiam i z góry dzięki
MAREK
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw cze 28, 2007 20:19 przez booster, łącznie zmieniany 1 raz.
>>> GRUPA OPOLSKA <<<
Ja zawsze jak kupuję autko jeżeli jest to benzyna patrze czy w przepusticy nie ma oleju czy przy odpaleniu nie pojawia się tam dymek. Jezeli tak to odpuszczam sobie autko. Jezeli wykluczymy nadmiar oleju przedostajacy sie przez odmę ( co może tez objawiac sie przedmuchami ze skrzyni korbowej ) oznacza to ze silniczek bedzie wymagał małego remontu- przynajmniej góry. Trzeba sprawdzić cśnienie, podejrzewam ze zawory ssące nie sa już za bardzo szczelne i częśc kompresji idzie do góry. Głowica i góra silnika wg mnie do regeneracji.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Witam
Miałem identyczny problem a nawet jeszcze olej tryskac powinien ale zalatwilem to prostym sposobem. Kupilem male siateczki miedzinae ktore wsadzielm do odmy. Teraz juz olej nie tryska do gaznika. Aha wlot od odmy zatkalem a wylot puscilem swobodnie w kierunku silnika. Takie siateczki mozna kupic w motoryzacyjnym . Nazywa sie to "tłumik płomieni" . Srednica ok 1 cm długosc 3cm. Wykonanne jak juz pislaem z miedzi. Mysle ze toi jedyny sensowny sposob gdyz tak autko bedzie mulilo gdyz olej spala sie wraz z paliewem. Sprobuj zobaczysz to dziala. Jak chcesz to mozesz ta odme puscic do gaznika ale obudowy filtra ale pamietaj jak sie auto nagrzeje to olejk zacznie parowac i sladowe ilosci po jakims czasie znajdziesz na filtrze. Ale jak chcesz to wlot zostaw otwarty w jakims kierunku a dziure od oddmy zatkaj
Powodzenia :DD
Mzoe to nei jest profesjonał ale działa :DD
[ Dodano: 28 Cze 2007 21:27 ]
Aha i jeszcze jedno dzieki koledze teraz wiem Nie wolno zatykac odmy!!! Mozna jedynie ja przytkac ale nie całkiem zatkac. Zrob tak jak ci napisałem ale włoz maxymalnie 2, 3 siateczki.
)
Miałem identyczny problem a nawet jeszcze olej tryskac powinien ale zalatwilem to prostym sposobem. Kupilem male siateczki miedzinae ktore wsadzielm do odmy. Teraz juz olej nie tryska do gaznika. Aha wlot od odmy zatkalem a wylot puscilem swobodnie w kierunku silnika. Takie siateczki mozna kupic w motoryzacyjnym . Nazywa sie to "tłumik płomieni" . Srednica ok 1 cm długosc 3cm. Wykonanne jak juz pislaem z miedzi. Mysle ze toi jedyny sensowny sposob gdyz tak autko bedzie mulilo gdyz olej spala sie wraz z paliewem. Sprobuj zobaczysz to dziala. Jak chcesz to mozesz ta odme puscic do gaznika ale obudowy filtra ale pamietaj jak sie auto nagrzeje to olejk zacznie parowac i sladowe ilosci po jakims czasie znajdziesz na filtrze. Ale jak chcesz to wlot zostaw otwarty w jakims kierunku a dziure od oddmy zatkaj
Powodzenia :DD
Mzoe to nei jest profesjonał ale działa :DD
[ Dodano: 28 Cze 2007 21:27 ]
Aha i jeszcze jedno dzieki koledze teraz wiem Nie wolno zatykac odmy!!! Mozna jedynie ja przytkac ale nie całkiem zatkac. Zrob tak jak ci napisałem ale włoz maxymalnie 2, 3 siateczki.
)
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie zgadzam sie z tym w zupelnosci , przez odme zawsze bedzie dostawac sie mgielka olejowa d ukaldu ssacego zwlaszcza ze odoloejacz o ile jest ma juz kilka lat, gdyby byly mocne przedmuchy silnika to przez odme by prawie ze sikalo olejem nie mowiac juz o bagnecieLuca pisze:olej wydostajacy sie z odmy swiadczt o przedmuchach silnika,czyli kolego masz silnik do remontu
Ostatnio zmieniony pt cze 29, 2007 17:18 przez silent_rob, łącznie zmieniany 1 raz.
- booster
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wymieniam olej co okolo 15 tys. km., mechanik przy wymianie oleju zawsze zachwala ten silnik, że "nie bierze oleju", a jesli juz to "symbolicznie". Tym autem zrobilem juz ponad 45tys. km. przez 2 lata. Problem oleju w filtrze znam od początku posiadania auta, samochodzik ma "buta", spadku mocy nie ma w czasie jazdy.
Ale fakt jest nie zaprzeczalny, jak nie zrobie remonciku silnika to daleko nie zajade.
Dzieki za wskazówki koledzy !!
Ale fakt jest nie zaprzeczalny, jak nie zrobie remonciku silnika to daleko nie zajade.
Dzieki za wskazówki koledzy !!
>>> GRUPA OPOLSKA <<<
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a po co remont od razu ? sprawdz wpierw kompresje jak bedzie dobra to napewno nie bedzie to wina przedmuchow w skrzyni korbowej. wpierw pobadaj kompresje i stan odmy a pozniej mysl o remoncie ;]booster pisze:jak nie zrobie remonciku silnika to daleko nie zajade.
Ostatnio zmieniony sob cze 30, 2007 10:07 przez silent_rob, łącznie zmieniany 1 raz.