glosnie zaworki heeeeelp!!!!!!!!!!!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
glosnie zaworki heeeeelp!!!!!!!!!!!!!
tak jak w temacie. mam problem, bo mocno zawory mi stukaja, mam silnik 1.8 16V(PL) i wiem, ze je sie reguluje podkladkami. teraz pytanie: tylko jak??? jak dobrac dgubosc nowych podkladek i w ogole jak jest zasada regulacji tego typu zaworow??? pomozcie, bo nie moge jezcic.....
najpierw sprawdzasz szczelinomierzem jaki jest obecny luz, jeśli jest nieodpowiedni musisz zmienić płytkę, aby wyjąć płytkę trzeba wcisnąć i zablokować szklankę (podobno jest specjalny przyrząd ja używałem szerokiego wkrętaka wkładałem go pionowo między szklankę a wałek roz.) a następnie wyjąć płytkę (szklanka czasem ma pionowy rowek, trzeba tam dmuchnąć sprężonym powietrzem a płytka sama wyskoczy), na spodzie płytki jest podana jej grybość, dobierasz odpowiednią płytkę (można je dokupić) i wkładasz w szklankę potem wyciągasz wkrętak i sprawdzasz jeszcze raz luz jak jest dobry to jedziesz tak następne 15 zaworów. życzę cierpliwości!
płytki dobiera się w ten sposób że; (przykładowo) masz luz 0.10 mm a powinien być 0,20 mm a płytka ma grubość 5,75 mm - to zakładasz nową cieńszą płytkę o grubości 5,65 mm aby powiększyć luz (jaki luz jest prawidłowy do twojego motoru to niewiem). luzy dla poszczególnych cylindrów mierzy się gdy tłok jest w górnym położeniu (koniec suwu sprężania) a obydwie krzywki też są skierowane do góry