Drży kierownica przy przyspieszaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Drży kierownica przy przyspieszaniu
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem podobnego problemu,
otóż od pewnego czasu troszkę drży mi kierownica w zakresie 100-130km/h, ale tylko przy przyspieszaniu, lub utrzymywaniu stałej prędkości pod górkę, jeśli tylko zdejmę nogę z gazu lub wcisnę sprzęgło to ustaje.
Felgi i opony są nowe - dwa razy wyważałem u różnych ludzi dla pewności, na starych kołach było podobnie.
Po wymianie amortyzatorów z przodu i jakichś gum w wahaczach na jakiś czas był spokój, ale ostatnio znowu potrafi lekko drgać a najbardziej jak wdusimy gaz pod górkę przy tych 100-120kmh/h
Jakieś pomysły?
otóż od pewnego czasu troszkę drży mi kierownica w zakresie 100-130km/h, ale tylko przy przyspieszaniu, lub utrzymywaniu stałej prędkości pod górkę, jeśli tylko zdejmę nogę z gazu lub wcisnę sprzęgło to ustaje.
Felgi i opony są nowe - dwa razy wyważałem u różnych ludzi dla pewności, na starych kołach było podobnie.
Po wymianie amortyzatorów z przodu i jakichś gum w wahaczach na jakiś czas był spokój, ale ostatnio znowu potrafi lekko drgać a najbardziej jak wdusimy gaz pod górkę przy tych 100-120kmh/h
Jakieś pomysły?
[url=http://www.webhostingtalk.pl/]Wszystko o hostingu[/url]
Hello mam podobny problem..WiRaGe pisze:Sprawdz czy nie odleciały Ci blaszki wyważające półosie.Stawiałbym na to własnie
Gdzie szukac tych blaszek??
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: [email protected]
Mobile: 07515651171
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: [email protected]
Mobile: 07515651171
Witam!
Ja mam chyba całkiem podobny problem. Od momentu kupna było tak że pow.80/90 ki dość paskudnie drżala mi kierownica w rękach... W końcu wysupłałem kasę na opony, założyłem na przód dwa nowe Dunlopy, koła wyważone i ... teraz drży od 100/110 I też nasila się to przy przyspieszaniu. Jak puszczę gaz to się uspokaja, ale nie zanika zupełnie przy tych prędkościach....
Jak można dojść do tego czy to przeguby??? Z tego co przeglądałem wątków o drżeniu kierownicy, szczególnie w Mk3, to przyczyn może być co najmniej kilka i nie wiem od czego zacząć...
pzdr
Ja mam chyba całkiem podobny problem. Od momentu kupna było tak że pow.80/90 ki dość paskudnie drżala mi kierownica w rękach... W końcu wysupłałem kasę na opony, założyłem na przód dwa nowe Dunlopy, koła wyważone i ... teraz drży od 100/110 I też nasila się to przy przyspieszaniu. Jak puszczę gaz to się uspokaja, ale nie zanika zupełnie przy tych prędkościach....
Jak można dojść do tego czy to przeguby??? Z tego co przeglądałem wątków o drżeniu kierownicy, szczególnie w Mk3, to przyczyn może być co najmniej kilka i nie wiem od czego zacząć...
pzdr
gdy drży kierownica w trakcie przyśpieszania to prawdopodobnie jest uszkodzony przegób wewnętrzny
Ostatnio zmieniony wt sie 19, 2008 11:11 przez Mirek39m, łącznie zmieniany 1 raz.
Mirek
No tak - tylko pytam czy to można jakoś zdiagnozować zanim zacznie się grzebać?
Z drugiej strony, mam wrażenie, jakby w ogóle za dużo kierownica do mnie "gadała". Na równym asfalcie jest ok, ale wszelkie nierówności czuję na kole. Może bez przesady, ale jak sobie to porównam z nowymi służbówkami, to w nich kierownica jest "chicho"! Auto w kwietniu było na szarpakach, przy przeglądzie, i gościu nic nie mówił. Może powinienem pojechać jeszcze raz, tym razem już pod kątem tej konkretnej dolegliwości?
Z drugiej strony, mam wrażenie, jakby w ogóle za dużo kierownica do mnie "gadała". Na równym asfalcie jest ok, ale wszelkie nierówności czuję na kole. Może bez przesady, ale jak sobie to porównam z nowymi służbówkami, to w nich kierownica jest "chicho"! Auto w kwietniu było na szarpakach, przy przeglądzie, i gościu nic nie mówił. Może powinienem pojechać jeszcze raz, tym razem już pod kątem tej konkretnej dolegliwości?
- maryjan
- Gadatliwa bestia
Auto na podnośnik (wyciąg), i naciskasz na gaz... od razu widać która pół oś drży..._robert_s pisze:No tak - tylko pytam czy to można jakoś zdiagnozować zanim zacznie się grzebać?
Miałem podobnie wina? Banalna! Otóż zacząłem czytać o moich oponach i okazało się, że mam za wysokie ciśnienie o około 0,3atm..._robert_s pisze:Z drugiej strony, mam wrażenie, jakby w ogóle za dużo kierownica do mnie "gadała"
Dziki
-
- Mały gagatek
.radom pisze:drży mi kierownica w zakresie 100-130km/h
Przyczyną drgań może być brak pierścieni centrujących - to już zależy jakie masz felgi. Możesz również poszukać zakładu gdzie wyważa się koła bez ich zciągania tzn. "cały zestaw" koło+tarcze+ półoś rozpędzany jest do wysokich obrotów, znacznie większych jak w normalnych wyważarkach. Tak że wyważeniu poddane są wszystkie te elementy. Miałem identyczny przypadek w Astrze,kierownicą biło w przedziałe 120-130km/h, nic nie pomagało, nowe koła, wyważanie. Doważyłem koła w krakowie i jak ręką odjął
"MADEJ"