Wybór tarcz przednich
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wybór tarcz przednich
Jak w temacie interesuja mnie tarcze hamulcowe na przod do Golfa 3 1,8 92r. benzynka. Jakie mi proponujecie myslalem nad wentylowanymi albo nacinanymi zeby mi sie fele nie syfily za bardzo... I byla krotsza droga hamowania. I gdzie najlepiej kupic oczywiscie najtaniej.Dzieki za informacje.
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 09:18 przez Wegiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Golf III 1.8 G-STYLE ----------- Był Passat B5 1.8T AirRide ----------- Jest Audi typ43
he jak mam mk3 z 1,4 silnikiem , i musiałem toczyc tarcze bo wentylowanych nie ma do mojego modelu, przetoczyłem i działa z klockami ferodo premium sport znakomicie wogole sie nie sypie z nich wegiel (klocki) a droga chamowania mmm... sam miód nie ma porównamia ze standardowymi, a tarcze mam Brembo 80zł/ szt + klocki Ferodo 120/kpl. , u ciebie nie trzeba bedzie toczyc bo 1,8 mam wieksze tarcze od 1,4 (dokładnie takie jak moje przed toczeniem). Szukaj na allegro jest tego do diabła pozdr.
Nadszedl juz czas na klocki jak i tarcze obie z nich sa juz wysluzone przez czeste hamowanie po miescie
Zastanawiam sie jak by wygladala sprawa montazu tarcz wentylowych lub nacinanych i klockow do tego oczywiscie wymiana plynu tez wchodzi w gre.
Zastanawiam sie jak by wygladala sprawa montazu tarcz wentylowych lub nacinanych i klockow do tego oczywiscie wymiana plynu tez wchodzi w gre.
Był Golf III 1.8 G-STYLE ----------- Był Passat B5 1.8T AirRide ----------- Jest Audi typ43
jak mialem jette TD zauwazylem ze servo jest wieksze niz te co mam obecnie w golfie 1.6D
a hamulce sa lepsze w golfie niz w jettcie
mimo ze tarcze byly jeszcze spoko a klocki wymienione
ale to niewazne
wentylowane sa lepsze z tego co sie orientuje lepiej cieplo odprowadzaja
poszukaj cos od Gti i wtedy bedziesz mial lepsze hamowanie i dobre tarcze
co do cen to ja sie nie orientuje
ale to niewazne
ale tarcze od GTi są na 5 śrub i większej średnicy, dlatego minimum to felgi 15" i to nie każde.Krzylu pisze:jak mialem jette TD zauwazylem ze servo jest wieksze niz te co mam obecnie w golfie 1.6D
ale to niewazne
Przetoczyles zwykle tarcze (nacinane) do srednicy 239mm czy tez Brembo wentylowane (chyba nie za taka cene)? Tez chce zmienic standardowe (1.4) i znalazlem tarcze went. (chyba noname) 239mm... Do tego klocki ok. 8mm ciensze (po 4mm na strone). Ciekawi mnie czy przetoczenie tarcz (jesli went.) nie oslabilo ich.. (?)Sylvo23 pisze:he jak mam mk3 z 1,4 silnikiem , i musiałem toczyc tarcze bo wentylowanych nie ma do mojego modelu, przetoczyłem i działa
Pzdr, Michal
To raczej oczywiste Ale przy wentylowanych nie bedzie efektu 'plyniecia' po 2-3 mocniejszych hamowaniach- zawsze to jakas korzysc.wojteks pisze:jak stoczysz po zewnętrznej stronie (zmniejszysz średnicę zewnętrzną) to nie osłabisz tarcz ale i tak nie uzyskasz jakiegoś dużego przyrostu skuteczności hamowania (to akurat zależy od średnicy tarcz)
Lepsze hamowanie to rowniez klocki- mysle o tarczach went. 239mm + jakies niezle klocki. No chyba, ze trafie gdzies cale zwrotnice z jakiegos GT(I)...
Pzdr, Michal