niebieski kabelek
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
niebieski kabelek
mam pytanie o slynny niebieski kabelek tzn ten na którym pojawia sie +12v po zapaleniu silnika, mielem kiedys td aaz i tam szlo to z alternatora , pytanie dotyczy tego czy w tdi tez idzie to z alternatora czy raczej z komputera ,bo naprzyklad obrotomiez w tdi idzie chyba z kompa ,dzieki za kazda pomoc
-
- Użytkownik
nie to nie jest wzbudzenie
nie to nie jest wzbudzenie , alternator nie wymaga osobnego przewodu na wzbudzenie, w koncu ma chyba te 9 diod
-
- Użytkownik
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie zgadzanm sie to alternator powinien byc źródłem tego napiecia w alternatorach samowzbudnych gdzie regulator znajduje sie wewnatrz, nie wprowadza sie napiecia wzbudzenia z zewnatrz (brak zewnetrznego regulatora )w zwiazku z powyższym wypiecie kabli nicz4ego nie daje bo napiecie wzbudzenia generowane jest wewnatrz alternatora ( magnetyzm szczatkowy)
A tak na marginesie moje pytanie nie dotyczylo tego , tylo czy niebieski kabekl w instalacji samochoodu ma napiecie wlasnie z napiecia wzbudzenia? ( jak w opisanym TD ) czy w TDI jest inaczej i np napiecia wzbudzenia wchodzi do komputera a dopiero ten wystawia napiecie na niebieski kabel ( lub byc moze jest tam inny przekaznik?)
A tak na marginesie moje pytanie nie dotyczylo tego , tylo czy niebieski kabekl w instalacji samochoodu ma napiecie wlasnie z napiecia wzbudzenia? ( jak w opisanym TD ) czy w TDI jest inaczej i np napiecia wzbudzenia wchodzi do komputera a dopiero ten wystawia napiecie na niebieski kabel ( lub byc moze jest tam inny przekaznik?)
Ostatnio zmieniony śr sie 08, 2007 16:52 przez jacas69, łącznie zmieniany 1 raz.