Gasnie, problemy z odpalaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gasnie, problemy z odpalaniem
Witam Potrzebuje pomocy. Jestem niezbyt szcześliwym posiadaczem MK3 1995 GTI 2.0 8v
Od jakiegos czasu mam ogromne problemy z elektryką. Z niewiadomych przyczyn auto gasnie niezaleznie od temperatury silnika i okolicznosci.Po ty albo ma ochote odpalic albo nie.Jesli zapali to "pochodzic"30 sekund i znow gaśnie.Gdy zupełnie ostygnie znow moge przejechac jakies 30 km do momentu az "padnie".Gdy probuje go zapalic wszsytkie kontrolki sie swieca rozrusznik kreci jak szalony a silnik wogole nie reaguje.Wskazowka od obrotomierza nawet nie drgnie z pozycji 0.Moge probowac 30 razy lub 2 Nie ma reguły.
Przejrzałem juz:
Czujnik halla
kostke w stacyjce
palec
kopułka
cewka
na kompie sprawdzłem immobilaizer
HEEEELLLLLLPPPPPP
Od jakiegos czasu mam ogromne problemy z elektryką. Z niewiadomych przyczyn auto gasnie niezaleznie od temperatury silnika i okolicznosci.Po ty albo ma ochote odpalic albo nie.Jesli zapali to "pochodzic"30 sekund i znow gaśnie.Gdy zupełnie ostygnie znow moge przejechac jakies 30 km do momentu az "padnie".Gdy probuje go zapalic wszsytkie kontrolki sie swieca rozrusznik kreci jak szalony a silnik wogole nie reaguje.Wskazowka od obrotomierza nawet nie drgnie z pozycji 0.Moge probowac 30 razy lub 2 Nie ma reguły.
Przejrzałem juz:
Czujnik halla
kostke w stacyjce
palec
kopułka
cewka
na kompie sprawdzłem immobilaizer
HEEEELLLLLLPPPPPP
Ostatnio zmieniony śr wrz 19, 2007 16:04 przez MichuW, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Witam
Objawy wskazuja na czujnik halla. Ale najlepiej sprawdź go.
Można nawet to zrobić na założonym aparacie bo uwierz żeby go rozebrać to sporo roboty jest. . Jak byś wyraził chęć sprawdzenia tego cuda to daj znac - to bardzo proste.
Objawy wskazuja na czujnik halla. Ale najlepiej sprawdź go.
Można nawet to zrobić na założonym aparacie bo uwierz żeby go rozebrać to sporo roboty jest. . Jak byś wyraził chęć sprawdzenia tego cuda to daj znac - to bardzo proste.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Właśnie ciężko to sprawdzić na załozonym apracie w takim przypadku. Bardzo łatwo go sprawdzić kiedy czujnik padnie na amen, a kiedy raz działa a raz nie to nie masz pewności czy czas w którym go sprawdzasz odpowiada jego działaniu czy nie Rozmontowanie i wymiena halla to kwestia 15 minut. Przed zdjęciem aparatu należy zaznaczyć dokładnie jego położenie!!!!
Halla jest sprawdzic bardzo latwo!! bedzie ci potrzebny kawalek kabelka! Gdy autko ci zgasnie to odepnij wtyczke z czujnika halla wyjmij przewod z cewki do kopulki i przyloz do masy! Musisz miec przekrecony zaplon. Potem z wtyczki od halla przyloz jedna koncowke do 0 a przy - przykladaj i oddalaj 2 koncowke kabelka jezeli wtedy bedzie iskra to znaczy ze walniety jest hall! jezeli jej nie bedzie to walnieta jest cewka! Acha wyjmij jeszcze przewod od silnika krokowego jak bedziesz to sprawdzal! Mam nadzieje ze wiesz o co biega:P POZDRAWIAM! U mnie to zadzialalo:D
[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
[/size]
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Chyba widzicie, że kolega pisze, że auto raz pali a raz nie. Gdyby samochód nie chciał wcale odpalać to ten sposób jest dobry ale w tym wypadku jest zły! A jeśli w tym momencie co kolega podepnie woltomierz pod aparat hall zacznie działać to będzie w błędzie gdyż przekona się, że hall jest dobry a on i tak będzie miał przerwy w impulsie!.
Jacenty85, masz racje! Ale co innego wymysliec?? trzeba sprawdzic to pare razy dla pewnosci! Taki problem jest ciezki do zdiagnozowania a kupic halla za 180zl a okaze sie pozniej ze to cewka:P tez w okolicach tej ceny:P to lepiej sprawdzic z 3-5 razy moim sposobeM:P ja tak zrobilem i po wymianie jest ok!
[size=117]
[/size]
[/size]
Panowie, jest jeszcze jedna możliwość, może być też przerwa na przewodzie doprowadzającym +12V po włączeniu zapłonu do komputera. Jeżeli tam nie pojawia się napięcie, to nie ma szans, żeby auto odpalilo, tyle, że jeżeli faktycznie tam nie ma napięcia, to nie włącza się pompa palia, ani wtrysk ani zapłon... Jeżeli koledze nie włączają się te urządzenia, to jest to całkiem możliwa usterka...
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Precyzuj tematy bo na drugi raz poleca do zsypu !!!
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Bardzo dziekuje za te wszystkie rady ale Auto stoi u elektryka juz prawie trzeci miesiac i wszystkie z powyższych rzeczy zostały juz wymienione na nowe - czujnik halla, cewka przekażnik nr 32 w tablicy z bezpiecznikami. Tu kolega pisał ze moze to byc przewod lecz raczej nie bo przy nieudanej probie odpalenia jest zapłon i działa pompa paliwa