Na benzynie dziwnie kopci
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Na benzynie dziwnie kopci
Panowie ostatnio jakos mój MK3 zacząl przy zimnym silniku kopci,jakos nawet by mnie to nie zdzwilo(bo zimno juz) ale patrze a rura wydechowa czarna osmolona taka sadza jakby i nawet na klapie na niesiona,jezdze głownie na lpg a czasem na pb ale ostatnio ok 300 km na pb ;zaraz po zapalneiu na pb silnik nierowno pracuje jak przekazuje to w miare ok,dodam ze silnik oleju niebierze,co to moze byc ? z góry dzieki pomoc
Ostatnio zmieniony śr paź 10, 2007 18:00 przez MaciejW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
mk3
kolego nie przejmuj sie ja z tym problemem walcze już gdzieś 4 misiące i nie ma mocnych na to objawy te same wymieniona połowa podzespołów i nic a nie czujesz zapachu benzyny jak tak nie równo chodzi???
Re: mk3
to mnie pocieszyles zapachu nieczuje ale rura wydechowa koncowka z niedzewki mocno osmolona na czarno, i nawet na zderzaku takie sadze czarne:(koksik-84 pisze:kolego nie przejmuj sie ja z tym problemem walcze już gdzieś 4 misiące i nie ma mocnych na to objawy te same wymieniona połowa podzespołów i nic a nie czujesz zapachu benzyny jak tak nie równo chodzi???
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie przejmuj się czarnym kolorem, sprawdź po prostu skład spalin, tylko nie w rurze wydechowej jeśli masz katalizator, a w rurce do pomiaru co wychodzi od kolektora wylotowego i jest zatkana niebieskim korkiem. Masz ją z tyłu silnika w okolicy węża wsomagania mniej więcej. Muszą być specjalne normy składu zastosowane bo przed katalizatorem. Nie mam ich akurat pod ręką. Jak będzie źle podłącz się pod Vaga (może wykazać uszkodzenie czujników temp, możesz je też pomierzyć omomierzem), jeśli nic nie wykaże trzeba sprawdzić przepływomierz.
Ostatecznie zwróć uwagę jak wyglądają spaliny (nie kolor rury tylko spalin) na ciepłym silniku, na zimnym mieszanka musi być przebogacona.
Ostatecznie zwróć uwagę jak wyglądają spaliny (nie kolor rury tylko spalin) na ciepłym silniku, na zimnym mieszanka musi być przebogacona.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ok dzieki pisze bo bo kiedys tyle sadzy jakos nieszlo z wydechu prawie wogule,a swiece mają cos do tego ? a jak sprawdzic przepywomierz ?Paweł Marek pisze:Nie przejmuj się czarnym kolorem, sprawdź po prostu skład spalin, tylko nie w rurze wydechowej jeśli masz katalizator, a w rurce do pomiaru co wychodzi od kolektora wylotowego i jest zatkana niebieskim korkiem. Masz ją z tyłu silnika w okolicy węża wsomagania mniej więcej. Muszą być specjalne normy składu zastosowane bo przed katalizatorem. Nie mam ich akurat pod ręką. Jak będzie źle podłącz się pod Vaga (może wykazać uszkodzenie czujników temp, możesz je też pomierzyć omomierzem), jeśli nic nie wykaże trzeba sprawdzić przepływomierz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
mechanicznie czy klapka chodzi berz ocierania i elektrycznie oporyMaciejW pisze:a jak sprawdzic przepywomierz ?
między pinem 3 a 4 opór ok 500 - 1000 omów
między pinem 2 i 3 opór ma się zmieniać w miarę jak palcem uchylasz klapkę, na zamkniętej ok 600 omów, potem w mierę otwierania mały spadek do ok 550, następnie wzrost do ponad 1000 i przy pełnym otwarciu ponownie spadek do ok 300, w sumie ważne żeby ten opór się plynnie zmieniał bez skoków.
jeszcze między pinem 1 i 4 mierzysz opór czujnika temperatury powietrza, takie same wartości zależne od temperatury jak czujnika płynu chłodzącego.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Uff sprobuje...a przy lpg przypywomerz tak samo dziala ja przy pb ?Paweł Marek pisze:mechanicznie czy klapka chodzi berz ocierania i elektrycznie oporyMaciejW pisze:a jak sprawdzic przepywomierz ?
między pinem 3 a 4 opór ok 500 - 1000 omów
między pinem 2 i 3 opór ma się zmieniać w miarę jak palcem uchylasz klapkę, na zamkniętej ok 600 omów, potem w mierę otwierania mały spadek do ok 550, następnie wzrost do ponad 1000 i przy pełnym otwarciu ponownie spadek do ok 300, w sumie ważne żeby ten opór się plynnie zmieniał bez skoków.
jeszcze między pinem 1 i 4 mierzysz opór czujnika temperatury powietrza, takie same wartości zależne od temperatury jak czujnika płynu chłodzącego.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Miałem ten sam problem.Kopcił na czarno dławił się przy dodaniu gazu na zimnym.Czuć było benzyną.Powodem był niesprawny czujnik temperatury cieczy który podawał temp błędnie przez co komp dawkował mieszankę na zimny silnik(zalewał).Świece czarne jak nic rura też falował na obrotach i jak by pracował na 3 gary.Po wymianie wszystko przeszło.MaciejW pisze:Panowie ostatnio jakos mój MK3 zacząl przy zimnym silniku kopci,j
ten opis u mnie by pasował gdzie znalesc czujnik temperatury ?karol27 pisze:Miałem ten sam problem.Kopcił na czarno dławił się przy dodaniu gazu na zimnym.Czuć było benzyną.Powodem był niesprawny czujnik temperatury cieczy który podawał temp błędnie przez co komp dawkował mieszankę na zimny silnik(zalewał).Świece czarne jak nic rura też falował na obrotach i jak by pracował na 3 gary.Po wymianie wszystko przeszło.MaciejW pisze:Panowie ostatnio jakos mój MK3 zacząl przy zimnym silniku kopci,j