Olej znika ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Olej znika ??
Witam
Mój golf 2 z lpg palił do tej pory troche oleju czasami na zimno przykopci na niebiesko (ok 0.3 litra na 1000 km dolewalem ok raz na miesiac), nie ma zadnych wycieków . Co dziwne ostatnio sprawdzilem stan oleju i bylo juz min. dolalem kolo szklanki i poziom oleju zmienil sie bardzo niewiele a na 2 dzien znowu bylo minimum Co to moze byc-gdzie sie podziewa ten olej ??
Mój golf 2 z lpg palił do tej pory troche oleju czasami na zimno przykopci na niebiesko (ok 0.3 litra na 1000 km dolewalem ok raz na miesiac), nie ma zadnych wycieków . Co dziwne ostatnio sprawdzilem stan oleju i bylo juz min. dolalem kolo szklanki i poziom oleju zmienil sie bardzo niewiele a na 2 dzien znowu bylo minimum Co to moze byc-gdzie sie podziewa ten olej ??
-
- V.I.P.
- Kontakt:
No chyba sobie zartujesz )) Miedzy silnikiem a skrzynia jest przeciez sprzeglo, jak moze olej z silnika wycieknac do skrzyni. Niezle sie ubawilem ))Tomek MK2 pisze:możliwe że spirnicza do skrzyni biegów
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
sam napisales ze lekko przykapcaqbap pisze:Witam
Mój golf 2 z lpg palił do tej pory troche oleju czasami na zimno przykopci na niebiesko (ok 0.3 litra na 1000 km dolewalem ok raz na miesiac)
Jesli by ostro kopcil to spalalby 1l oleju na 1000km
Sugeruje Ci tylko co moze byc uszkodzone i obstawiam na uszczelniacze ale nieznam przebiegu ani histori tego autka wiec moge sie mylic
oczywiscie,ze tak. Od min do max jest chyba 1,5 czy 2 litry. To chyba ja mam zapchany silnik bo dolalem litr po 30 000 km jak mi padla uszczelka pod pokrywa zaworow i lecialo ostro(uszczelke mialem w 5 kawalkach). Moze wlasnie leje Ci sie zpod uszczelki tam gdzie nie jest zamknieta czyli olej moze leciec gdzie jest pasek rozrzadu. Zdejmin oslone paska i zobacz czy w oleju nie jest.qbap pisze:dzis dolałem pol litra do silnika bo było minimum i stan sie podniusl tylko na 1/2 wskaznika czy to normalne
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a o siemeringu od strony skrzyni slyszales ??troszke skrótu myslowego wiadomo ze do skrzyni sie nie naleje.bugalon pisze:No chyba sobie zartujesz )) Miedzy silnikiem a skrzynia jest przeciez sprzeglo, jak moze olej z silnika wycieknac do skrzyni. Niezle sie ubawilem ))
a w miedzy czasie robiles wymiane oleju ? Mam nadzieje ze nie jezdziles 30 tys na jednym olejutomaszvw pisze:To chyba ja mam zapchany silnik bo dolalem litr po 30 000 km
co do tematu to ja bym podejrzewał jezeli silnik jest suchy to znaczy z zadnego siemeringa sie nie leje to uszczelniacze 90% , bo moznaby jeszcze zrobic probe olejowa zeby wykluczyc pierscienie, ale ja bede sie upieral przy popychaczach:)
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Od wymiany zrobilem ok 30 000 dolalem 1l i juz smigam kolejna 10. Wymienialem nie caly rok temu to warto juz zmienic calkiem na nowy ? Olej na bagnecie wyglada calkiem jak nowy(prawie). W miare czysty klarowny a nie jakas czarna maz. Doradzasz wymiane ? Mam wlany castrol 15w40.guti pisze:Mam nadzieje ze nie jezdziles 30 tys na jednym oleju
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to zepsujesz.
tomaszvw, kurde czlowieku olej wymienia sie co 10tys km..a jak sie zbliza zima to i lepiej wczesniej....a to ze on nie jest czarny to normalne, szczegolnie ze na gazie jezdzisz..to nigdy nie bedzie czarny, to nie diesel ze sie po paru tys robi czarny...wiec zmieniaj to i miej nadzieje, ze jak wymienisz to bedzie ok....pamietaj 10tys km i zmiana oleju...nie pozniej..!!