mk3 1.9TDI 90KM na 130KM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Nie do końca tak jest, o tym jaka ilośc powietrza wpadnie do cylindra decyduje siła z jaka pompuje sprężarka - żadne wynalazki na dolocie moim zdaniem nie moga na to wpłynąć - nawet jeśli to coś da większe ciśnienie niż turbina - to na turbinie zrobi się wąskie gardło.
Jedynym efektem zastosowania takiego urządzenia będzie przekłamanie wartosci przepływomierza - nie wpłynie to na podniesienie dawki paliwa, tylko na wystapienie trybu awaryjnego - inaczej mówiac wszystkie czujniki/urządzenia maja swój zakres wartości pomiarowych/pracy w których funkcjonują poprawnie - jesli w którymś z nich zafałszujemy sygnał to się to niestety nie przełozy bezpośrednio na wzrost mocy - bo ECU uzna ze dane urządzenie jest niesprawne. Po co montowac wentylator, skoro bedzie on dublował funkcję sprężarki - nieudolnie zreszta.
Ja nie neguje sensu tego urządzenia w ogóle - natomiast zastosowanie go w silniku z turbiną to jest przysłowiowy "kwiatek do kożucha". W silnikach wolnossących pewnie to da jakiś przyrost, ale jaki ma sens stosowanie 2 sprezarek szeregowo????
Jedynym efektem zastosowania takiego urządzenia będzie przekłamanie wartosci przepływomierza - nie wpłynie to na podniesienie dawki paliwa, tylko na wystapienie trybu awaryjnego - inaczej mówiac wszystkie czujniki/urządzenia maja swój zakres wartości pomiarowych/pracy w których funkcjonują poprawnie - jesli w którymś z nich zafałszujemy sygnał to się to niestety nie przełozy bezpośrednio na wzrost mocy - bo ECU uzna ze dane urządzenie jest niesprawne. Po co montowac wentylator, skoro bedzie on dublował funkcję sprężarki - nieudolnie zreszta.
Ja nie neguje sensu tego urządzenia w ogóle - natomiast zastosowanie go w silniku z turbiną to jest przysłowiowy "kwiatek do kożucha". W silnikach wolnossących pewnie to da jakiś przyrost, ale jaki ma sens stosowanie 2 sprezarek szeregowo????
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Nie gorączkujcie się tak !! już wam zaraz wszystko tłumaczę jak to wygląda.
Pojechałem. Kupiłem. Przyjechałem.
No ale o tym może później.
Już wam tłumaczę jak to jest z tym filtrem. Nie ma tam żadnego wentylatora jako takiego. Jest tam coś co może przypomina wyglądem wentylator, w środku puszki, zaraz przed filtrem, poprostu plastikowe łopatki przytwierdzone na stałe do filtra, widać że mają za zadanie wprowadzać poprostu powietrze w ruch wirowy (ale to pięknie ująłem ), szkoda tylko że ten cały stożek jest umiejscowiony w aucie tak że niezbyt chyba to "pędne" powietrze tam się dostaję. A może się mylę ?? nigdy nie siedziałem pod maską podczas jazdy
Powiedzcie lepiej czym go mogę czyścić ???
ps. filtr stożkowy jest firmy "green" (model chyba: "twister")
Pojechałem. Kupiłem. Przyjechałem.
No ale o tym może później.
Już wam tłumaczę jak to jest z tym filtrem. Nie ma tam żadnego wentylatora jako takiego. Jest tam coś co może przypomina wyglądem wentylator, w środku puszki, zaraz przed filtrem, poprostu plastikowe łopatki przytwierdzone na stałe do filtra, widać że mają za zadanie wprowadzać poprostu powietrze w ruch wirowy (ale to pięknie ująłem ), szkoda tylko że ten cały stożek jest umiejscowiony w aucie tak że niezbyt chyba to "pędne" powietrze tam się dostaję. A może się mylę ?? nigdy nie siedziałem pod maską podczas jazdy
Powiedzcie lepiej czym go mogę czyścić ???
ps. filtr stożkowy jest firmy "green" (model chyba: "twister")
Jak raz wlot powietrza jest z prawej strony w błotniku - więc chyba jednak lepszym rozwiązaniem było by wstawienie oryginalnej obudowy filtra z jakaś sportową wkładką bawełnianą - tak jak jest teraz to powietrze jest brane z komory silnika i pozytek z tego filtra jest raczej żaden
Pozdor
Ja sie załoze że przez ten filtr turbo i przepływka ma juz dosć,w dieslach sie tego nie stosuje!!Ludzie scigajacy sie na 400m dieslami nawet nie maja wkłądek Kn bo wykańczaja przepływki i turbiny!!a co do tego silnika to da sie go zrobic na 180 PS.W polsce jeżdzi taka octavia ALIGATOR,trzeba było by go poszukac na forum tdi ,ale ona ma zmieniona nawte pompe paliwa i hybrydowe wtryski.
jest i 190 konny toledo na 1Z, ale to rozwazania czysto teoretyczne - da sie zrobić 200ps na pompie wtryskowej, ale to wymaga wymiany praktycznie całego osprzetu silnika, a potem to juz leci dalej czyli sprzegło przeguby, hamulce. zawieszenie itd
Pozdor
no i pupa !!! szanse na hamowanko maleją. Dzisiaj chcąc podnieść trochę zawieszenie gwintowane tylne, połamały się pierścienie regulacyjne gwintowane (aluminiowe !!!) Chcąc ruszyć regulację wyjąłem na stół tylne kolumny, bo na aucie nie mogłem ruszyć. Na stole poszły - w *#cenzura#*
Może uda mi się jutro znależć jakiegoś tokarza żeby dotoczył coś takiego i poprawił gwinty na amorkach , jak nie to promocyjne (cenowo) hamowanie przejdzie koło nosa
Może ktoś z Was wie gdzie coś takiego mogę kupić ????? (gwinty firmy FK Automotive, model: FKAK06
Może uda mi się jutro znależć jakiegoś tokarza żeby dotoczył coś takiego i poprawił gwinty na amorkach , jak nie to promocyjne (cenowo) hamowanie przejdzie koło nosa
Może ktoś z Was wie gdzie coś takiego mogę kupić ????? (gwinty firmy FK Automotive, model: FKAK06