czy można ocenić zużycie paska rozrządu?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czy można ocenić zużycie paska rozrządu?
Witam. Niedawno sprowadziłem sobie golfa z Niemiec, wymieniłem w nim narazie wszystko oprócz rozrządu (wszystko już kupione - pasek Dayko, rolki INA i Litens), ale szykuje mi sie wyjazd w Zakopane i chyba nie zdąże wymienić rozrządu, więc stąd moje pytanie: czy można wzrokowo ocenić czy rozrząd jest już do wymiany czy nie? Moje pytanie trochę zostało zainspirowane tym, że kiedyś w jakimś poście na tym forum któryś z urzytkowników napisał że pojechał do ASO wymienić rozrząd i tam stwierdzili że był niedawno wymieniany (w jaki sposób??)... ja wczoraj byłem u pewnego mechanika zapytać o koszt wymiany i powiedział mi że jeśli są widoczne napisy na pasku (a są widoczne, pasek Contitecha) i pasek nie jest nigdzie przytarty ani postrzępiony to spokojnie mogę przelatać na nim zime. Więc jak to jest z tym ocenianiem zurzycia rozrządu?? Autko ma przelatane 214kkm
Ps.
Proszę mnie nie odsyłać do http://forum.vwgolf.pl/search.php bo nic szczególnego nie znalazłem na ten temat
Ps.
Proszę mnie nie odsyłać do http://forum.vwgolf.pl/search.php bo nic szczególnego nie znalazłem na ten temat
Ruville jest - z tego co wyczytałem tutaj na forum - firmą dystrybucyjną wkładającą do swoich pudełek właśnie rolki INA i litens (te rolki są podobno wkładane na pierwszy montaż do VW), jeśli chodzi o pasek Dayko to chyba Pirelli, a pompy jeszcze nie zakupiłem oczywiście nie ukrywam że kwestie finansowe też wchodzą w grę (dobre i za przyzwoitą cenę)xisio pisze:pasek Dayko, rolki INA i Litens dobre to ? bo ja zawsze slyszalem ze paski to tylko gates albo contitech a rolki ruville i pompa hepu.
jak juz gdzies pisalem, zakladam paski firmy dayko od paru lat i jeszcze nie bylo z nimi problemu. no w wsumie byl jeden. w golfie III 1.9 tdi. po wymianie paska i przejechaniu okolo 20000, padly panewki na pompie wtryskowej i pasek zaczal sie z sowac. tarl o obudowe. jak klijent przyjechal do mnie, to szerokosc paska wynosila okolo 0.5 cm. takze nie wiem, czy mozna ten przypadek nazwac problemem. bo naprawde zrobilem duze oczy, ze do tego stopnia z tarty pasek wytrzymywal jeszcze przeciazenia. takze moge go z czystym sumieniem polecic. co do firmy ruville, atk jak napisal kolega, firma ta zajmuje sie sprzedaza czasci oryginalnych, ale w swoich opakowaniach. tak wiec nie ma obaw co do jakosci. a rozrzad po zakupie auta, zawsze warto wymieniec.
Zbieraj kasę na pasek i wymieniaj. Nie da się ocenić stanu paska. Jeśli chodzi o markę do weź coś sprawdzonego (gates continental itp) a nie jakieś wynalazki.
ps czasem warto iść na rekonesans do servisu tam cena też bywa atrakcyjna
ps czasem warto iść na rekonesans do servisu tam cena też bywa atrakcyjna
Ostatnio zmieniony czw paź 25, 2007 08:19 przez Maciuś01, łącznie zmieniany 1 raz.