rura od ogrzewania powietrza w 1.3 gaźnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
eastwood
Mały gagatek
Mały gagatek

rura od ogrzewania powietrza w 1.3 gaźnik

Post autor: eastwood » sob paź 27, 2007 12:10

Witam Kolegów i ewentualne Koleżanki:)

Mam pytanie - jak fachowo nazywa się rura, która łączy osłonę kolektora z ... filtrem powietrza <?> W silniku 1.3 gaźnikowym jest taka rura doprowadzająca ciepłe powietrze w okolice gaźnika. Kurcze, mam ją dziurawą jak sito i podejrzewam, że spalanie przez to jest wyższe niż powinno (jakiś wpływ to ma). Szukałem w castoramie i innych ale takiej rury o fi 60 mm nie ma. Zaczynają sie od 80mm. W necie też pogrzebałem i tylko 80 mm są, a to za dużo. O dziwo teraz mam właśnie taką aluminiową rurę i średnica 60 mm jest - więc takie we wszechświecie istnieją. Dajcie znać jak szukać takiego ustrojstwa ile to stoi.
Byłem w motoryzacyjnym i taka rurka z kartonu(!) stoi ok. 60 zł. Śmiech na sali. Chyba trochę wygórowana cena.

marecki_vitor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marecki_vitor » sob paź 27, 2007 12:32

Nazywa to sie "Przewód doprowadzenia ciepłego powietrza" wg. instrukcji . Pozdrooo

mmaarriiaann
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: mmaarriiaann » sob paź 27, 2007 13:42

Witam !
Na dobra sprawe to Ci to niepotrzebne. ja odkad tego nie mam nie zauwazylem wiekszego zuzycia paliwa lub jakiegos braku zapotrzebowania na cieple powietrze gdy silnik jest zimny. Dodam ze i tak Ci to niepotrzebne jesli Ci nie dziala np taka klapka we wlocie powietrza do obudowy filtra. Mi ta rurka pekla i owinalem ja taka tasma srebrna odp na wys temp(choc ta rurka i tak sie bardzo nie nagrzewa) i bylo git. A pozbylem sie tego jak mi "mechanik" to polamal.
A na szrocie jakims byles? W innych autach tez sa takie, na pewno znajdziesz.
Pozdrawiam

marecki_vitor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marecki_vitor » sob paź 27, 2007 14:13

A ja mam stożek i w ogole tego nie mam , jest tylko dziura po tej rurze i to wszystko . Nic sie nie dzieje . Pozdroooo

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”