Witam Kolegów i ewentualne Koleżanki:)
Mam pytanie - jak fachowo nazywa się rura, która łączy osłonę kolektora z ... filtrem powietrza <?> W silniku 1.3 gaźnikowym jest taka rura doprowadzająca ciepłe powietrze w okolice gaźnika. Kurcze, mam ją dziurawą jak sito i podejrzewam, że spalanie przez to jest wyższe niż powinno (jakiś wpływ to ma). Szukałem w castoramie i innych ale takiej rury o fi 60 mm nie ma. Zaczynają sie od 80mm. W necie też pogrzebałem i tylko 80 mm są, a to za dużo. O dziwo teraz mam właśnie taką aluminiową rurę i średnica 60 mm jest - więc takie we wszechświecie istnieją. Dajcie znać jak szukać takiego ustrojstwa ile to stoi.
Byłem w motoryzacyjnym i taka rurka z kartonu(!) stoi ok. 60 zł. Śmiech na sali. Chyba trochę wygórowana cena.
rura od ogrzewania powietrza w 1.3 gaźnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam !
Na dobra sprawe to Ci to niepotrzebne. ja odkad tego nie mam nie zauwazylem wiekszego zuzycia paliwa lub jakiegos braku zapotrzebowania na cieple powietrze gdy silnik jest zimny. Dodam ze i tak Ci to niepotrzebne jesli Ci nie dziala np taka klapka we wlocie powietrza do obudowy filtra. Mi ta rurka pekla i owinalem ja taka tasma srebrna odp na wys temp(choc ta rurka i tak sie bardzo nie nagrzewa) i bylo git. A pozbylem sie tego jak mi "mechanik" to polamal.
A na szrocie jakims byles? W innych autach tez sa takie, na pewno znajdziesz.
Pozdrawiam
Na dobra sprawe to Ci to niepotrzebne. ja odkad tego nie mam nie zauwazylem wiekszego zuzycia paliwa lub jakiegos braku zapotrzebowania na cieple powietrze gdy silnik jest zimny. Dodam ze i tak Ci to niepotrzebne jesli Ci nie dziala np taka klapka we wlocie powietrza do obudowy filtra. Mi ta rurka pekla i owinalem ja taka tasma srebrna odp na wys temp(choc ta rurka i tak sie bardzo nie nagrzewa) i bylo git. A pozbylem sie tego jak mi "mechanik" to polamal.
A na szrocie jakims byles? W innych autach tez sa takie, na pewno znajdziesz.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Kontakt: