Problemy z chłodzeniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sebdlu2
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy z chłodzeniem

Post autor: sebdlu2 » czw lis 01, 2007 21:46

Witam!!!
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum ale niestety nie znalazłem, więc postanowiłem się zapytać.
Mam problem z chłodzeniem w moim golfie. Sprawa wygląda tak.
Pewnego dnia odpaliłem samochód i po przejechaniu ok 10 km temp. wskloczyła mi na ponad 100 stopni a z naczynka wywaliło mi cały płyn chłodniczy. Oczywiście wyłączyłem silnik. Po dolaniu wody temp była właściwa 90 st. ale wode musiałem dolewać co 20 km bo wywalało mi ją z układu chłodzenia odpowietrznikiem naczynka i gotowała się. Nie było obiegu chłodzenia dolny wąż zimny, czyli termostat się nie otwierał. Wsadziłem nowy też nie ma obiegu a w podgrzanej wodzie w garnku otwiera się. Nie mogłem w żaden sposób dość co się stało. Znajomy elektryk twierdzi że czujniki są dobre, pompa wody i uszczelka pod głowicą też podobno ma być dobra tak stwierdził mechanik. i teraz jest taka akcja że wsadziłem mniejszy termostat na 82st. (stary 87st) i obieg wody jest ale temp. utżymuje mi się na poziomie 60st., przy 70 załącza się wentylator. Płyn w naczynku teoretycznie powinien stać w miejscu ale trochę nie stoi, niby się nie gotuje. Dodam że przedtem było wszystko ok. 90st. wentylator się załączał, wszystko elegancko. Mam golfa 2 1.6 91r. na gaźniku z instalacją lpg.
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
VWąski
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: VWąski » czw lis 01, 2007 21:56

:wazup: :weedman:

..::NIECH MOC GOFERÓW BĘDZIE Z WAMI::..

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » czw lis 01, 2007 22:32

Termostat padł i tyle. Tydzień temu zjadłem zęby na własnym MK2. Nawet zdążyłem popsuć pompę wody. Kup nowy termostat o odpowiedniej temp i zanim go zamontujesz to ugotuj go i zobacz czy się otwiera. Teraz robią takie termostaty, że 1/3 produkcji trafia na gwarancji do zwrotu.

Awatar użytkownika
kamil g60
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kamil g60 » czw lis 01, 2007 23:10

To wina termostatu i tyle u siebie tez mialem taki przypadek tez byl nowy i sie zacinal ale zmienilem i wszystko dobrze

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » pt lis 02, 2007 09:57

TAZ pisze:Kup nowy termostat o odpowiedniej temp
jak już ma kupić to tylko Wahlera

[ Dodano: Pią Lis 02, 2007 09:00 ]
sebdlu2 pisze:Mam problem z chłodzeniem w moim golfie.
czy sprawdzałeś może tez przy okazji czy węże wodne są twarde

jednak po Twoim opisie wygląda to na termostat,
nowy jak kupiłeś to też nie znaczy że sprawny,
na serio zdarza się i to nie rzadko że spora ich część - nowych jest już do kitu

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 02, 2007 11:18

moim zdaniem trzy termostaty na raz nie przestały się otwierać, w takie przypadki to nie wierzę. Uważam że to typowe objawy zapowietrzenia układu, czyli najpewniej niedrożne odpowietrzenie do zbiorniczka albo odpukać uszczelka pod głowicą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

sebdlu2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sebdlu2 » sob lis 03, 2007 20:54

Jeśli chodzi o termostaty to wiem że są takie akcje ale jak sprawdziłem stary jest dobry sprawdziełem nowy jest dobry (przynajmniej się w wodzie otwieraja) oba są na 87st. a kupiłem na 82st. jest elegancko obieg jest termostat się otwiera. Ciekawe czy może byc jakiś powód że przy 87st się nie otwiera a przy 82st otwiera.
Dobra dzieki chłopaki pokombinuje jeszcze z tym odpowietrzeniem i moze załatwie jakiś sprawdzony termostat.
POZDRAWIAM!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”