Problemy z chłodzeniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z chłodzeniem
Witam!!!
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum ale niestety nie znalazłem, więc postanowiłem się zapytać.
Mam problem z chłodzeniem w moim golfie. Sprawa wygląda tak.
Pewnego dnia odpaliłem samochód i po przejechaniu ok 10 km temp. wskloczyła mi na ponad 100 stopni a z naczynka wywaliło mi cały płyn chłodniczy. Oczywiście wyłączyłem silnik. Po dolaniu wody temp była właściwa 90 st. ale wode musiałem dolewać co 20 km bo wywalało mi ją z układu chłodzenia odpowietrznikiem naczynka i gotowała się. Nie było obiegu chłodzenia dolny wąż zimny, czyli termostat się nie otwierał. Wsadziłem nowy też nie ma obiegu a w podgrzanej wodzie w garnku otwiera się. Nie mogłem w żaden sposób dość co się stało. Znajomy elektryk twierdzi że czujniki są dobre, pompa wody i uszczelka pod głowicą też podobno ma być dobra tak stwierdził mechanik. i teraz jest taka akcja że wsadziłem mniejszy termostat na 82st. (stary 87st) i obieg wody jest ale temp. utżymuje mi się na poziomie 60st., przy 70 załącza się wentylator. Płyn w naczynku teoretycznie powinien stać w miejscu ale trochę nie stoi, niby się nie gotuje. Dodam że przedtem było wszystko ok. 90st. wentylator się załączał, wszystko elegancko. Mam golfa 2 1.6 91r. na gaźniku z instalacją lpg.
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam!!!
Szukałem odpowiedzi na moje pytanie na forum ale niestety nie znalazłem, więc postanowiłem się zapytać.
Mam problem z chłodzeniem w moim golfie. Sprawa wygląda tak.
Pewnego dnia odpaliłem samochód i po przejechaniu ok 10 km temp. wskloczyła mi na ponad 100 stopni a z naczynka wywaliło mi cały płyn chłodniczy. Oczywiście wyłączyłem silnik. Po dolaniu wody temp była właściwa 90 st. ale wode musiałem dolewać co 20 km bo wywalało mi ją z układu chłodzenia odpowietrznikiem naczynka i gotowała się. Nie było obiegu chłodzenia dolny wąż zimny, czyli termostat się nie otwierał. Wsadziłem nowy też nie ma obiegu a w podgrzanej wodzie w garnku otwiera się. Nie mogłem w żaden sposób dość co się stało. Znajomy elektryk twierdzi że czujniki są dobre, pompa wody i uszczelka pod głowicą też podobno ma być dobra tak stwierdził mechanik. i teraz jest taka akcja że wsadziłem mniejszy termostat na 82st. (stary 87st) i obieg wody jest ale temp. utżymuje mi się na poziomie 60st., przy 70 załącza się wentylator. Płyn w naczynku teoretycznie powinien stać w miejscu ale trochę nie stoi, niby się nie gotuje. Dodam że przedtem było wszystko ok. 90st. wentylator się załączał, wszystko elegancko. Mam golfa 2 1.6 91r. na gaźniku z instalacją lpg.
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam!!!
jak już ma kupić to tylko WahleraTAZ pisze:Kup nowy termostat o odpowiedniej temp
[ Dodano: Pią Lis 02, 2007 09:00 ]
czy sprawdzałeś może tez przy okazji czy węże wodne są twardesebdlu2 pisze:Mam problem z chłodzeniem w moim golfie.
jednak po Twoim opisie wygląda to na termostat,
nowy jak kupiłeś to też nie znaczy że sprawny,
na serio zdarza się i to nie rzadko że spora ich część - nowych jest już do kitu
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- Paweł Marek
- V.I.P.
moim zdaniem trzy termostaty na raz nie przestały się otwierać, w takie przypadki to nie wierzę. Uważam że to typowe objawy zapowietrzenia układu, czyli najpewniej niedrożne odpowietrzenie do zbiorniczka albo odpukać uszczelka pod głowicą.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jeśli chodzi o termostaty to wiem że są takie akcje ale jak sprawdziłem stary jest dobry sprawdziełem nowy jest dobry (przynajmniej się w wodzie otwieraja) oba są na 87st. a kupiłem na 82st. jest elegancko obieg jest termostat się otwiera. Ciekawe czy może byc jakiś powód że przy 87st się nie otwiera a przy 82st otwiera.
Dobra dzieki chłopaki pokombinuje jeszcze z tym odpowietrzeniem i moze załatwie jakiś sprawdzony termostat.
POZDRAWIAM!
Dobra dzieki chłopaki pokombinuje jeszcze z tym odpowietrzeniem i moze załatwie jakiś sprawdzony termostat.
POZDRAWIAM!