swap z 1.4 ABD na 1.6AFT
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
swap z 1.4 ABD na 1.6AFT
Witam,
Proszę zorientowanych w temacie o opinię.
Przymierzam się powoli do swapa z 1.4 60ps. Bardzo podoba mi się 1.6 AFT 100ps. Więcej ps nie jest mi potrzebne. Tak naprawdę chodzi o zasadę. Chcę to zrobić sam, korzystając z Waszej pomocy.
Moje pytanie dotyczy kilku spraw:
1. Czy ten silnik jest łatwo dostępny (nie tak jak AEK, za którym się porozglądałem...)
2. Czy można w miarę łatwo i w rozsądnych cenach znaleźć do niego części. Nie chciałbym potem jeździć po całej Europie żeby zmienić uszczelkę czy filtr
3. Być może jest jeszcze jakaś alternatywa w okolicy 1.6, która by mnie zadowoliła. Nie chciałbym przekroczyć 115ps. Powyżej żona może zauważyć różnicę mocy silnika
pozdrawiam
Proszę zorientowanych w temacie o opinię.
Przymierzam się powoli do swapa z 1.4 60ps. Bardzo podoba mi się 1.6 AFT 100ps. Więcej ps nie jest mi potrzebne. Tak naprawdę chodzi o zasadę. Chcę to zrobić sam, korzystając z Waszej pomocy.
Moje pytanie dotyczy kilku spraw:
1. Czy ten silnik jest łatwo dostępny (nie tak jak AEK, za którym się porozglądałem...)
2. Czy można w miarę łatwo i w rozsądnych cenach znaleźć do niego części. Nie chciałbym potem jeździć po całej Europie żeby zmienić uszczelkę czy filtr
3. Być może jest jeszcze jakaś alternatywa w okolicy 1.6, która by mnie zadowoliła. Nie chciałbym przekroczyć 115ps. Powyżej żona może zauważyć różnicę mocy silnika
pozdrawiam
poważna sprawa widze Jabym ci szepnął żebyś dał sobie spokój z 1.6, tylko jak planujesz rewolucje robić w aucie to zapodaj coś co jest powszechnie sprawdzone i tak jak mówisz z częściami niema problemu. Poszukaj cośrozwojowego: ABF, 2E, AGG czy nawet któyś tdi. Podejrzewam że po przekładce za moment znowu będziesz chciał coś dłubnąć a na 1.6 to za wiele nie zrobisz.smirk pisze:Powyżej żona może zauważyć różnicę mocy silnika
Pantofel to mnie załamało... a co Twojej kobiecie do Twojego samochodu? poza tym - statystyczna kobieta nie odczułaby nawet różnicy mocy między ABD a VR6, więc co to za problem? (ew. może zauważyć różnicę w spalaniu )smirk pisze:Nie chciałbym przekroczyć 115ps. Powyżej żona może zauważyć różnicę mocy silnika
viewtopic.php?f=91&t=496640" onclick="window.open(this.href);return false;
VW LT VR6 RWD Salonka by m3tal SLOW progress
Wulkanizator - Psychopata
Golf GTi, gdzie ja teraz znajdę PF szczęściarzu!
Już łatwiej będzie z 2E, chociaż znalezienie sprawnego egzemplarza mogłoby potrwać i wymagałoby sporej dawki cierpliwości. No i jednak naprawdę nie chcę aż 2.0. Jakiś kompromis pomiędzy PS i l/100km też by się przydał.
Co sądzicie o APF, AGN? Słyszeliście coś na ich temat?
A żonę to ja muszę na sznurku trzymać jak prowadzi. Jakbym jej wrzucił 150PS to musiałbym w krótkim czasie kupować nowy samochód. No wiecie, te wszystkie beemki, które trzeba wyprzedzić...
[ Dodano: 12 Lis 2007 19:50 ]
Coś takiego znalazłem:
http://home.mobile.de/SIDlfeZEJUPzfOKeO ... 1280673857
Niestety po niemiecku. No i niestety bez zdjęcia, pewnie w drzazgach. Warto się zainteresować?
Już łatwiej będzie z 2E, chociaż znalezienie sprawnego egzemplarza mogłoby potrwać i wymagałoby sporej dawki cierpliwości. No i jednak naprawdę nie chcę aż 2.0. Jakiś kompromis pomiędzy PS i l/100km też by się przydał.
Co sądzicie o APF, AGN? Słyszeliście coś na ich temat?
A żonę to ja muszę na sznurku trzymać jak prowadzi. Jakbym jej wrzucił 150PS to musiałbym w krótkim czasie kupować nowy samochód. No wiecie, te wszystkie beemki, które trzeba wyprzedzić...
[ Dodano: 12 Lis 2007 19:50 ]
Coś takiego znalazłem:
http://home.mobile.de/SIDlfeZEJUPzfOKeO ... 1280673857
Niestety po niemiecku. No i niestety bez zdjęcia, pewnie w drzazgach. Warto się zainteresować?
Witam
Koledzy dobrze radza...
Osobiscie mam AFT/AKS w mk2 (wczesniej mialem PN) lista rzeczy ktore musialem miec nie liczac osprzetu ktory juz byl na silniku :
-wiazka silnika
-dodatkowe przekazniki
-ecu (pasuje tez od 2,0 na simosie)
-immo (pestka, pentla)
-bak z mk3
-przewody paliwowe o wiekszej srednicy (od aut na wielopunkcie)
-pompa 3bar
-cewka
-impulsator (niby musi byc bo komp tego wygama u mnie wyprowadzony jest tylko kabel i... zero bledow)
-przeplywka
-sonda lambda
-wydech (caly zaczynajac od kolektora haha)
-obudowa filtra
----------------------------------------------------
to tyle co pamietam.
Skrzynia zostala z PN 4T sprzeglo 190mm spokojnie daje rade. Mocowania ? tylko przelozylem lapy.
Reasumujac : TO SIE NIE OPLACA !!! lepiej kupic 2.0 , 1.8t lub pojsc w D . Problemow jest co nie miara. Obecnie jest wiecej czesci do AFT szczegolnie od seata. Kiedy ja sie bawilem w zabawe koci koci AFT 2-3 lata temu ...to myslalem ze krew mnie zaleje.Naklady pieniezne nie sa wspolmierne do mocy-frajdy z jazdy. Obecnie poszedl bym w kierunku diesla.
Pozdrawiam
Koledzy dobrze radza...
Osobiscie mam AFT/AKS w mk2 (wczesniej mialem PN) lista rzeczy ktore musialem miec nie liczac osprzetu ktory juz byl na silniku :
-wiazka silnika
-dodatkowe przekazniki
-ecu (pasuje tez od 2,0 na simosie)
-immo (pestka, pentla)
-bak z mk3
-przewody paliwowe o wiekszej srednicy (od aut na wielopunkcie)
-pompa 3bar
-cewka
-impulsator (niby musi byc bo komp tego wygama u mnie wyprowadzony jest tylko kabel i... zero bledow)
-przeplywka
-sonda lambda
-wydech (caly zaczynajac od kolektora haha)
-obudowa filtra
----------------------------------------------------
to tyle co pamietam.
Skrzynia zostala z PN 4T sprzeglo 190mm spokojnie daje rade. Mocowania ? tylko przelozylem lapy.
Reasumujac : TO SIE NIE OPLACA !!! lepiej kupic 2.0 , 1.8t lub pojsc w D . Problemow jest co nie miara. Obecnie jest wiecej czesci do AFT szczegolnie od seata. Kiedy ja sie bawilem w zabawe koci koci AFT 2-3 lata temu ...to myslalem ze krew mnie zaleje.Naklady pieniezne nie sa wspolmierne do mocy-frajdy z jazdy. Obecnie poszedl bym w kierunku diesla.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lis 16, 2007 10:41 przez Mrozio, łącznie zmieniany 2 razy.
TKD WTF
- Golf GTi
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Praktycznie nie ma problemow , kostki wszystkie sie da zepiac , skrzynia tak samo mocowana, jedynie 2 cienkielka dochodza ale torazem ze skrzyniapewnie dostaniesz , generalnie sam silnik nie jest zbyl podatny na modyfikacje , ale jest cholernie wytrzymaly, a 107 ps dla ciebie wystarczy bez problemy , ja jestem ze swojego zadowolony
- Młoda
- KS KathStyle
- Auto: Czarna Wdowa <3
Dobra dobram3tal pisze:statystyczna kobieta nie odczułaby nawet różnicy mocy między ABD a VR6, więc co to za problem? (ew. może zauważyć różnicę w spalaniu )
do tematu wg mnie nie ma sensu przekładka z 1.4 na 1.6 po zmianie, i przejechaniu troche km znowu stwierdzisz, że chcesz wiecej
Squad Nocne Mary Enigmatycznie... "(...) Jeśli niebo - to siódme, jeśli piekło -to samo dno. Żadnych półśrodków(...)"
Młoda, Ciebie to nie dotyczyło...Młoda pisze:m3tal napisał/a:
statystyczna kobieta nie odczułaby nawet różnicy mocy między ABD a VR6, więc co to za problem? (ew. może zauważyć różnicę w spalaniu )
Dobra dobra
po stu kilometrach i trzech dniachMłoda pisze: do tematu wg mnie nie ma sensu przekładka z 1.4 na 1.6 po zmianie, i przejechaniu troche km znowu stwierdzisz, że chcesz wiecej
viewtopic.php?f=91&t=496640" onclick="window.open(this.href);return false;
VW LT VR6 RWD Salonka by m3tal SLOW progress
Wulkanizator - Psychopata
Racja ja mam ten motorek AFT i 101 PS już dla mnie jest odrobinkę za mało. Ale rewelacyjnie się kręci ten silnik. Nie wiem ale mam wrażenie że on kocha wysokie obroty i nie raz jest cały czas na obrotach i jeszcze nic nie strzeliło. Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad wałkiem od świątka. Zobaczymy jak uda mi się wygospodarować gotówkę. Pozdrawiam.