[Golf mkII] czarny nalot na wydechu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pavvcio

[Golf mkII] czarny nalot na wydechu

Post autor: pavvcio » czw lip 07, 2005 10:58

witam
o czym swiadczy czarny nalot na wydechu? spalanie oleju czy moze jakis zwiazek z mieszanka?

noname
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: noname » czw lip 07, 2005 12:16

olej... ile ci bierze?

GTI

Awatar użytkownika
Bolo_3m
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: [Golf mkII] czarny nalot na wydechu

Post autor: Bolo_3m » czw lip 07, 2005 12:25

pavvcio pisze:witam
o czym swiadczy czarny nalot na wydechu? spalanie oleju czy moze jakis zwiazek z mieszanka?
to zalezy bo jak nie bierze oleju ani wody z ukladu chlodzenia to moze byc wina zalewania silnika umnie tak bylo w seju gdzie sie wieszla wtryskiwacz i zalewalo silnik ale wymian pomogla oczywiscie wtryskiwacza.

czester
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: czester » czw lip 07, 2005 19:41

witam
ja mam to samo tylko że na lpg jeżdze (mk III ABS)
a w mk2(RP) z tym samym silnikiem też na gazie wydech był czysty

czester
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: czester » czw lip 07, 2005 19:46

witam

Awatar użytkownika
Bolo_3m
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Bolo_3m » czw lip 07, 2005 20:05

czester pisze:witam
wedlug mnie to tzn ze masz zle ustawiona mieszanke na LPG radze cos z tym zrobic.

czester
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: czester » czw lip 07, 2005 20:13

byłem u gazowników sprawdzali mieszanke, analiza spalin itd wszystko niby jest OK

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » czw lip 07, 2005 22:44

czester pisze:byłem u gazowników sprawdzali mieszanke, analiza spalin itd wszystko niby jest OK
U mnie coś takiego było ale reset komputera pomógł i przestało kopcić w tłumik. Gazownik oczywiście twierdził że już takie robił i pierwszy raz się spotkał że komputer wariuje (jakiś baran ale coż). Teraz na LPG nie narzekam.

A drugim razem to już były wysłużone pierścienie olejowy i się wieszały...i były takie sytuacje że raz kopcił a raz nie...remont głowicy i wymiana panewek i pierścieni pomogła.Ale nie ma się czemu dziwić...400tys km nie w kij dmuchał.

Obrazek

pavvcio

Post autor: pavvcio » pt lip 08, 2005 01:22

Bolo_3m pisze: to zalezy bo jak nie bierze oleju ani wody z ukladu chlodzenia to moze byc wina zalewania silnika umnie tak bylo w seju gdzie sie wieszla wtryskiwacz i zalewalo silnik ale wymian pomogla oczywiscie wtryskiwacza.
oleju niby nie bierze, chociaz z woda to mialem ostatio problemy. tak wlasciwie to czemu jej ubywa? do gazownika tez bede musial podjechac bo mi 1.3 14l lpg spala !

pavvcio

Post autor: pavvcio » pt lip 08, 2005 01:23

Bolo_3m pisze: to zalezy bo jak nie bierze oleju ani wody z ukladu chlodzenia to moze byc wina zalewania silnika umnie tak bylo w seju gdzie sie wieszla wtryskiwacz i zalewalo silnik ale wymian pomogla oczywiscie wtryskiwacza.
oleju niby nie bierze, chociaz z woda to mialem ostatio problemy. tak wlasciwie to czemu jej ubywa? do gazownika tez bede musial podjechac bo mi 1.3 14l lpg spala !

Awatar użytkownika
Gwiazdor
_
_
Kontakt:

Post autor: Gwiazdor » pt lip 08, 2005 06:04

No to jak Ci nie ubywa oleju na gazie to troszkę dziwne...powinno w niewielkim stopniu zawsze ubywać.

A co do wody jak ubywa...posprawdzaj wszystkie przewody, chłodnicę czy nie ma wycieku. Jeżeli nie ma to być może że już uszczelka pod głowicą jest do d...i może też stąd się bierze to że nie ma ubytku oleju bo go woda wyrównuje.

Obrazek

Awatar użytkownika
Bolo_3m
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Bolo_3m » pt lip 08, 2005 07:13

pavvcio pisze:
no to dobrze ze oleju nie bierze chciaz zawsze cos ubedzie pewnie, a co do wody to posprawdzaj laczenia przy reduktorze moze to i ch wina zamalo dokreconi i kapie sobie, a co do spalania to roznie bywa ale moze byc tak ze te 14 w miescie to bedzie sprawdz ile na trasie wychodzi.

pavvcio

Post autor: pavvcio » pt lip 08, 2005 08:05

Bolo_3m pisze: no to dobrze ze oleju nie bierze chciaz zawsze cos ubedzie pewnie, a co do wody to posprawdzaj laczenia przy reduktorze moze to i ch wina zamalo dokreconi i kapie sobie, a co do spalania to roznie bywa ale moze byc tak ze te 14 w miescie to bedzie sprawdz ile na trasie wychodzi.
a trasie to spokojnie za 20zl zrobie 100km, ale czemu taki drastyczny wzrost spalania jdac po miescie? moze troche przesadzilem z tym olejem, rok temu przy zmianie oleju na nowy mialem maksymalny poziom, teraz po roku na bagnecie olej jest w polowie, wiec chyba niezle jak tylko tyle go ubylo

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”