znosi na prawo po wymianie opon, zbieznosc jest idealna,
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
znosi na prawo po wymianie opon, zbieznosc jest idealna,
zalozylem nowe zimoweczki ( debica frigo directional ) nawet niezle na marginesie tylko troszke głosne.
No i sie pojawil problem, kiedy da sie golfowi wlolna reke to zjezdza na prawo, pojechalem do diagnosty, sprawdzil zbieżność i jest idealna jak on to powiedzial.powietrza wszedzie w oponach 2,2.
Sprawdzil zawiesznie z przodu i jest wszystko poprawnie. No to wiec skad takie zachowanie autka ?
Przypominam sobie ze w lato zmienialem lewa zwrotnice, załozylem tak jak stara , na aluskach nie bylo problemów, podobnie zreszta jak na starych zimowkach ( debica frigo ), auto puszczone w samopas jechalo prosto ze mozna było rece pod tyłek wsadzic. Stare opony sa rownomiernie starte ( na dwa sezony starczyły ) nie ma sladow nadmiernego scierania z którejkolwiek strony.
A dzisiaj zonk.
Co do tej zwrotnicy to byc moze rypnałem sie troszeczke i moze katy sa juz miminalnie inne. No ale czemu na starych oponach bylo ok i na aluskach rowniez ? kolejna zagadka ? Macie jakies pomysły ?
Mowilem diagnoscie ze zmienialem zwrtonice, moze nie przyjal do wiadomosci , moze to nie ma wpływu , moze nie jest dobrym diagnosta Dzieki za porady, pomozcie bo ja czuje wyraznie ze sciaga a szkoda opon , jakiekolwiek by one nie były( wazne ze zimowki ).
No i sie pojawil problem, kiedy da sie golfowi wlolna reke to zjezdza na prawo, pojechalem do diagnosty, sprawdzil zbieżność i jest idealna jak on to powiedzial.powietrza wszedzie w oponach 2,2.
Sprawdzil zawiesznie z przodu i jest wszystko poprawnie. No to wiec skad takie zachowanie autka ?
Przypominam sobie ze w lato zmienialem lewa zwrotnice, załozylem tak jak stara , na aluskach nie bylo problemów, podobnie zreszta jak na starych zimowkach ( debica frigo ), auto puszczone w samopas jechalo prosto ze mozna było rece pod tyłek wsadzic. Stare opony sa rownomiernie starte ( na dwa sezony starczyły ) nie ma sladow nadmiernego scierania z którejkolwiek strony.
A dzisiaj zonk.
Co do tej zwrotnicy to byc moze rypnałem sie troszeczke i moze katy sa juz miminalnie inne. No ale czemu na starych oponach bylo ok i na aluskach rowniez ? kolejna zagadka ? Macie jakies pomysły ?
Mowilem diagnoscie ze zmienialem zwrtonice, moze nie przyjal do wiadomosci , moze to nie ma wpływu , moze nie jest dobrym diagnosta Dzieki za porady, pomozcie bo ja czuje wyraznie ze sciaga a szkoda opon , jakiekolwiek by one nie były( wazne ze zimowki ).
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
-
- Użytkownik
- Kontakt:
sprawadź dokładnie kąty ustawienia kół, sprawdź felgi , bo może jedna stalówka jest krzywa, ewentualnie któraś z nowych opon ma po prostu guza lub wadę fabryczną lub banalnie może za dużo ci podpompował ciśnienia wkołach ( z lewej strony zamało a z prawej za dużo (ewentualnie odwrotnie) i byc może dlatego ściąga.
Ostatnio zmieniony sob lis 17, 2007 16:35 przez ZMIENNIK1313, łącznie zmieniany 1 raz.
nigdy nie mów nigdy:)
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jasne, nie sadze zeby wywazenie mialo cos do rzeczy , po reszta nie rzuca kierownica jakby były niewywazone to kierownica wykonwałaby miminalne ruchy prawo -lewo a tu sie tak nie dzieje, koncowki drazkow kierowniczych tez sa ok, sworznie wachaczy, silentblocki, wszystko co tylko mozna sprawdzic w zawieszeniu jest ok:/
[ Dodano: Sob Lis 17, 2007 3:37 pm ]
cisnienie w oponach rowne po obu stronach auta, z przodu mam 2,2 a z tyłu 2.0
[ Dodano: Sob Lis 17, 2007 3:37 pm ]
ZMIENNIK1313 pisze:banalnie może za dużo ci podpompował ciśnienia wkołach ( z lewej strony zamało a z prawej za dużo (ewentualnie odwrotnie) i byc może dlatego ściąga.
cisnienie w oponach rowne po obu stronach auta, z przodu mam 2,2 a z tyłu 2.0
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a gdyby sie okazało ze np wadliwa jest opona ? to jak myslicie ? w hipermarketach wymienia bez problemu czy beda jakies przeszkody ? w sumie to obejrzalem dokladnie opone, wiem ze po napompowaniu moze byc bąbel ,bo tak na "sucho" to wydawała sie byc normalna opona, rowna, bez podejrzen.Pawer pisze:miałem podobna sytuacje ,tez pojechałem na zbieznosc i było oki w moim przypadku winna była opona , strasznie sciagało auto , przełuz przednie koła na tył i wtedy zobaczy czy nadal bedzie scigało
[ Dodano: Sob Lis 17, 2007 4:06 pm ]
tak sobie siedze i mysle i chyba dochodze do wnioslku ze to moze byc wina kątów, przeciez zbieznosc to co innego jak kąty, mialem ustawnienie minmalnie rozbiezne do gleby (opon nie darło) a teraz jakbym mial lewe koło troszke prostsze to prawe chyba by go ciagneło?
tylko czemu cholera ten tępy diagnosta nie pomyslal zeby katy sprawdzic
. wrrrr
- daniel1960-74
- Nowicjusz
- Kontakt:
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tylko ze ja mam kierunkowe :/ jutro jade na sprawdzenie kątów, wiele sie potwierdza ze to wlasnie to jest przyczyna tego zachowania.daniel1960-74 pisze:witam a może przełoż opone z prawego koło o 180 stopni u mnie tak było opona niby nie kierunkowa a jednak sytuacja identyczna jak u ciebie
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
bylem na stacjo diagnostycznej , chlopaki meczyli sie poltorej godziny, bylem dobej mysli jak facet powiedzial ze na lewym kole mam +2 pozytywa,( kąty ) czyli ze gora koła wchodzi bardziej do srodka, wtedy przednia os wali cyrkiel i skreca tym samym w prawo.Ustawili mi tak jak prawe , zbieznosc poprawili, nadal sciaga tylko tym razem juz minimalnie, diagnosta sie sam przejechal i potwierdzil ze minimalnie ciagnie w prawo ,ale on juz nie ma pomysłów. Ustawiłby dwa koła na + ale nie wiedzial jakie to ma miec wartosci a ja nie umialem mu powiedziec ( bo moje "troszeczke" niewiele mu mowilo). za cała operacje zainkasowali .....20 zł to mnie pocieszyło bo nastawialem sie na minimum 50
podejrzewam ze opona jest jakas dziwna któras z prozdu i moze sie dotrze , bo ja juz tez nie mam pomysłów co to moze byc.
podejrzewam ze opona jest jakas dziwna któras z prozdu i moze sie dotrze , bo ja juz tez nie mam pomysłów co to moze byc.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
lub delikatnie odkształcona felga albo coś ze zwrotnicą.guti pisze:bylem na stacjo diagnostycznej , chlopaki meczyli sie poltorej godziny, bylem dobej mysli jak facet powiedzial ze na lewym kole mam +2 pozytywa,( kąty ) czyli ze gora koła wchodzi bardziej do srodka, wtedy przednia os wali cyrkiel i skreca tym samym w prawo.Ustawili mi tak jak prawe , zbieznosc poprawili, nadal sciaga tylko tym razem juz minimalnie, diagnosta sie sam przejechal i potwierdzil ze minimalnie ciagnie w prawo ,ale on juz nie ma pomysłów. Ustawiłby dwa koła na + ale nie wiedzial jakie to ma miec wartosci a ja nie umialem mu powiedziec ( bo moje "troszeczke" niewiele mu mowilo). za cała operacje zainkasowali .....20 zł to mnie pocieszyło bo nastawialem sie na minimum 50
nigdy nie mów nigdy:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tu jest ok, opony rowno stare, one kiedys jezdziły na przodzie,i az dziwne ze przy moim stylu jazdy sa rowno stare.sprawdzali mi tez rozstaw miedzy przednia a tylnia osia, miezyli taka rozwijana miarka i wyszło im 2 mm roznicy, ale to duzo sie mozna pomylic tym sposobem mierzenia. a. Kupiedruga par zimowek na tył 9 bo i tak musze sie w takie zaopatrzyc) i te nowe załoze z kołami tylnymi od razu na przód, w sumie to moglbym jeszcze sprobowac przełozyc te tylne (zuzyte ale rowne) na przód, bo kiedys na przodzie jezdziły , ale juz mi sie nic nie chce. Mam go w d.... ustawic zbieznosc ok , ustawic kąty ok, nowe zimowki ok, a temu jeszcze cos nie pasuje. Postoi troche na mrozie to moze zmadrzeje i mu sie przestawi na prawidłowe tory.Ehh auto zagadka.Paweł Marek pisze:Zaineteresuj się rownież tylną osią. jeśli masz na niej jakieś stare krzywo zdarte opony to też może być to przyczyną ścigania.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja bym nie wytrymał na twoim miejscu i założył na próbę jakieś inne koła do tyłu, pożyczone od kogoś albo coś takiego. Chwila zabawy a sprawa tyłu wyjaśniona. Pisze o tym bo przerabiałem temacik. Założyłam używki na tył, wyglądały optycznie na równo zdarte a jednak takie nie były.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.