czy rozmiar opony z tylu musi byc taki jak z przodu? [mk2]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Much00l
- Mały gagatek
- Kontakt:
czy rozmiar opony z tylu musi byc taki jak z przodu? [mk2]
mam opony 185/65 r14. musze zmienic opony z przodu bo sa zuzyte. tyl zostawiam. kumpel mowi zebym dal do przodu 175/65 r14 a z tylu zostawil te 185. mam pytanko czy tak moze byc ? nie bedzie to mialo wplywu na jazde ? pozdro
Re: czy rozmiar opony z tylu musi byc taki jak z przodu? [mk
Może być I nikt ci nic nie powieMuch00l pisze:mam opony 185/65 r14. musze zmienic opony z przodu bo sa zuzyte. tyl zostawiam. kumpel mowi zebym dal do przodu 175/65 r14 a z tylu zostawil te 185. mam pytanko czy tak moze byc ? nie bedzie to mialo wplywu na jazde ? pozdro
- bojar
- Ma gadane
- Kontakt:
Zgadzam się z poprzednikami- opony muszą być takie same na jendej osi- jeśli założysz inne to będzie miało wpływ na jazdę- to nawet zabronione przez prawo.
Ale z tyłu inne i z przodu inne mogą być.
Weź tylko pod uwagę, że przód zużywa isę szybciej niż tył i pewnie jak Ci się zużyją oponki z przodu, to pasowałoby je zamienić z tymi z tylnej osi. A opony szersze z przodu, a węższe z tyłu, to nie za bardzo dobre rozwiązanie. To moja opinia. Raz, że samochód będzie gorzej wyglądał, a dwa, że to może mieć wpływ na jazdę (ale nie jestem tego pewny).
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
Ale z tyłu inne i z przodu inne mogą być.
Weź tylko pod uwagę, że przód zużywa isę szybciej niż tył i pewnie jak Ci się zużyją oponki z przodu, to pasowałoby je zamienić z tymi z tylnej osi. A opony szersze z przodu, a węższe z tyłu, to nie za bardzo dobre rozwiązanie. To moja opinia. Raz, że samochód będzie gorzej wyglądał, a dwa, że to może mieć wpływ na jazdę (ale nie jestem tego pewny).
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.
[b][u]Walcz walcz walcz- Ty walczysz, ja walczę!!![/b][/u
Legia Warszawa !!!
Legia Warszawa !!!
zastosowanie 175/65 r14 zamiast 185/65 r14 spowoduje przekłamanie na prędkościomierzu, nie pamiętam w dół czy w górę a że wróciłem z zakrapaianego grilla nie chce mi sie liczyć, to raz a dwa zmiana geometrii pojazdu, niewielka ale jednak nastąpi !!
Na wszystko skutecznie pomaga woda.
Dwie, trzy krople na szklanke wódki
Dwie, trzy krople na szklanke wódki