EKODISEl i DISEL
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Tak jak kolega wcześniej zauważył te "lepsze" paliwa w 99% to chyba chwyt marketingowy. Najczęściej są w nich dodatki, które często (nie zawsze) poprawiają kulturę pracy silnika. Co do zmniejszonego spalania to w moim przypadku po sugerowanych kilku tankowaniach z rzędu poprawy ekonomii ani też dynamiki nie było. Inna osoba w innym samochodzie zaobserwowała nawet sytuację zdecydowanie odwrotną - wzrost zużycia paliwa. Sprawa jest więc dyskusyjna, a marketing działa w 100%. Większość bowiem z nadgorliwości i troski o swoje pojazdy tankuje to "lepsze". Wydaje mi się jednak, 15-20gr więcej na litrze do dość duża różnica. Wiem też od osoby, która zajmuje się kontrolą jakości paliw, że o dziwo, bardzo dużo zgłoszeń na złą jakość dotyczyło VERVY. Co do hipermarketów nigdy nie potwierdzono odstępstw od norm.
Ale to tylko wolny głos w wolnej dyskusji, która zawsze w naszych warunkach jest aktualna.
Ale to tylko wolny głos w wolnej dyskusji, która zawsze w naszych warunkach jest aktualna.
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeden bedzie chwalil Verve, bo mu lepiej pali, inny BP, jeszcze trzeci Lotos itd... ja mysle, ze na tych wszystkich stacjach markowych ON jest taki sam (jesli oczywiscie jest oryginalny). Ja tam tankuje, gdzie akurat mam blizej (Lotos, Shell, Statoil, no i... OO, i tez mi zawsze pali.
podstawowa zasada, zeby lać z pewnego źrodla, bez zanieczyszczen itp. nasze klekoty nie wybrzydzają
podstawowa zasada, zeby lać z pewnego źrodla, bez zanieczyszczen itp. nasze klekoty nie wybrzydzają
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
ja dokładnie też to sprawdziłem i zdecydowałem sie lać verve - przynajmniej w moim przypadku jest tak jak pisze Dziq,Dziq pisze:ja jezdzilem na ekodiesel i vervie i wg mnie na vervie ma lepsze odejscie i mniej pali.
sprawdzałem to kilka razy lejąc verwe i ekodisla - z korzyścia dla vervy - spalanie mniejsze, lepsze odejście (silnik lepiej reaguje ogólnie) jakby ciszej c i płynniej chodzil ale to moze być akurat złudzenie) i w przeliczeniu na PLN mimo że Verva jest droższa w oólnym rozrachunku wychodzi mi taniej
Zaznaczam ze nie generalizuje i nie twierdze że verva jest najlepsza ale akurat w moim przypadku tak się zlozylo
[ Dodano: 02 Gru 2007 01:25 ]
aha i juz kiedyś zakładałem takiego temata o paliwku konkretnie ON http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0