kilka pytań o modach w ABF-ie
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
kilka pytań o modach w ABF-ie
Chciałem się dowiedzieć czy:
1-wtryski z PG mogą dać jakiś efekt w ABFie ?? (do tego szybki wałek sportowy i wysterowanie ecu)
2- montował ktoś z Was sprężynki zaworowe (najlepiej Schricka) ?? jak się sprawdzają ? , wiadomo że powinno się założyć do wałka większego niż 276 st , pomogłoby np w wałku 272 st na szybszą prace ???
3-warto montować kolektor 4-2-1 w ABFie ??? można liczyć na jakiś przyrost mocy oprócz lżejszej pracy silnika??? czy lepiej wypolerować na lustro serie??? oczywiście przed nim zrobiona reszta układu wydechowego,
4-lepiej zastosować dłuższy układ dolotowy czy krótszy ?? krótki lepiej się wkręca na niższych obr czego trochę by się przydało w 16stce, nie po to się ją kupuje by na niskich jezdzić ale... można poprawić zakres obr....
5-....oraz jaki jest koszt pełnej obróbki głowicy, jakiego szacunkowego przyrostu Km można liczyć ...?? może ktoś sprawdzał na hamowni... ???
Liczę na Was chłopaki ! Dzięki !
P.S. używałem szukajki
1-wtryski z PG mogą dać jakiś efekt w ABFie ?? (do tego szybki wałek sportowy i wysterowanie ecu)
2- montował ktoś z Was sprężynki zaworowe (najlepiej Schricka) ?? jak się sprawdzają ? , wiadomo że powinno się założyć do wałka większego niż 276 st , pomogłoby np w wałku 272 st na szybszą prace ???
3-warto montować kolektor 4-2-1 w ABFie ??? można liczyć na jakiś przyrost mocy oprócz lżejszej pracy silnika??? czy lepiej wypolerować na lustro serie??? oczywiście przed nim zrobiona reszta układu wydechowego,
4-lepiej zastosować dłuższy układ dolotowy czy krótszy ?? krótki lepiej się wkręca na niższych obr czego trochę by się przydało w 16stce, nie po to się ją kupuje by na niskich jezdzić ale... można poprawić zakres obr....
5-....oraz jaki jest koszt pełnej obróbki głowicy, jakiego szacunkowego przyrostu Km można liczyć ...?? może ktoś sprawdzał na hamowni... ???
P.S. używałem szukajki
ad1:
Nielepiej sie zgłosić gdzies do firmy i Ci wszytsko zrobia po kolei i o nic sie byś niemartwił? Przestrojenie kompa i wałki w ABF to już by Cie na troche zadowoliły bo moc by poszła sporo w góre.
ad3:
Jak jest dedykowany to warto... dobrze dobrany zawsze coś poprawi(jak nie moc to leciutko moment - ale po samym wydechu pzrebojów niema co sie spodziewać)
[ Dodano: 25 Lis 2007 10:48 ]
PS: szukajki w tym dziale nawet niemusisz używać - wystarczyło wejść w "16v" i sobie pierwsze 4 strony tematów pzrejrzeć bo akurat tutaj jest juz coś o tym napisane.
Nielepiej sie zgłosić gdzies do firmy i Ci wszytsko zrobia po kolei i o nic sie byś niemartwił? Przestrojenie kompa i wałki w ABF to już by Cie na troche zadowoliły bo moc by poszła sporo w góre.
ad3:
Jak jest dedykowany to warto... dobrze dobrany zawsze coś poprawi(jak nie moc to leciutko moment - ale po samym wydechu pzrebojów niema co sie spodziewać)
[ Dodano: 25 Lis 2007 10:48 ]
PS: szukajki w tym dziale nawet niemusisz używać - wystarczyło wejść w "16v" i sobie pierwsze 4 strony tematów pzrejrzeć bo akurat tutaj jest juz coś o tym napisane.
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: kilka pytań o modach w ABF-ie
1 - Lepiej zainteresuj się wtryskami z Audi RS2 można jest tanio dorwać i wystarczą Ci do 300 koni @ 3 barg-zone pisze:Chciałem się dowiedzieć czy:
P.S. używałem szukajki
2 - Jeżeli będziesz wrzucal jakiś ostry wałek to owszem najlepiej się zaoptarzyć w kit do głowicy Schircka czy Cat Camsa
3 - Kolektor 4-2-1 z dobrym wydechem zawsze pomoże
4 - Lepiej długi ( jednak najlepiej poczytaj troche na ten temat www.grabowski.info.pl )
5 - Koszt głowy 16V to około 2k zł za kompletną obróbke na wiekszych zaworach a przyrost hmm... zależy od wykonania jednak na Twoim miejscy zainteresował bym się zrobieniem dobrego wdechu i wydechu plus wałek np. 268 Schricka do tego dobre strojenie i powinno być spoko zarówno z mocą jak i momentem.
qbejs pisze:Lepiej zainteresuj się wtryskami z Audi RS2 można jest tanio dorwać i wystarczą Ci do 300 koni @ 3 bar
A po co i one??? jesli to bedzie N/A ?? tanio tzn ile??
czyli co??popychacze,sprężynki zaworowe, tuleje ???qbejs pisze: kit do głowicy Schircka czy Cat Camsa
qbejs pisze:na Twoim miejscy zainteresował bym się zrobieniem dobrego wdechu i wydechu plus wałek np. 268 Schricka do tego dobre strojenie i powinno być spoko zarówno z mocą jak i momentem.
czemu to proponujesz?? jeśli wiem że to mi nie wystarczy?? spoko to by było jeśli bym miał 200 PS w N/A
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Wtryski się kupuje po to by pozniej nie szukac wiekszych jak apetyt wzrosnie a z RS2 maja wydajanosc 444ccm @ 3 bar ja kupilem na szrocie komplet za 300zł, a kolego jezeli planujesz wiecej niz 200 koni z n/a to ja na twoim miejscu nie pytalbym sie o wtryski tylko o kute korby i tloki ( doprezajace ) poza tym jestem ciekaw Twoich założeń odnośnie modów i oczekiwanych rezultatów....g-zone pisze:qbejs pisze:Lepiej zainteresuj się wtryskami z Audi RS2 można jest tanio dorwać i wystarczą Ci do 300 koni @ 3 bar
A po co i one??? jesli to bedzie N/A ?? tanio tzn ile??
czyli co??popychacze,sprężynki zaworowe, tuleje ???qbejs pisze: kit do głowicy Schircka czy Cat Camsa
qbejs pisze:na Twoim miejscy zainteresował bym się zrobieniem dobrego wdechu i wydechu plus wałek np. 268 Schricka do tego dobre strojenie i powinno być spoko zarówno z mocą jak i momentem.
czemu to proponujesz?? jeśli wiem że to mi nie wystarczy?? spoko to by było jeśli bym miał 200 PS w N/A
Ostatnio zmieniony pn lis 26, 2007 10:59 przez qbejs, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Corrado 2.0 16V@GT2871r || www.shineclinic.pl -> Detaling, Valeting, Smart Repair, Zmiana koloru PlastDip !
tak?? kto robi za 2kpln z duzymi zaworami , bo koszt samych zaworow przy obecnym bardzo korzystnym kursie to ok 1000-1200 pln plus transport a gdzie reszta??qbejs pisze:
5 - Koszt głowy 16V to około 2k zł za kompletną obróbke na wiekszych zaworach a przyrost hmm... zależy od wykonania jednak na Twoim miejscy zainteresował bym się zrobieniem dobrego wdechu i wydechu plus wałek np. 268 Schricka do tego dobre strojenie i powinno być spoko zarówno z mocą jak i momentem.
pozdrawiam
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Fakt że znajomy to robił ponad rok temu jednak sądziłem że ceny aż tak bardzo nie skoczył Jednak możesz odrazu napisać ile taka przyjemność u Ciebie :]voj2s pisze:tak?? kto robi za 2kpln z duzymi zaworami , bo koszt samych zaworow przy obecnym bardzo korzystnym kursie to ok 1000-1200 pln plus transport a gdzie reszta??qbejs pisze:
pozdrawiam
VW Corrado 2.0 16V@GT2871r || www.shineclinic.pl -> Detaling, Valeting, Smart Repair, Zmiana koloru PlastDip !
dobrze zrobiona glowica to ok 25KM mam na to wykres z hamowni a z tym kutym dolem to troche przesada, przy 200KM chcesz go zakuwac.....? no chyba, ze masz luzne kilka tysi i pozniej chesz sie chwalic, ze zakules, ABF-y turbo ok 300KM znam na oryginalnym dole, jezdza i beda jezdzic, ja przy 75KM strzale z podtlenku czyli ok 250KM mam serie silnik z obrobina glowica na oryginalnych zaworach i nie widze potrzeby zakuwania, w tej chwili uturbiam co prawda na innych tlokach ale tez nie kutych. wiec g-zone jesli masz ochote zrobic glowice to pisz na priv, naprawde polecam ten zabieg.
z calym szacunkiem ale +25KM to w ABF'ie sie robi bez dotykania glowicy wogole .... wydech przelot 70mm i kolo wazace ~4Kg i ja akurat mialem zamiast ori kompa DF1 i bylo 173KM czy jakos takpduren pisze:dobrze zrobiona glowica to ok 25KM mam na to wykres z hamowni a z tym kutym dolem to troche przesada, przy 200KM chcesz go zakuwac.....? no chyba, ze masz luzne kilka tysi i pozniej chesz sie chwalic, ze zakules, ABF-y turbo ok 300KM znam na oryginalnym dole, jezdza i beda jezdzic, ja przy 75KM strzale z podtlenku czyli ok 250KM mam serie silnik z obrobina glowica na oryginalnych zaworach i nie widze potrzeby zakuwania, w tej chwili uturbiam co prawda na innych tlokach ale tez nie kutych. wiec g-zone jesli masz ochote zrobic glowice to pisz na priv, naprawde polecam ten zabieg.
PS co do cen glowic info na PW dla zainteresowanych
maxymalny moment 193Nm(5900rpm przy 6500 bylo ok 190Nm)), moc max 173KM ( na odcieciu 6500rpm ) byc moze pozniej po przesunieciu limitera i przeskalowaniu map bylo jeszcze troche wiecej koszt zalozenia DF1 jest chyba ogolnie znany na forum ja akurat kupilem od znajomego caly komplet(DF1) a wolalem tak to poskladac niz szukac ori kompa do ABF bo kupilem silnik bez kompa i wiazki..... a mialem jeszsze kolektor ssacy z KR 50mm ale czy on cos dal w tym przypadku nie umiem odpowiedziec , co do srednicy wydechu ..... byc moze troche byla za duza robilem ja od razu pod turbo silnik sie jednak tego zabiegu nie doczekal jezdzi w innym samochodzie po tym jak w czasie zabawy po miescie okazalo sie ze niedosc ze pan ma slabiej przyspieszajacy samochod to jeszcze ma slabsze hamulce