kilka pytań o modach w ABF-ie
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Co do zakuwania kolego to zależy wkońcu w co idziesz jeżeli chcesz dmuchać to przynajmniej w 9A ( bo ja ten temat przerabiam ) wystarczy zdejcie 1mm z denka tloka i nie trzeba zakuwac motoru to 1,2 bara przynajmniej....co do podtlenku to ja bym sie glebiej zainteresowal tematem bo ja slyszalem o pogietych korbach przy takim strzale, natomiast o kucizne bardziej chodzilo mi o doprezenie motoru jezeli mowimy o tuningu n/a....pduren pisze:dobrze zrobiona glowica to ok 25KM mam na to wykres z hamowni a z tym kutym dolem to troche przesada, przy 200KM chcesz go zakuwac.....? no chyba, ze masz luzne kilka tysi i pozniej chesz sie chwalic, ze zakules, ABF-y turbo ok 300KM znam na oryginalnym dole, jezdza i beda jezdzic, ja przy 75KM strzale z podtlenku czyli ok 250KM mam serie silnik z obrobina glowica na oryginalnych zaworach i nie widze potrzeby zakuwania, w tej chwili uturbiam co prawda na innych tlokach ale tez nie kutych. wiec g-zone jesli masz ochote zrobic glowice to pisz na priv, naprawde polecam ten zabieg.
VW Corrado 2.0 16V@GT2871r || www.shineclinic.pl -> Detaling, Valeting, Smart Repair, Zmiana koloru PlastDip !
ale g-zone nie pisał nic o uturbianiu stad moje zdziwienie o kucie....... to znaczy, ze lepiej wydac kilka tysi na zakucie zeby doprezyc, myslałem ze mozna splanowac glowice kosztem 40zł i na to samo wyjdzie chyba, ze pieniadze nie graja roli. ja splanowalem "chyba" o 0.8mm(nie pamietam) efekt zajebisty i pare zlotych zostało na melanż. widze ze zakucie proponujesz do odprezenia lub doprezenia silnika a to raczej nie jest głównym zadaniem kutych gratów. co do podtlenku to i przy 25km strzale można narobić bałaganu w silniku wystarczy tylko przestegac kilku waznych zasad podczas uzywania.
pzdr
pzdr
nie chce zakuwać motoru, bo to ma być N/A w miare tańszej wersji,bez kutych gratów , co do portingu głowicy tez nie jestem za bo jeśli bym kiedyś chciał turbo to by bęcki były, może jedynie użyć cieńszej uszczelki metalowej by go doprężyć,
Tak po za tematem :
Tak po za tematem :
W ABFie też sprawdza się to??qbejs pisze:chcesz dmuchać to przynajmniej w 9A ( bo ja ten temat przerabiam ) wystarczy zdejcie 1mm z denka tloka i nie trzeba zakuwac motoru to 1,2 bara przynajmniej
ok, widze, ze tu kazdy ma swoja teorie, do abf-a idealnie pasuja tloki z innego volkswagenowskiego silnika i fajnie go odprezaja a wystarczy tylko dac przekladke 2mm pod uszczelke i masz 9,3:1 i spokojnie 1 bara mozesz ładowac jesli masz duza suszarke to na oryginalnym dole wytrzyma do ok 400km
[ Dodano: Czw Lis 29, 2007 10:57 pm ]
porting wcale nie przeszkadza przy turbo a nawet przeciwnie, ewentualnie mocne splanowanie bylo by problemem ale tez nie duzym bo wtedy musial bys uzyc i przekladki pod uszczelke i odprezajacych tłokow-wcale nie kutych no chyba ze chciał bys z 500km to kuć
porting wcale nie przeszkadza przy turbo a nawet przeciwnie, ewentualnie mocne splanowanie bylo by problemem ale tez nie duzym bo wtedy musial bys uzyc i przekladki pod uszczelke i odprezajacych tłokow-wcale nie kutych no chyba ze chciał bys z 500km to kuć
z supry 82.6 mm to nie jest zart ...pasujag-zone pisze:Do KR/9a z S2 pasują z tego co się orientuje, a do ABFa ???pduren pisze:idealnie pasuja tloki z innego volkswagenowskiego silnika
Ostatnio zmieniony pt lis 30, 2007 11:20 przez voj2s, łącznie zmieniany 1 raz.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jakbym nie liczyl to 2 mm przekladka pod glowice sama w sobie daje wartosc w granicach 8.6 do 1 a jeszcze doliczyc trzeba druga uszczelke pod glowice.. 1.2 mmpduren pisze:ok, widze, ze tu kazdy ma swoja teorie, do abf-a idealnie pasuja tloki z innego volkswagenowskiego silnika i fajnie go odprezaja a wystarczy tylko dac przekladke 2mm pod uszczelke i masz 9,3:1 i spokojnie 1 bara mozesz ładowac jesli masz duza suszarke to na oryginalnym dole wytrzyma do ok 400km
wszystko zalezy jak sie jezdzi .. jeli ktos lubi uzywac potencjalu auta to serie splyna przy 250 ps.. a jak ktos sobie rekreacyjnie depnie to kilkusekundowe obciazenie nie zrobi bum aczkolwiek cieplnie jest przeciazony element
Ostatnio zmieniony pt lis 30, 2007 14:54 przez evolution, łącznie zmieniany 1 raz.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
rozmwiamy o silniku ABF czyli jak sie domyslam uszczelke wszyscy zakladaja stalowa i w niej sie wymienie "przekladke" ( czesc srodkowa, gruba na jeszcze grubsza) liczyc mi sie nie chce ale pasuje mi to 2mm = 9.3 : 1 albo cos kolo tegoevolution pisze:jakbym nie liczyl to 2 mm przekladka pod glowice sama w sobie daje wartosc w granicach 8.6 do 1 a jeszcze doliczyc trzeba druga uszczelke pod glowice.. 1.2 mmpduren pisze:ok, widze, ze tu kazdy ma swoja teorie, do abf-a idealnie pasuja tloki z innego volkswagenowskiego silnika i fajnie go odprezaja a wystarczy tylko dac przekladke 2mm pod uszczelke i masz 9,3:1 i spokojnie 1 bara mozesz ładowac jesli masz duza suszarke to na oryginalnym dole wytrzyma do ok 400kmwszystko zalezy jak sie jezdzi .. jeli ktos lubi uzywac potencjalu auta to serie splyna przy 250 ps.. a jak ktos sobie rekreacyjnie depnie to kilkusekundowe obciazenie nie zrobi bum aczkolwiek cieplnie jest przeciazony element
"splyna przy 250PS" jesli tak sie stanie to chce zobaczym przy jakim AFR sie to stalo.... jesli silnik jest slaby a konkretnie jego elementy tzn tloki, korby, wal to rozumiem ze popekaja tloki, skrzywia/zlamia sie korby ale jak cos splynie to sutuacja jest prosta ktos kto ustawial( komp /gazniki jak kolwiek to robil) mieszanke + zaplon nie popisal sie
PS tloki mialem z supry mkIII turbo
Ostatnio zmieniony pt lis 30, 2007 18:21 przez voj2s, łącznie zmieniany 2 razy.
Tłoki są jednak dość słabe. Mnie się je udało zniszczyć przy około 230 PS i strzale 50 z nitro.
Podejrzewam, ze najpierw zniszczyłem pierścienie co spowodowało urwanie się półki na pierwszym cylindrze.
Nie ukrywam, że jeżdżę dość rozsądnie i dbam o silnik ale zdarzyło mi się na jednym streecie zmieniac bieg przy otwartej przepustnicy i wtrysku podtlenku.
Nie zgodzę się więc z tezą, ze można dmuchać 1,2 bara przy seryjnym dole.
PS. silnik mam odprężony uszczelką na około 9,3: 1 a moje doładowanie to koło 0,7 bara...
Przy rozbiórce i pomiarach okazało się, że korby i wał są natomiast w świetnym stanie.
Podejrzewam, ze najpierw zniszczyłem pierścienie co spowodowało urwanie się półki na pierwszym cylindrze.
Nie ukrywam, że jeżdżę dość rozsądnie i dbam o silnik ale zdarzyło mi się na jednym streecie zmieniac bieg przy otwartej przepustnicy i wtrysku podtlenku.
PS. silnik mam odprężony uszczelką na około 9,3: 1 a moje doładowanie to koło 0,7 bara...
Przy rozbiórce i pomiarach okazało się, że korby i wał są natomiast w świetnym stanie.
Ostatnio zmieniony pt lis 30, 2007 18:21 przez TOMEKKK, łącznie zmieniany 1 raz.
Diesel? Only in Ikarus !
[img]http://img4.imageshack.us/img4/3213/failsqv3.jpg[/img]
Digitun.pl
[img]http://img4.imageshack.us/img4/3213/failsqv3.jpg[/img]
Digitun.pl
9,3 : 1 to taki umiarkowanie odprezony silnik jak na takie zabawy( caly czas pamietam ze ABF'a nie trzeba odprezac) ... imo 0.7 bara i 230KM szukalbym gdzie sie pasa brakujace konieTOMEKKK pisze:Tłoki są jednak dość słabe. Mnie się je udało zniszczyć przy około 230 PS i strzale 50 z nitro.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
dane splynietego silnika... afr 10.5..11 bost ~0.8 bara auto podczas drugiego przejazdu pewnej nielegali o dlugosci ponad 6km w gorach (czas pierwszej 3.53 nawrot i but spowrotem) mniej wiecej na 4 kilometrze powiedzialo papa pokazujac kleby siwego dymu stopil sie tlok od strony zaworow wydechowych...
wal w abf wytrzymuje duzo wiecej (szczegolnie pewna jego wersja) korbowody tez do slabych nie naleza, wiec sila rzeczy splyneły tloki ktore nie daly rady 10 km upalania jakies 6 minut na pelnej pi***** z pelnym bostem i obrotami od 4000, mysle ze zawsze trzeba sie liczyc z tym ze ktos ekstremalnie uzywa auta i lepiej podac dolna granice
na marginesie podobnie od czasu do czasu plyna tloki w n/a 9a/abf, kiedys nawet fotke jednego pokazywałem..
[ Dodano: Pią Lis 30, 2007 18:02 ]
dobra.. dane abf.. pojemnosc 1984ccm stopien sprezania 10.5, srednica tloka 82.5 mm (8.25cm) wiec liczymy... pojemnosc pojedynczego cylindra 496ccm
stopien sprezania to pojemnosc komory spalania przy tloku dmp / pojemnosc przy tloku w dmp = 10.5 wiec 10.5= 496/x (*x) 10.5x =496 x= 47.23 ccm to jest komora spalania przy normalnej uszczelce
teraz liczymy objetosc komory przy przekladce 2mm (okazuje sie ze jest plus 1mm okolo bo wyciagamy stara o grubosci okolo 1mm) ale kolega wyraznie pisal..
liczymy dla 2mm
(496+10.68) / (47.23 ccm +10.68ccm) =8.75
dla 1mm
(496+5.34) / (47.23 +5.34) = 9.54
wiec w sumie to mozna powiedziec zamienic przekladke uszczelki na 2mm i bedzie "poprawnie"
wal w abf wytrzymuje duzo wiecej (szczegolnie pewna jego wersja) korbowody tez do slabych nie naleza, wiec sila rzeczy splyneły tloki ktore nie daly rady 10 km upalania jakies 6 minut na pelnej pi***** z pelnym bostem i obrotami od 4000, mysle ze zawsze trzeba sie liczyc z tym ze ktos ekstremalnie uzywa auta i lepiej podac dolna granice
na marginesie podobnie od czasu do czasu plyna tloki w n/a 9a/abf, kiedys nawet fotke jednego pokazywałem..
[ Dodano: Pią Lis 30, 2007 18:02 ]
dobra.. dane abf.. pojemnosc 1984ccm stopien sprezania 10.5, srednica tloka 82.5 mm (8.25cm) wiec liczymy... pojemnosc pojedynczego cylindra 496ccm
stopien sprezania to pojemnosc komory spalania przy tloku dmp / pojemnosc przy tloku w dmp = 10.5 wiec 10.5= 496/x (*x) 10.5x =496 x= 47.23 ccm to jest komora spalania przy normalnej uszczelce
teraz liczymy objetosc komory przy przekladce 2mm (okazuje sie ze jest plus 1mm okolo bo wyciagamy stara o grubosci okolo 1mm) ale kolega wyraznie pisal..
wiec liczymy...2mm=0.2 cmx8.25do kwadratu*3.14/4 co dajwe wynik 10.68 ccm dodatkowej objetosci ( przy przekladce 1mm 5.34)tylko dac przekladke 2mm pod uszczelke
liczymy dla 2mm
(496+10.68) / (47.23 ccm +10.68ccm) =8.75
dla 1mm
(496+5.34) / (47.23 +5.34) = 9.54
wiec w sumie to mozna powiedziec zamienic przekladke uszczelki na 2mm i bedzie "poprawnie"
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT