intercooler
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
intercooler
golf 4 tdi 110 2000 r. czy intercooler od arl będzie pasował do mojego golfa ?jeżeli tak,czy to jest związane z dużymi przeróbkami ? dziękuję z góry za podpowiedzi .
troche przeróbek jest , ja teraz do tdi pd 101 km axr wkładam ic z arl [właśnie dotarło pocztą:) , tylko ze u mnie prostsza sprawa poniewaz obydwa silnik wyglądają tak samo tzn arl i axr , i poprostu kupiłem kpl, orurowanie do ic od arl-ka, [koszt niemały- i kiepska dostępność] . napewmo musiałbyś kupic 2 rurki na szybko złączkę aby szczelnie wyjść z chłodnicy a dalej przewód ciąć i łączyć na opaske z rurą, a kwestia dalszego orurowania to już kwestia indywidualna z czego i jak, koszty tez niesą najmniejsze, zresztą pewnie zaraz ktoś sie wypowie co to przerabiał w zwykłym tdi , a nie pd.
Aby wlozyć IC od ARL P&P potrzebne są:ziutek pisze:troche przeróbek jest , ja teraz do tdi pd 101 km axr wkładam ic z arl [właśnie dotarło pocztą:) , tylko ze u mnie prostsza sprawa poniewaz obydwa silnik wyglądają tak samo tzn arl i axr , i poprostu kupiłem kpl, orurowanie do ic od arl-ka, [koszt niemały- i kiepska dostępność] . napewmo musiałbyś kupic 2 rurki na szybko złączkę aby szczelnie wyjść z chłodnicy a dalej przewód ciąć i łączyć na opaske z rurą, a kwestia dalszego orurowania to już kwestia indywidualna z czego i jak, koszty tez niesą najmniejsze, zresztą pewnie zaraz ktoś sie wypowie co to przerabiał w zwykłym tdi , a nie pd.
- IC,
- kompletne orurowanie od ARL łącznie z alu rurą idącą przy nadkolu,
- kolektor dolotowy z dużym EGR i klapą gaszącą (od ARL lub ASZ) ewentualnie nowych 105 KM ale tam jest elektryczna klapa gasząca,
- pas przedni od ARL (inny jak seria),
- komplet 3 chłodnic od ARL
- komplet płaskich wiatraków od ARL.
Więc zastanów się czy warto. Dolot od ARL co chwila ciekanie na szybkozłączkach i wywala go.
Lepiej zrobić customowy dolot z kawasa 50 mm i zastosować IC od Ibizy BPX. Borys pokazywał jak się to robi w Leonie. Przy stosowaniu dolotu z drugiej strony (kolektor od AWX) robią się problemy z minięciem ruru od filtra powietrza. Ewentulanie można to zrobić tak jak Borys robił w Octavii Bonda:
http://www.vw.biaman.pl/TDI/
Pozdro
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 14:50 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Ziutek Ty swoje a ja swoje - Pas od ARL jest inny tak samo jak chłodnice - nie bez powodu. W normalnej chłodnicy wody od TDI dolny króciec koliduje z wylotem z IC, IC jest pomiędzy chłodnicą klimy a wody, wiatraki są płytsze.
Co do cieknięcia szybkozłączek w grupie VW to sobie poszukaj troszkę i pooglądaj samochochody a będziesz wiedział, że jednak ciekną i czesto je wywala.
Co do kolektora - to masz kalpę gaszącą elektrycznie sterowaną? Zobacz co napisałem:
"ewentualnie nowych 105 KM ale tam jest elektryczna klapa gasząca"...
Co do cieknięcia szybkozłączek w grupie VW to sobie poszukaj troszkę i pooglądaj samochochody a będziesz wiedział, że jednak ciekną i czesto je wywala.
Co do kolektora - to masz kalpę gaszącą elektrycznie sterowaną? Zobacz co napisałem:
"ewentualnie nowych 105 KM ale tam jest elektryczna klapa gasząca"...
Ostatnio zmieniony sob gru 01, 2007 20:04 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Ziutek nie wiem czy przypadkiem Golf V nie na identycznego IC jak ARL (mozliwe, że nawet ten sam nr VAG). Więc może wodę od Golfa V? Więcej tego jest i tańsze dużo jak ARL. Sprawdzić trzeba w Etosie
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi