Przestał działać spryskiwacz przedniej szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przestał działać spryskiwacz przedniej szyby
Witam.
Jakież to wielkie zdziwienie na mojej twarzy pojawiło się z chwilą zapaprania mi szyb przez wielkiego tira - przestał działać spryskiwacz - przestały działać wycieraczki.
W MK2 po zaciągnięciu sterowania w swoją stronę włącza się spryskiwacz i dwa albo 3 razy przelatują wycieraczki.
W pewnym momencie nagle przestało mi to działać. Ktoś powie poszła pompka przy zbiorniku z płynem, jednak od czasu do czasu zaskoczy i sika płynem po szybie, wycieraczki lecą 3 razy następnie mogę sobie włączać i włączać bez skutku.
Stawiam na przełącznik jednak metodą prób wyeliminowałem i tą opcje. Wyobraźcie sobie że odłączając kabel z wtyczką od pompki przy zbiorniku z płynem nagle po zaciągnięciu sterowania wycieraczki zaczynają pracować !!!! więc sterowanie działa - jest styk. Po wytknięciu kabla problem powraca.
Jakież to wielkie zdziwienie na mojej twarzy pojawiło się z chwilą zapaprania mi szyb przez wielkiego tira - przestał działać spryskiwacz - przestały działać wycieraczki.
W MK2 po zaciągnięciu sterowania w swoją stronę włącza się spryskiwacz i dwa albo 3 razy przelatują wycieraczki.
W pewnym momencie nagle przestało mi to działać. Ktoś powie poszła pompka przy zbiorniku z płynem, jednak od czasu do czasu zaskoczy i sika płynem po szybie, wycieraczki lecą 3 razy następnie mogę sobie włączać i włączać bez skutku.
Stawiam na przełącznik jednak metodą prób wyeliminowałem i tą opcje. Wyobraźcie sobie że odłączając kabel z wtyczką od pompki przy zbiorniku z płynem nagle po zaciągnięciu sterowania wycieraczki zaczynają pracować !!!! więc sterowanie działa - jest styk. Po wytknięciu kabla problem powraca.
Kasz k***a takie wysokie krawężniki budują !! :)
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Wycieraczki działają - jeśli przełączę na duł lub do góry - kręcą. Nie działa tylko opcja spryskiwacza (czyli przyciągnięcia do siebie sterownika) i tu jest problem bo bardzo rzadko zaskakuje przy tej opcji.prezesso pisze:rozłożenia przekaźników w skrzynce nie znam, ale można na słuch, ale wtedy go wyhaczysz jak załączą się wycieraczki, będzie słychać "cyk".
Ok, jutro sprawdzę wszystkie bezpieczniki, jeśli będą ok włączę wycieraczki i nasłucham czy jest jakiś cyk na skrzynce.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Ja właśnie dziś w VW Jetta wymieniłem przełączniki/manetki wycieraczek/świateł przy kierownicy.
Wycieraczki mi działały, a spryskiwacz nie zawsze, musiałem się troszkę namachać żeby zadziałał.
Być może u Ciebie też przyczyna leży właśnie w tym przełączniku.
Pozdrawiam Kamel
Wycieraczki mi działały, a spryskiwacz nie zawsze, musiałem się troszkę namachać żeby zadziałał.
Pozdrawiam Kamel
Ostatnio zmieniony sob gru 08, 2007 01:03 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Odpada, po wyciągnięciu wtyczki od pompki przy zbiorniku płynu, przyciągniecie manetki do siebie bez problemu uruchamia wycieraczki. Czyli coś jest z elektryką, raczej nie będzie to mechaniczne uszkodzenie.prezesso pisze:mógł się też nadpalić styk w manetce od wycieraczek, raz łączy, raz nie
[ Dodano: 08 Gru 2007 00:10 ]
No właśnie - nie wiem jak to jest skonstruowane.Kamel pisze:Ja właśnie dziś w VW Jetta wymieniłem przełączniki/manetki wycieraczek/świateł przy kierownicy.
Pozdrawiam Kamel
Nie wiem jak wygląda styk. Zaciągając manetkę w swoją stronę na 100% podaje napięcie i na wycieraczki i na pompkę płynu - pytanie tylko czy w manetce jest 1 styk czy 2 oddzielne.
jeśli 2 oddzielne - może być w tym dużo racji (wtedy natychmiast postaram się zaopatrzyć w nową manetkę.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- czarna małpa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przekaznik..
Przekaznik odpowiedzialny za wycieraczki znajduje sie w skrzynce z bezpiecznikami,i ma oznaczenie -19.Pozdro all.
Ostatnio zmieniony sob gru 08, 2007 08:36 przez czarna małpa, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Wszystkie są OK.
Sprawdziłem przekaźniki. Popychając manetkę przy kierownicy do tyłu włącza się tylna wycieraczka i słychać na sterowniku wyraźny CYK. Zaciągając do siebie manetkę przy kierownicy, nie działa ani wycieraczka ani przedni spryskiwacz.
Wyciągając wtyczkę z pompki przy zbiorniku płynu do spryskiwacza i zaciągając raz jeszcze manetkę do siebie - wycieraczka ściera 3 razy i słychać na sterowniku wyraźny CYK. Oczywiście spryskiwacz nie działa bo wyciągnąłem kabel od pompki spryskiwacza.
Sprawdziłem przekaźniki. Popychając manetkę przy kierownicy do tyłu włącza się tylna wycieraczka i słychać na sterowniku wyraźny CYK. Zaciągając do siebie manetkę przy kierownicy, nie działa ani wycieraczka ani przedni spryskiwacz.
Wyciągając wtyczkę z pompki przy zbiorniku płynu do spryskiwacza i zaciągając raz jeszcze manetkę do siebie - wycieraczka ściera 3 razy i słychać na sterowniku wyraźny CYK. Oczywiście spryskiwacz nie działa bo wyciągnąłem kabel od pompki spryskiwacza.