Awaria ABS i ESP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Tomalka
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Awaria ABS i ESP

Post autor: Tomalka » sob gru 08, 2007 18:18

Witam, dzisiaj po montażu halogenów na przód, po odpaleniu auta okazało się, że nie ma ESP i ABS, pozatym świeci kontrolka od ABS, a jak się podgazuje, albo ruszy to zapala się kontrolka od ręcznego, która mruga i piszczy, świeci czasem też kontrolka od ESP. Przełącznik od ESP nie działa wcale. Przy mocniejszym hamowaniu zarzuca tyłem w lewo. Czy mogłem coś popsuć przez montaż tych halogenów? Wyciągałem przycisk od ESP, odłączyłem go nawet przy nieodłączonym akumulatorze. Możliwe, żeby komputer zarejestrował błąd tak jak przy odłączeniu poduszki? Jeszcze majstrowałem przy bezpiecznikach, ale wpiąłem się tylko do bezpiecznika 36 od świateł. Bezpieczniki od ABS są ok. Proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia co się stało. Aha odłączenie akumulatora i reset kompa nic nie daje.
Ostatnio zmieniony sob gru 08, 2007 18:20 przez Tomalka, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » sob gru 08, 2007 19:16

znaczy że albo coś odpiąłeś (wtyczka od sterownika ABS przy pompie pewnikiem bo obok niej ciągnąłeś przewody) albo coś zwarłeś. posprawdzaj wszystkie wtyczki i przewody, Wyjmowałeś też przecież skrzynkę bezpieczników - może jednak coś obruszałeś lub bezpiecznik przepalony chociaż wygląda na ok

Tomalka
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tomalka » sob gru 08, 2007 20:09

greg, wtyczka przy pompie jest ok, sprawdzalem wlasnie ja, bezpieczniki tez wygladaja ok, ale jeszcze jutro moze znomu wyciagne cala skrzynke i sprawdze dokladnie. Coś jeszcze przy okazji posprawdzac?

greg

Post autor: greg » sob gru 08, 2007 20:47

Tomalka, a ruszałeś może ten punkt masowy pod kierownicą? Bo w mojej poradzie tam miałeś podpiąć masę przekaźnika - może nie przykręciłeś tej masy?

Tomalka
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tomalka » sob gru 08, 2007 21:29

greg, dokładnie tam przykręciłem oczko od masy. Ale z powrotem przykręciłem do oporu, tamtych oczek nawet nie ściągałem... A tam w tej białej puszce na podszybiu są jakieś kostki od abs? Może przy przeciąganiu kabla tam coś wypiąłem?

greg

Post autor: greg » sob gru 08, 2007 21:37

Tomalka pisze:A tam w tej białej puszce na podszybiu są jakieś kostki od abs?
nom z tego co pamiętam tak

Tomalka
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Tomalka » ndz gru 09, 2007 12:57

okazało się, że przerwany był przewód biegnący do bezpiecznika od ABS, ktoś go wcześniej lutował, coś tam kombinował przy nim, ja kiedy wyciągałem puszkę od bezpieczników, musiałem go przerwać. Teraz już wszystko działa, także dzięki greg za próbę pomocy :)

greg

Post autor: greg » ndz gru 09, 2007 13:01

no i fajnie ze wszystko ok

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”