Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ja generalnie staram się jeździć ekonomicznie, zgodnie z tym co kiedyś wyczytałem warto zmieniać szybko z 1 na 2 i tak robie przy 2000 obr (podobno największy czynnik zwiększający wzrost zużycia paliwa to przeciąganie na 1 biegu), z 2 na 3 zmieniam przy troche ponad 2 tyś, dalej przy 2400 - 2500 bo poniżej tego czuć że silnik ma ciężko wyciągnąć auto na obroty. Tzn. nie muli ani nic ale słyszę że nie przepada za tym.specWROC pisze:czyli jeżdząc do 2200 obrotów max to się da zaoszczędzić na ropce?
Jak piszesz, będziesz jeździł na odległości 10 km, to niewiele, ja mam tyle na uczelnie z czego 6 km przejeżdżam na zimnej cieczy, cały silnik i tak pewnie się nie nagrzeje i spala ok 7 - 7,5. litra.
Sądzę że jakbym pokonywał tą odległość na trasie spalanie byłoby takie samo, bo jeszcze wolniej się rozgrzewa np po 5 km po trasie temp cieczy to ok 70 - 75 stopni
Ostatnio zmieniony wt gru 11, 2007 20:27 przez ROF, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzys-jeruzal
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja mam Vento65 1Z w wakacje na jednym baku przejezdzałem 1100km a raz nawet prawie 1200 ale była tam trasa 600km.a teraz jak załozyłem mfa i zatankowałem do pełna i przejechałem 800km została ciwiatrka baku a mfa pokazuje mi srednie 4,3.jezdze srednio odcinkami po 20-50km.a miesiąc temu załozyłem chipa i testuje na spokojnej jezdzie jak bedzie to ze spalaniem bo pisali ze ma mniej palic:) przy nie zmienionym stylu jazdy!!!!
chyba mam twoje mfa krzyśkrzys-jeruzal pisze:Ja mam Vento65 1Z w wakacje na jednym baku przejezdzałem 1100km a raz nawet prawie 1200 ale była tam trasa 600km.a teraz jak załozyłem mfa i zatankowałem do pełna i przejechałem 800km została ciwiatrka baku a mfa pokazuje mi srednie 4,3.jezdze srednio odcinkami po 20-50km.a miesiąc temu załozyłem chipa i testuje na spokojnej jezdzie jak bedzie to ze spalaniem bo pisali ze ma mniej palic:) przy nie zmienionym stylu jazdy!!!!
naprawiłem kontrolke
14 pin do masy
- krzys-jeruzal
- Użytkownik
- Kontakt:
Co do rekordów to moim tdi kiedys jechałem na mazury a własciwie pod granice a mieszkam w niedaleko minska maowieckiego ok70 km od wawy,zalałem do pełna dojechałem na miejcsce a przejechałem 300km i do baku weszło 11.5l bujałem samochodem ze moze jesc cos jeszcze powietrza w baku ale nic wiecej ne weszło.co prawda wyjechałem wczesnie rano i było dosc chłodno a wiadomo ze tdiki nie lubia za goraco.mój styl jazdy to tak 90-110 w trasie bo jak sie duzo wyprzeda to srednia sie psuje i jest powyzej 5l . A jazda miejska w moim stylu to raczej jest spokojna na 50tkach to jezdze tak 60-70 a poza zabudownym to 90 wiecej rzadko kiedy bo po co rozpedzac sie do 120 czy 140 na kilometr i zaraz chomowac bo ktos jedzie 50 na zabudowanym,czesto staram sie chamowac silnikiem znaczy puszczac gaz odpowiednio wczesniej np przed skrzyzowaniem zeby nie chmowac a wiadomo ze jak chmujemy soilnikiem z komputerem to on wtedy nie dostaje nic paliwa!
obecnie mam nissana sunny z silnikiem cd20 2.0 diesel w trasie udalo mi się zejś do 5,5 z lekkką nogą z ciężką nogą 5,7. w mieście koło 7 na 100 i nie wiem z kąd wy bierzecie wyniki typu 4,3 litra na 100km.? mój brachol ma vw golf tdi 1z w całości seria i jak by nie jechał na trasie to spali 5,5 6, w mieście między 6, a 7 litrów, wiec prawie tak samo jak mój nissan z tą różnica że z tego paliwa jes wyciągnięte wiecej mocy... . jak dla mnie posty nie których magików któzy twierdzą że im spalił nawet 3,5 litra na 100 mnie śmieszą bo to możliwe, ale jak auto stoi w garazu. ew. na lawecie gdzies jest przewożone. badźmy realistami i ludźmi powaznymi bo juz teoretyczna dawka powietrza do paliwa jako mieszanka palwowo powietrzna do pracy silnika przeczy nie którym waszym teorią tzn. owe 3,5 litra na 100. Teoretyczna mieszanka wynowi 1 do 9 w kolejności paliwo do powietrza, nie do tlenu, ale do powietrza! przeeliczcie sobie pojemności aut przez teoretyczny wzór i winno wyjść teoretyczne spalanie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw gru 13, 2007 19:34 przez vagin5, łącznie zmieniany 1 raz.