[mk3] Podświetlanie tarcz w liczniku od spodu
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
rydzu, gratulacje poprostu braklo slow
[ Dodano: 02 Sty 2008 13:50 ]
Gralik dzieki za odpowiedz odpisz co mozesz zaproponowac chodzi oto ze jest niebieskie podswietlenie panelu nawiewu oraz wlacznika swiatel oraz chcialbym niebieskie podswietlenie zegarow czerwone wskazowki i wyswietlacze tylko jest jeden problem mianowicie bez sciagania wskazówek. masz jakąś na to koncepcje?
[ Dodano: 02 Sty 2008 13:50 ]
Gralik dzieki za odpowiedz odpisz co mozesz zaproponowac chodzi oto ze jest niebieskie podswietlenie panelu nawiewu oraz wlacznika swiatel oraz chcialbym niebieskie podswietlenie zegarow czerwone wskazowki i wyswietlacze tylko jest jeden problem mianowicie bez sciagania wskazówek. masz jakąś na to koncepcje?
Takie pytanko jeszcze. To tworzywo, z którego są tarcze wykonane, dobrze rozprowadza/rozprasza światło, czy trzeba kikanaście ledów montować? Czy od spodu takiej tarczy są założone jakieś filtry podowujące świecenie na dany kolor, czy to zależy tylko od zastosowanego leda? Zrozumiałem że to akryl, ale wierzchnia strona to chyba ponaklejana folia czarna, czy może czarny akryl?
Wtrate sie troszeczke w temat. Odradzam odlutowywanie ledow smd. Nie jestem pewien, ale chyba na ich sciezkach jest ustawione stale napiecie. Wlutowujac swoja mozemy skonczyc roznie. Np led smd niebieski moze miec napiecie pracy 3,2V albo wyzsze, albo nizsze - rozne mozna spotkac i rozne mozna kupic. Zielone maja tez inne (najczesciej 2,0-3,0), biale, poranczowe rowniez. Skutek bedzie taki ze podmienieniona diodka moze swiecic za slabo lub w odwrotnym przypadku za mocno co spowoduje wczesniejsze jej zuzycie. Smd jest tak male ze mozna ja przykryc czyms i obok posadzic swoja, dokladnie wyliczona diodke na osobnym obwodzie. Bez ryzyka uszkodzenia oryginalnych obwodow i bawienia sie w lutowanie i odsysanie.