Napiecie ladowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Napiecie ladowania
Tak jak w temacie. Wczoraj zmierzylem sobie napiecie ladowania i sie troche zaniepokoilem. 13.4 bez obciazenia, nieco ponad 13 z obciazeniem. Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo. Rok temu wymienialem regulatora napiecia, czy on zas poszedl? Doradzcie cos bo pewnie zas beda problemy z aku, szczegolnie teraz przy tych temperaturach...
www.SportCom.PL
Re: Napiecie ladowania
według mnie wszystko okMrUkAs pisze:Tak jak w temacie. Wczoraj zmierzylem sobie napiecie ladowania i sie troche zaniepokoilem. 13.4 bez obciazenia, nieco ponad 13 z obciazeniem. Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo. Rok temu wymienialem regulatora napiecia, czy on zas poszedl? Doradzcie cos bo pewnie zas beda problemy z aku, szczegolnie teraz przy tych temperaturach...
nie ma co przeżywać
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ja przed świętami miałem 14,4V. Potem, jak jechałem to altek strasznie zaczął żęzić, a ponieważ była przerwa międzyświąteczna, postanowiłem to zrobić. Przy rozbieraniu altka nie odkręciłem regulatora, w związku z czym, jak wyciągałem wirnik, to połamałem szczotki. Potem jeszcze ułamałem przewody od stojana.... Stojan zaniosłem do przewinięcia, regulator kupiłem nowy - ale już na 14,1V, bo na 14,5 (taki był oryginalny) nie mieli. Łożyska wymieniłem i trochę wyrównałem pilnikiem komutator. Efekt taki, że już jest cicho, ale ładowanie - 13,7V przy dobrych wiatrach.... Sam już nie wiem, czy ja ten altek naprawiłem, czy zepsułem...
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
WitamMrUkAs pisze:Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo
Ja na nowym regulatorze napięcia mam 13,9V. Jesli masz niższe to weź prostownik i go naładuj. Wtedy powinno być dobrze. I te moje 13,9V na pełnym obciążeniu.
Ważne abyś mial stabilne to ładnowanie, i aby było ok. 13V na obciążonym.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No to mam powyzej 13V na obciazonym. Aku ladowalem ponad miesiac temu, bo mi napiecie na nim spadlo ponizej 12V i fura ciezko palila... Wiec chyba az tak zle u mnie nie jest skoro piszecie, ze grunt aby bylo 13V na obciazonymMaćkooo pisze:WitamMrUkAs pisze:Co prawda moj altek nigdy nie ladowal (i raczej nie bedzie ladowal) okolo 14.4 ale zawsze te 13.9 bez obciazenia bylo
Ja na nowym regulatorze napięcia mam 13,9V. Jesli masz niższe to weź prostownik i go naładuj. Wtedy powinno być dobrze. I te moje 13,9V na pełnym obciążeniu.
Ważne abyś mial stabilne to ładnowanie, i aby było ok. 13V na obciążonym.
www.SportCom.PL