Padl aku i brak ladowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Padl aku i brak ladowania
witam , od wczoraj walcze z takim zjawiskiem iz nie chce zapalic , jak jzu to na pych , a aku szybko sie rozladowywuje i jest kicha. jak przekrece stacyjka to swieci sie (swiatlo ciagle) kontrolka od aku, to chyba znak braku ladowania tak ? bo podczas jazdy nic sie nie swieci. Przy okazji jaki i jakiej firmy aku polecicie do mk2 1,6 z gazem , pozniej chce go przelozyc do mk2 1,8 (moze gt) ? dzieki
Ja się przyłączę do tematu
to samo jest u mnie.
Aku pada, rozrusznik był u gościa - wymiana szczotek, tulejek, pół roku temu była wymiana elektromagnesu na rozruszniku.
Jak postoi do ostygnięcia na mrozie jest masakraaa.
Prąd ładowania coś w granicach 13.6 V, czyściłem styki od alternatora do klemy, skoczyło o 0.2 V lepiej
Dzisiaj np po porannej wymianie świec, czyszczeniu kopułki (było trochę zasyfione), ładowaniu aku w nocy, znowu padł
Kilka razy objaw był taki że rozrusznik jak gdyby zawieszał się w połowie obrotu. ZA drugim czy trzecim razem przepchło, pochechałaaał powli i się aku wykończył
Rozrusznik gorący po takiej zabawie.
Aku elektrolit ma dobry.
Nie wiem już co to jest- nawet puszczałem w układ miernik żeby sprawdzić czy coś go zżera jak stoi pod chmurką i po prostu coś mi go rozładowuje.
Aku ma 1.5 roku.
Rano po wyjechaniu z garażu jest OK. Stoi sobie w ciepełku i jest cacy... Ale w dzień człowiek musi do pracy dojechać.
To jest auto tylko na lato czy jak??
to samo jest u mnie.
Aku pada, rozrusznik był u gościa - wymiana szczotek, tulejek, pół roku temu była wymiana elektromagnesu na rozruszniku.
Jak postoi do ostygnięcia na mrozie jest masakraaa.
Prąd ładowania coś w granicach 13.6 V, czyściłem styki od alternatora do klemy, skoczyło o 0.2 V lepiej
Dzisiaj np po porannej wymianie świec, czyszczeniu kopułki (było trochę zasyfione), ładowaniu aku w nocy, znowu padł
Kilka razy objaw był taki że rozrusznik jak gdyby zawieszał się w połowie obrotu. ZA drugim czy trzecim razem przepchło, pochechałaaał powli i się aku wykończył
Rozrusznik gorący po takiej zabawie.
Aku elektrolit ma dobry.
Nie wiem już co to jest- nawet puszczałem w układ miernik żeby sprawdzić czy coś go zżera jak stoi pod chmurką i po prostu coś mi go rozładowuje.
Aku ma 1.5 roku.
Rano po wyjechaniu z garażu jest OK. Stoi sobie w ciepełku i jest cacy... Ale w dzień człowiek musi do pracy dojechać.
To jest auto tylko na lato czy jak??
pozdrawiam
gajczak
gajczak
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Kup Centra futura plus - koszt 260 zł jest to aku wapniowy najlepiej 45 Ah bo potem możesz jeździć nie doładowany ale ja mam go i zawsze odpala dodam że mam 1.8
Gajczak czyściłeś czyściłeś kabel masowy od aku?
Gajczak czyściłeś czyściłeś kabel masowy od aku?
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
yolmen, jak silnik nie pracuje i włączysz zapłon to dioda ładowania zawsze będzie się palić. Gdy odpalisz powinna zgasnąć. Winę za niedoładowanie mogą ponosić zużyte szczotki w alternatorze. Sprawdź to koniecznie. Wydatek nieduży, a to najczęściej siada.
Golf II 1.6 RF --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Dioda po przekręceniu kluczyka zawsze mryga 3 razy
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
Dziwne - powinna mrugać od oleju i wody, ładowanie nie.yolmen pisze:mi tez zawsze mrygaly te 2 diody olej aku
[ Dodano: Sob Sty 05, 2008 04:27 ]
yolmen, do sprawdzenia kilka rzeczy.
1. Napięcie ładowania.
2. Pobór prądu na wyłączonym zapłonie.
3. Aku - gęstość elektrolitu, napięcia podczas rozruchu
Co do aku to niezłe są Centry, pojemność 50-55Ah i max prąd rozruchowy
Napięcie zmierz na aku i na alternatorze. Plus do plusa , minus do minusa. Powinno być ok 14.4V (13.9V też nie jest źle)yolmen pisze:jesli o mierzenie to mozesz gdzie (co do czego styknac) i jakie wartosci as prawidlowe
Pobór prądu : odpinsz jedną klemę, wyłączasz wszystko w aucie i amperomierzem miezrysz pobór. Jeden kabel do klemy drugi do kabla. Prąd ok 0.02A
Gęstość el. - musisz mieć przyrząd. Taka szklana rurka z bańką i pływakiem. Napięcie pod obciążeniem najlepiej specjalnym woltomiezrem. Albo zwykłym podczas zapalania auta.
Sprawdze co to jest tak na 100% jutro rano ;D
Kupiłem nowy akumulator Centra plus coś tam 50 Ah prąd roz 450A
jak to nie to.. to się chyba zapłacze bo 275 zeta już nie moje
a golfik dzisiaj za kare nocuje na dworze przed garażem i rano chwila prawdy - mam nadzieje że mróz będzie przynajmniej -10`C
Kupiłem nowy akumulator Centra plus coś tam 50 Ah prąd roz 450A
jak to nie to.. to się chyba zapłacze bo 275 zeta już nie moje
a golfik dzisiaj za kare nocuje na dworze przed garażem i rano chwila prawdy - mam nadzieje że mróz będzie przynajmniej -10`C
pozdrawiam
gajczak
gajczak
- patryk2340
- Carpe Diem
- Kontakt:
mogłeś najpierw sprawdzić ładowanie bo może się okazać że kupiłeś aku na darmo... no ale oczywiście życzę ci aby to aku było przyczyną pozdro
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2008 21:04 przez patryk2340, łącznie zmieniany 1 raz.