skrzynia od Diesla do benzyny ? co i jak? pomóżcie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jolo79

skrzynia od Diesla do benzyny ? co i jak? pomóżcie

Post autor: jolo79 » śr sie 03, 2005 19:49

Niedawno kupiłem golfa 1,8 GTI (DX) problem w tym że zmieliłem 5 i ogólnie ze skrzyni zrobiła sie wielka kupa :( Szukam, juz kilka dni skrzynki, ludzie mowia mi ze jak kupie skrzynie od normalnej benzyny to duzo straci na przyspieszeniu, dzis kolega poddał mi pomysł o wsadzeniu 5 od diesla? Jak to bedzie jezdziło? Czy bedzie tak ze przyspieszenie bedzie lepsze a prędkość max spadnie? Podpowiedzcie coś ? Znalazłem w sumie taką skrzynie i sie zastanawiam co robić. POMOCY

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » śr sie 03, 2005 21:33

z tego co wiem to nie podpasuje

Awatar użytkownika
jaqb
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: jaqb » śr sie 03, 2005 21:34

miałem kiedyś skrzynkę od benzyny w silniku diesla i prędkość max mocno spadła......tyle

Nie dyskutuj z debilem: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

CADDY http://forum.vwzone.pl/viewtopic.php?f=112&t=18557

Awatar użytkownika
andrz3j
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: andrz3j » czw sie 04, 2005 02:42

Popatrz na oznaczenia skrzyni biegów. Nastepnie możesz zerknąc do instrukcji obłśugi i masz tam napisane (lub poszukać w necie) jaki model skrzyni jakie miał przełożenia. I bedziesz wiedział co i jak się może zachowac auto. Ale lepiej jakbyś poszukał takiej skrzyni jaką miałes

Jeśli ktoś mnie wyprzedza tzn. że jedzie za szybko...

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » czw sie 04, 2005 04:03

skrzynki do diesla sa z reguły krótkie, wiec przyspieszenie moze byc lepsze, pytanie tylko czy nadażysz zmieniac biegi :P, kolejny problem to V-max - raczej bedzie niższe.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

VWajnert
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: VWajnert » czw sie 04, 2005 09:56

a wg mnie jest inaczej... diesel kreci sie do powiedzmy do 4 - 4,5 tys obrotow.. wtedy predkosc max jest np. 170.... a jak taka skrzynie zalozymy do benzyny, ktora kreci sie powiedzmy do 6 - 6,5 tys obrotow to taka predkosc bedzie wynosila 245 :D tylko 2 sprawa... do takiej przekladki potrzebny jest mocny silnik benzynowy.. bo ciezej bedzie ruszyc... (diesel ma wysoki moment), a do rozwinięcia wysokiej predosci potrzeba bedzie dluga droga... , sam osobiscie mialem miec wkladany silnik beznyzowy na skrzynie diesla, ale sprzeciw rodzicow wymusil zmiane planow ( dla nich 1,8 T wydawalo sie za duzo jak na vw t3 :chytry: )

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rzodkiew
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rzodkiew » czw sie 04, 2005 10:00

nie polecam od disla, owszem duze przyspieszenie ale v-max kicha tak wczesniej kolega pisal, przy zmianie skrzyni z 4 na 5 trzeba zwrocic uwage na przelozenia i oczywiscie czy dany typ skrzyni podejdzie do naszego silnika, ja tak szukalem do swojego to co mialem wczesniej bylo dla mnie ok ale chcialem miec 5-tke wiec szukalem skrzyni o taki samym przelozeniu co moja ale dodatkowo zeby piatka byla i teraz jest gites nic nie stracilem a zyskalem piaty bieg, na forum bylo tego sporo na temat skrzyn disel - benzyna poszukaj a wiecej sie dowiesz

Zyj kolorowo :)

VWajnert
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: VWajnert » czw sie 04, 2005 12:13

:/ czy tylko ja uwazam ze V-max w przypadku wsadzenia skrzyni diesla do silnika benzynowego zwiekszy sie... ????

bohdan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bohdan » czw sie 04, 2005 12:28

rzodkiew pisze:nie polecam od disla, owszem duze przyspieszenie ale v-max kicha tak wczesniej kolega pisal, przy zmianie skrzyni z 4 na 5 trzeba zwrocic uwage na przelozenia i oczywiscie czy dany typ skrzyni podejdzie do naszego silnika, ja tak szukalem do swojego to co mialem wczesniej bylo dla mnie ok ale chcialem miec 5-tke wiec szukalem skrzyni o taki samym przelozeniu co moja ale dodatkowo zeby piatka byla i teraz jest gites nic nie stracilem a zyskalem piaty bieg, na forum bylo tego sporo na temat skrzyn disel - benzyna poszukaj a wiecej sie dowiesz
dokładnie jest odwrotnie przyśpieszenie będzie słabsze natomiast prędkość maksymalna będzie większa.
nie polecam to są całkowicie inne przełożenia będzie strasznie mułowaty( słabe przyspieszenie), najlepiej znajdź książkę i zobacz jakie są przeożenia skrzyni do benzyniaka , a jakie do diesla.

zgadzam się z VWajnert.
Ostatnio zmieniony czw sie 04, 2005 12:33 przez bohdan, łącznie zmieniany 2 razy.

VWajnert
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: VWajnert » czw sie 04, 2005 12:32

jezeli silnik benzynowy na ktory zakladamy ta skrzynie jest mocny ( duzy moment) to uwazam ze warto - w trasei niska predkosc obrotowa silnika, a wysoka predkosc - co przekladac sie bedzie na ekonomie jazdy. wg mnie WARTO

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » czw sie 04, 2005 15:15

:/ czy tylko ja uwazam ze V-max w przypadku wsadzenia skrzyni diesla do silnika benzynowego zwiekszy sie... ????

W przypadku naprawde mocnego silnika, być może, nie wziołeś jednak pod uwage strat mocy - myślę że na wiekszości silników benz takiej skrzynie nie da się zamknąc.
bohdan pisze:dokładnie jest odwrotnie przyśpieszenie będzie słabsze natomiast prędkość maksymalna będzie większa.
krótsza skrzynia - lepsze przyspieszenie - kwestią dyskusyjną jest natomiast to, jak szybko trzeba bedzie zmieniac biegi, bo moze się okazac że trzeba będzie ruszać z 2 biegu :)

W przypadku słabszych silników benz moze sie jednak okazać że i przyspieszenie i v-max beda gorsze - przy tego typu swapach nalezy się zastanowić i porównać charakterystyki silników i przełożenia skrzyń. Diesle mają spcyficzną charakterystykę momentu, który jest dostępny w niskich prędkościach obrotowych i wystepuje w sumie dośc krótko w porównaniu z silnikiem benz, który to ma go znacznie wyżej i dłużej, stąd róznica w przełożeniach. Dieslem jeżdzi się w przedziale 2000-3500 i tak jest własnie dopasowana skrzynia.

U mnie np. 1 bieg jest bardzo krótki - tylko w zasadzie żeby bujnąc auto - benzynka może miec tu problem, z kolei na 2 i 3 miała by niezłego kopa, problem powtórzy się na 5 biegu - u mnie przy 2000obr jest w okolicach 120km/h - ale wszystko jest ok bo to jest zakres max momentu - w benzynie przy tych obrotach praktycznie nie ma mocy. Vmax 180km/h i moc max uzyskuję przy 4000 obr, w 90 konnym silniku benz v-max i moc maks jest 1500obr wyzej - biorac pod uwage charakterystyke momentu w benzynie i straty mocy, może się okazac że auto nie rozpedzi się nawet do takiej predkości jak na ori skrzyni, a jesli nawet to potrwa to znacznie dłuzej.

Tak ja to widze, jesli macie inne zdanie to chetnie poczytam, bo dyskusja zapowiada sie ciakawie...

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

VWajnert
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: VWajnert » pt sie 05, 2005 11:19

no wlasnie... 2000 obrotow i 120 km/h :chytry: wtedy rozpedzamy benzyniaka na mniejszym biegu i przelaczamy na 5 i jedziemy max ekonomicznie.. a krotkie biegi w dieslu... przeciez musimy pamietac ze w benzynie kazdy z biegow sie "wydluzy" przez wieksze obroty benzyny... przerabialem ten temat ale odwrotnie, i wlasnie ze wzgledow wprots przeciwnych nie zakladlismy silnika diesla na skrzynie od benzynika, ale to zupelni inna historia. w tym konkretnym przypadku zakladalbym ta skrzynie i cieszyl sie z ekonomicznej jazdy - jest tylko jeszcze inna kwestia - czy skrzynia przygotowana na obroty max rzedu 4000 dlugo wytrzyma krecenie do np 6000 , choc ponoc diesle sa solidniejsze ;)

bohdan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bohdan » pt sie 05, 2005 12:49

Corvax pisze:krótsza skrzynia - lepsze przyspieszenie - kwestią dyskusyjną jest natomiast to, jak szybko trzeba bedzie zmieniac biegi, bo moze się okazac że trzeba będzie ruszać z 2 biegu
wydaje mi się że to nie jest dokonca tak "krótka skrzynia" czyli potrzeba większei sił (mocy, momentu) aby uzyskać odpowiednie przyśpieszenie, to samo dotyczy ruszania - piszesz;
Corvax pisze:Diesle mają spcyficzną charakterystykę momentu, który jest dostępny w niskich prędkościach obrotowych i wystepuje w sumie dośc krótko w porównaniu z silnikiem benz, który to ma go znacznie wyżej i dłużej, stąd róznica w przełożeniach. Dieslem jeżdzi się w przedziale 2000-3500 i tak jest własnie dopasowana skrzynia.
i dlatego pierwszy bieg służy praktycznie do ruszenia (samochody z silnikiem diesla) natomiast silniki benzynowe przy niskich obrotach mają mały moment obrotowy zakładając do nich skrzynie z diesla samochód taki miałby słabe pzyspieszenie i to na wszystkich biegach. Chyba ,że byłby to silnik o dużej mocy.

To jes moje zdanie na ten temat, choć nie uważam się za fachowca w tych sprawach.

malolat
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: malolat » sob sie 06, 2005 23:17

Corvax pisze:u mnie przy 2000obr jest w okolicach 120km/h - ale wszystko jest ok bo to jest zakres max momentu - w benzynie przy tych obrotach praktycznie nie ma mocy. Vmax 180km/h i moc max uzyskuję przy 4000 obr
sorki ze sie wetne, ale jak przy 2000 masz 120, to tak na logike 180 to raczej przy 3 a nie przy 4 tysiacach musisz miec... czy moze sie myle...

bo u mnie jest tak, ze przy 80 mam 2000, przy 120 3000, a przy 240 mam 6000, wiec???

skrzynie w tdi maja nieliniowe przelozenia ?? :> :satan:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”