Ściąga po wymianie łożyska. Geometria dobra
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- barton23
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kąt ustawienia zwrotnicy chodzi co o kąt pochylenia koła ??
Jeżeli tak to kąta pochylenia nie zmienilem bo wyciągałem piaste razem z calym amortyzatorem i wybiłem sforzeń, wiec nie mial sie prawa zmienic, skrot myslowy byl oczywiscie dotyczacy ustawienia geometrii, bylo sprawdzane wszystko pochylenie, wyprzedzenie i zbierzność, nie wspomne o tym że nic sie podczas tej wymiany nie zmienilo i korekcja na geometii kół byla minimalna, przed bylo również wszystko w normie
Jeżeli tak to kąta pochylenia nie zmienilem bo wyciągałem piaste razem z calym amortyzatorem i wybiłem sforzeń, wiec nie mial sie prawa zmienic, skrot myslowy byl oczywiscie dotyczacy ustawienia geometrii, bylo sprawdzane wszystko pochylenie, wyprzedzenie i zbierzność, nie wspomne o tym że nic sie podczas tej wymiany nie zmienilo i korekcja na geometii kół byla minimalna, przed bylo również wszystko w normie
TDI - To Dobrze Iezdzi :)
hmm... tak sobie teraz pomyślałem że na próbę możesz powrócić do poprzednich ustawień (oczywiście na stacji ), podjedź na stację i wytłumacz gościowi co sie dzieje, bo skoro przed "min" korekcją było dobrze a teraz jest źle to wychodzi na to że tu tkwi problembarton23 pisze:korekcja na geometii kół byla minimalna
...
Skoro pomysły sie juz kończą to weź jeszcze sprawdź stan łożyska i poduszki amortyzatorów z przodu. Poruszaj nimi nad kielichami czy twardo trzymaja i warto dostac sie do tej pierwszej nakrętki i zobaczyc czy jest dobrze dociągnięta. Skoro wyjmowałeś zwrotnice razem z amorem to musiałes to rozkręcać. u mnie po wymianie kiedys samo sie poluzowało, mimo,ze było dobrze dociągane..... Do dzisiaj nie wiem czemu-po drugim dokreceniu sie trzyma
Jetta MK2 TeeDee-doprowadzona do stanu fabrycznego w wersji kanadyjskiej
BARDZO wiele zależy od montażu łożyska. sprawdz opory na nim i czy nie jest czasem za mocno dokręcone. sprawdz też podkładke pod śrubą kontrującą czy nie pęknięta.
nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712
barton23 a zmierz dla pewności odległość od środka piasty koła przedniego do środka piasty koła tylnego (tak jak byś mierzył rozstaw osi) z prawej strony i porównaj to z lewą stroną
Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 21:39 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...
- barton23
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kapalek jak te łożysko może byc za bardzo dociągnięte - przecież one jest nieregulowane, po drugie która śrube kontrującą ?? bo nie za bardzo rozumiem
[ Dodano: 09 Sty 2008 20:58 ]
flinstone moze mieć racje, mnie w ogole sie źle odkręcało ten amorek, mialem z nim niemaly problem i objechal sie troche imbus wiec moze jest troche niedokrecone, niestety sprawdze to za tydzien dopiero bo nie mam obecnie dostepu do porządnych kluczy, bede informowal o przebiegu naprawy bo nie spoczne dopóki moj Golfik nie bedzie jezdzil na wprost bez trzymanki
[ Dodano: 09 Sty 2008 20:58 ]
flinstone moze mieć racje, mnie w ogole sie źle odkręcało ten amorek, mialem z nim niemaly problem i objechal sie troche imbus wiec moze jest troche niedokrecone, niestety sprawdze to za tydzien dopiero bo nie mam obecnie dostepu do porządnych kluczy, bede informowal o przebiegu naprawy bo nie spoczne dopóki moj Golfik nie bedzie jezdzil na wprost bez trzymanki
TDI - To Dobrze Iezdzi :)
barton23 a patrzyłes na te łozyska amorów o których wyżej pisałem?
[ Dodano: 09 Sty 2008 21:57 ]
z opóźnieniem pojawił sie u mnie dopis-wszystko juz jasne-mam nadzieje,ze wreszcie sie wyjaśni, bo ściaganie rzeczywiście jest potwornie wk....e
[ Dodano: 09 Sty 2008 21:57 ]
z opóźnieniem pojawił sie u mnie dopis-wszystko juz jasne-mam nadzieje,ze wreszcie sie wyjaśni, bo ściaganie rzeczywiście jest potwornie wk....e
Jetta MK2 TeeDee-doprowadzona do stanu fabrycznego w wersji kanadyjskiej
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Opory toczenia sprawdzałem na stacji diagnostycznej żeby wyeliminować możliwość blokowania sie zacisków hamulcowych. jesli chodzi o geometrie to było wszystko mierzone zbierzność, kąty pochyłenia. mierzone były także odległosci osi i przekątne kół na laserowych przyrzadach we Wrocławiu na ul. Borowskiej (teren szkoły samochodowej) bo tam chodziłem do szkoły i widziałem co da sie na ich sprzecie sprawdzić.
podepnę się pod temat. Wymieniałem poduszki amorów i łożyska, odkrecałem mcpersona od zwrotnicy, więc moim zdaniem geometria poszła. Więc pojechałem na stacje diagnostyczną żeby mi ustawili geometrie. Gość przejechał przez stacje samochodem, rolki, amory itd. i powiedział że geometria OK!!! Nie znam się ale wydaje mi sie że to nie wystarczy do sprawdzenia geometrii!! Może się mylę? Ale jakim cudem może być dobra geometria jak przykręciłem amor do zwrotnicy "na oko" , no i dalej mnie lekko w prawo sciąga i kierownica jest trochę w lewo jak jadę na wprost!!! Diagnosta na stacji stwierdził że kierownica może być krzywo Juz mi się nie chciało z nim więcej dyskutować i pojechałem. Szukam innej stacji, która mi to ustawi bo chyba muszę to ustawić, mam rację???
PS. Brawo więcej takich diagnostów!!
PS. Brawo więcej takich diagnostów!!