[mk3] odpalanie TDI 1.9
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] odpalanie TDI 1.9
Co moze byc przyczyna dlugiego krecenia przed odpaleniem. Przeciez jest lato, co bedzie jak sie ochlodzi?? Czy to akumulator, wtryski czy cos innego?? Jak to sprawdzic?? W ogole czy kontrolka swiecy zarowej powinna od razu gasnac??
- paolo
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: [mk3] odpalanie TDI 1.9
w zime kontrolka swieci dluzej, latem gasnie odrazu. Poczekaj 3 sekundy po przekreceniu moze bedzie lepiej. U mnie tez dosc dlugo kreci, jeden mechanik chcial naprawiac sterownik a drugi przestawiac zaplon...wyszlo ze ja sie przestawilem i przyzwyczailemneoplan pisze:Co moze byc przyczyna dlugiego krecenia przed odpaleniem. Przeciez jest lato, co bedzie jak sie ochlodzi?? Czy to akumulator, wtryski czy cos innego?? Jak to sprawdzic?? W ogole czy kontrolka swiecy zarowej powinna od razu gasnac??
Jest to ostatni dzwonek żeby odwiedzić dobry warsztat. Główną przyczyna jest zły kąt wtrysku - inaczej mówiąc b. możliwe, że przestawił Ci się rozrząd - powodem może byc ścięty klin na kole zebatym na wale. Usterka bardzo czesta w tdi i dość groźna. Powodem ścinania klina jest nieumiejętna wymiana rozrządu i niedokrecenia śruby trzymającej koło. Z doswiadczenia moge Ci tylko powiedzieć że jeśli powierzchnia wału jest już uszkodzona, to nie ma co kombinowac tylko wyrywać wał i dac do regeneracj - napawania - będzie jak nowy. Wszelkiego rodzaju kombinacje kończą się smutno - mnie kosztowało jakieś 1500pln - a to tylko koszt czesci...
Przedewszystkim sprawdź kąt wtrysku - fazy rozrządu i obejrzyj to koło zebate.
[ Dodano: Pią Sie 05, 2005 2:21 am ]
Owszem świeci dłużej, ale nie ma to nic wspólnego z kręceniem rozrusznikiem - tdi ma palić od pyknięcia, niezależnie od temperatury - jeśli nie pali to coś jest nie tak.
Przedewszystkim sprawdź kąt wtrysku - fazy rozrządu i obejrzyj to koło zebate.
[ Dodano: Pią Sie 05, 2005 2:21 am ]
w zime kontrolka swieci dluzej, latem gasnie odrazu. Poczekaj 3 sekundy po przekreceniu moze bedzie lepiej. U mnie tez dosc dlugo kreci, jeden mechanik chcial naprawiac sterownik a drugi przestawiac zaplon...wyszlo ze ja sie przestawilem i przyzwyczailem
Owszem świeci dłużej, ale nie ma to nic wspólnego z kręceniem rozrusznikiem - tdi ma palić od pyknięcia, niezależnie od temperatury - jeśli nie pali to coś jest nie tak.
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
-
- Gadatliwa bestia
Dokładnie tak jak mówi kolega wcześniej. W moim TDI czy to zima czy lato kontrolka świeć świeci bardzo krótko, nie wiem jakieś 2 - 3 sekundy. I czy w zimie było - 10 czy prawie - 30 stopni C nie było powodu żeby nie zapalił, aż byłem sam zdziwiony że zima go nie rusza i pali od kopa. I to bez zasłony dymnej. Dlatego warto mieć dobrego mechanika który zna się na tym co robi. A wiem jak niektórzy wymieniaja paski rozrządu to aż strach potem to auto zapalić.
U mnie kontrolka swiec pali sie doslownie 1 sek, czsami nie zdaze jej zauwazyc. Zobaczymy jak bedzie w zime, bo mam go dopiero tydzien Mam nadzieje, ze bedzie tak jak u was - palenie na dotyk
Pamietam, ze u kumpla przyczyna dlugiego krecenia przed zapaleniem byly swiece - wymienil i po klopocie.
Pozdro
Pamietam, ze u kumpla przyczyna dlugiego krecenia przed zapaleniem byly swiece - wymienil i po klopocie.
Pozdro