.:MK2:. dalej problemy - POMOCY!!! .:MK2:.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
.:MK2:. dalej problemy - POMOCY!!! .:MK2:.
To znów ja z tym samym tematem co poprzednio bo poprostu nie mam już pomysłu co może dolegać mojemu autku.
Jak dodaje gazu to szarpie nim i dusi go.Ni nie chce przyspieszać.Ostatnio zauważyłem że jak do połowy gaz wcisnę to tak się dzieje a jak go puszcze i od razu wcisnę do dechy to normalnie przyspiesza.
Sprzęgło mam oki,świece chyba też i pompa bo auto pali normalnie.Posłuchałem was że to katalizator i pojechałem na stacje diagnostyczną to sprawdzić i katalizator i sonda lambda są dobre.
Myślałem też że może to być linka z gazu skoro się tak zachowuje przy wciskaniu gazu i ma linka minimalny luz ale juz jej nie można podciągną.Byłem się pytać u mechanika czy może to być linka i powiedział że to nie możliwe żey to było to.
Na luzie auto normalnie chodzi i zapala bez problemu.
Też powiedział mi na stacji że mam ubogą mieszanke bo mam 0,13% a podobno powinno być 0,50%.
Nie wiemn co to może być poprostu nie mam już poimysłów POMÓŻCIE!!!!!!!
Jak dodaje gazu to szarpie nim i dusi go.Ni nie chce przyspieszać.Ostatnio zauważyłem że jak do połowy gaz wcisnę to tak się dzieje a jak go puszcze i od razu wcisnę do dechy to normalnie przyspiesza.
Sprzęgło mam oki,świece chyba też i pompa bo auto pali normalnie.Posłuchałem was że to katalizator i pojechałem na stacje diagnostyczną to sprawdzić i katalizator i sonda lambda są dobre.
Myślałem też że może to być linka z gazu skoro się tak zachowuje przy wciskaniu gazu i ma linka minimalny luz ale juz jej nie można podciągną.Byłem się pytać u mechanika czy może to być linka i powiedział że to nie możliwe żey to było to.
Na luzie auto normalnie chodzi i zapala bez problemu.
Też powiedział mi na stacji że mam ubogą mieszanke bo mam 0,13% a podobno powinno być 0,50%.
Nie wiemn co to może być poprostu nie mam już poimysłów POMÓŻCIE!!!!!!!
Aktualnie przerabiam pewien temat związany z wariacjami w składzie mieszanki, fatalnymi osiągami i mierną reakcją na próbę regulacji gaźnika. A przyczyna - to walnięty siłownik podciśnieniowy na aparacie zapłonowym - pęknięta membrana i sobie tamtędy zasysa dodatkowe powietrze (uboga mieszanka). Próbowałem to już opisać, tutaj:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=20087
Ciut wcześniej wymieniłem podstawkę pod gaźnikiem, pomogło, ale nie zlikwidowało problemu (podstawka na 100% była do bani, bo lało się przez nią paliwsko na kolektor ssący). Dzisiaj wkładam zmontowany rozdzielacz zapłonu, z nowym siłownikiem.
Ciut wcześniej wymieniłem podstawkę pod gaźnikiem, pomogło, ale nie zlikwidowało problemu (podstawka na 100% była do bani, bo lało się przez nią paliwsko na kolektor ssący). Dzisiaj wkładam zmontowany rozdzielacz zapłonu, z nowym siłownikiem.
- daaroo
- Forum Master
- Kontakt:
Aktualnie przerabiam pewien temat związany z wariacjami w składzie mieszanki, fatalnymi osiągami i mierną reakcją na próbę regulacji gaźnika. A przyczyna - to walnięty siłownik podciśnieniowy na aparacie zapłonowym - pęknięta membrana i sobie tamtędy zasysa dodatkowe powietrze (uboga mieszanka). Próbowałem to już opisać, tutaj:
jak to ma sie do tematu skoro kolega ma wtrysk jednopunktowy ??
problemy z wozem
jestem pierwszy raz na tym forum-witam wszystkich
objawy o ktorych mowa wskazuja na silnik krokowy,pewnie wystarczy wyczyscic
objawy o ktorych mowa wskazuja na silnik krokowy,pewnie wystarczy wyczyscic
Dzisiaj byłem na warsztacie podobno dobrym no i tak na sucho nic mi nie powiedzieli.Tylko tyle że mam byc jutro rano i zostawić auto na cały dzień.Jeśli to będą sprawy regulacyjne to koszt ok.90zł.No a ja trzeba będzie coś wymienić no to części i też robota.
PozdraVWiam - Tomek :pub:
zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068
zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068
Witam Mam podobną sytuację ze swoim 1,3 NZ. Osobiscie podejrzewam, ze moze to byc przepływomierz. Mierzy on ilosc dostarczanego powietrza do silnika i na tej podstawie komputer ustala sklad mieszanki (mozliwe, że z tąd niewlasiwy sklad mieszanki). Nie znam się na tym, ale z tego co pamiętam....jest w nim taka klapka która zmienia polożenie i tym samym opór na potencjometrze...możliwe, że potenjometr jest walnięty lub inny element. Możliwe jest też, że uszkodzona jest (np. ze starości) siatka zabezpieczająca przepływomierz, a wtedy łatwo o awarie. Wybaczcie mi jeśli herezje wypisuje...nie znam się na tym, ale chciałem spróbować pomóc