witam. chodzi mi o dokladna droge pociagniecia kabli zasilajacych, sygnalowych i glosników.
Kable zasilające chcialbym pociagnac lewą strona w progach, a reszte prawa strona tez w progach. Mam mianowicie kilka pytan
1) jak odkrecic progi, te plastiki wokol kolumny kierownicy
2) czy w prawym progu zmieszczą sie 4kable o grubości 4^mm2, oraz 2 przewody sterujące rca
3) ma moze ktos jakies dokladne zdjęcia jak kładł te wszystkie kable? troche znalazlem na showyoursound.nl ale to za malo.
4) w jakiej książce/programie sa schematy jak i co dokladnie rozkrecic
5) i jeszcze jedno pytanie - lepiej miec dluzsze czy krotsze kable zasilające? bo jesli wzmacniacz bedzie z prawej strony w bagazniku to kable zasilajace beda dluzsze, jesli z lewej to krotsze (kabel 20mm^2)
MK4 - instalacja kabli, jak odkrecic progi i inne
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Ja niedawno kladlem wiec troche moge podpowiedziec , zdjecia moge zrobic pozniej , bo dostalem drugi wzmacniacz.
-progi sa na zaciskach i podwazasz je bez problemu, ale z wyczuciem.
-obudowa kierownicy jest na 3-4 srubach , sa od dolu.
-4 kable zmieszcza sie w progu , ale raczej bedziesz musial wyciac troche/wyjac gabki ktora jest w srodku.
-Kable , kupisz pewnie w zestawie ? dlugosc jest na tyle optymalna , ze starczy i na lewo i na prawo bagaznika , jednak wiekszosc osob montuje z lewej wzmacniacz , z tego powodu ze tam ida kable zasilajace , a z prawej sygnalowe.
Jesli dobrze poszukasz na forum to znajdziesz troche schematow , ja ich nie potrzebowalem , bo poza puszczeniem kabla zasilajacego pod maske , cala reszta jest prosta i mozna sie szybko polapac.
pozdrawiam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 4060dd8b5c
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=92876
dodam ze jest to po prawej stronie pod maska , dokladnie pod szyba , sa 3 dziury , jedna jest zapchana kablami , a 2ga zaslepiona i nia mozna smialo puscic kabel do srodka tylko trzeba zrobic w niej dziure / wyjac ja i pozniej jakos zaizolowac
-progi sa na zaciskach i podwazasz je bez problemu, ale z wyczuciem.
-obudowa kierownicy jest na 3-4 srubach , sa od dolu.
-4 kable zmieszcza sie w progu , ale raczej bedziesz musial wyciac troche/wyjac gabki ktora jest w srodku.
-Kable , kupisz pewnie w zestawie ? dlugosc jest na tyle optymalna , ze starczy i na lewo i na prawo bagaznika , jednak wiekszosc osob montuje z lewej wzmacniacz , z tego powodu ze tam ida kable zasilajace , a z prawej sygnalowe.
Jesli dobrze poszukasz na forum to znajdziesz troche schematow , ja ich nie potrzebowalem , bo poza puszczeniem kabla zasilajacego pod maske , cala reszta jest prosta i mozna sie szybko polapac.
pozdrawiam
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... 4060dd8b5c
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=92876
dodam ze jest to po prawej stronie pod maska , dokladnie pod szyba , sa 3 dziury , jedna jest zapchana kablami , a 2ga zaslepiona i nia mozna smialo puscic kabel do srodka tylko trzeba zrobic w niej dziure / wyjac ja i pozniej jakos zaizolowac
Ostatnio zmieniony pt sty 18, 2008 11:44 przez patrol, łącznie zmieniany 4 razy.
Ogolnie to dużo babrania z przeprowadzeniem kabla z komory do kabiny. Musisz po odkręcać wycieraczki i mechanizm wycieraczek. Mi się bez tego nie udało tego zrobić. Potem otwierasz skrzyneczkę po prawej stronie, która jest schowana tak jakby przy podszybiu. Przeprowadzasz kabel przez środkową zaślepkę, która jest w przedniej ściance tej skrzynki. Potem już tylko kabel wciskasz do środka do skrzynki którędy ładnie powędruje nad pedały kierowcy, tam sobie już złapiesz i koniec. Jeśli masz jakieś pytania uderzaj na gg. Chętnie pomogę w miarę możliwości.
gg: 3986707
pozdro!
gg: 3986707
pozdro!
zawsze lepiej mieć krótsze z jednego punku widzenia czym krótszy tym może poradzić sobie z wiecej A w danej grubości kabla... zobacz do poradnika "nazara" w podpiętychpucha pisze:i jeszcze jedno pytanie - lepiej miec dluzsze czy krotsze kable zasilające?
zależy co tam masz za wzmacniacz i co ma npedzać