kozi__jones pisze:Witam
mam silnik 1,6 EZ i prawdopodobnie na gaźniku PIERBURG 2EE (powie mi ktoś czym sie różni silnik 1,6 EZ od PN) i problem polega na tym że, rano odpalam samochód silnik działa a od niedawna jak mrozy złapały wystarczy że przejade ok 1km i nagle gaśnie , do dzisiaj jak pomęczyłem rozrusznik to w końcu odpalił jakos dziwnie jak by z 1 cylinda ale odpalał a dziś już niestety nie chcał (meczyłem aż padła bateria) czy to może by spowodowane (do wymiany mam pompe paliwa bo paliwo przedostaje sie do oleju) czy to mogą by kable (szron topnie na kablach i robi sie zwarcie ?) czy to może byś wina tej pompy ? czy gażnika ?
Posiadasz gaźnik pierburg 2E2 i zapewne nie posiadasz komputera. Co do tej benzyny w oleju to skąd ta pewność że to pompa paliwa puszcza benzyne do oleju - bo również wydaje się że mam benzyne w oleju i chetnie bym poznał przyczyne. Kolega mechanik mi powiedział ze to może być wina pierścieni na tłokach które sa juz zapewne troche zużyte i zgaraniaja niedopaloną benzyne i ona miesza sie z olejem. Czy jakiś fachowiec może to wyjaśnić? Pompe łatwo sprawdzisz jeśli sciągniesz z niej wężyk i zakrecisz kilka razy silnikiem. Jesli paliwo wytryśnie czyli pompa sprawna. Co do kabli i świec to zalezy od ich stanu oraz jak dawno je zmieniałes. Jak sprawdzisz pompe to daj znać będziemy dalej szukać. Mam jeszcze pytanie jaka jest granica zużycia kopułki rozdzielacza bo mam wrażenie że palec trze już o górna częśc kopułki i wcina się coraz wyżej w styki a nie mam innego samochodu żeby porównać.