Jak sprawdzic czujnik temperatury powietrza dolotowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak sprawdzic czujnik temperatury powietrza dolotowego
jak sprawdzic czy ten czujnik jest sprawny?
tak wyglada - http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0
tak wyglada - http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0
- Paweł Marek
- V.I.P.
czyli z technicznego punktu widzenia jak to sprawdzic?Paweł Marek pisze:Itor, parametry jak dla czujnika temperatury cieczy chłodzącej.
Zasilanie 5V, opór przy 20 stopniach ok 2500 omów, przy 90 stopniach około 250 omów
samochod ma byc odpalony, odpinam przewody od czujnika i sprawdzam omomierzem te dwa piny od czujnika jakie ma wskazania? i porownuje odczytany wynik z temperatura zewnetrzna czy jak?
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To chyba łatwiej go wymontować sprawdzić opor w temp pokojowej a potem do kubka z wodą i termometrem ,wode zagotować (prawie-do 90 st) i wtedy sprawdzić opórItor pisze:i porownuje odczytany wynik z temperatura zewnetrzna czy jak?
no chyba że w jakiś inny sposób określić że płyn chłodzacy ma 90 st (bo wskaźnik na desce to raczej może przekłamywać)
ale ja pisze o czujniku temperatury powietrza a nie cieczyflatron316 pisze:To chyba łatwiej go wymontować sprawdzić opor w temp pokojowej a potem do kubka z wodą i termometrem ,wode zagotować (prawie-do 90 st) i wtedy sprawdzić opórItor pisze:i porownuje odczytany wynik z temperatura zewnetrzna czy jak?
no chyba że w jakiś inny sposób określić że płyn chłodzacy ma 90 st (bo wskaźnik na desce to raczej może przekłamywać)
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
najpierw wyciągasz wtyczkę i na włączonym zapłonie mierzysz w niej czy jest ok 5V.Itor pisze:czyli z technicznego punktu widzenia jak to sprawdzic?
Potem mierzysz opór na pinach czujnika, przy obecnej tempraturze ok 10 stopni na zewnątrz ma być około 4500 omów. Jak uzyskasz wyższe temperatury to już sam zdecyduj. Możesz wyjąć go, wziąć do cieplego mieszkania, przy 30 stopniach 1800 om, na kaloryferze co ma 50 stopni około 800 om. Taka dokładność wystarczy, tolerancja jest duża, 20 procent.
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 8:23 pm ]
a w wodzie też możesz sprawdzać, nic się nie stanie
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2008 21:22 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
dzieki za info, sprawdzilem i trzyma wzorowo rezystancjePaweł Marek pisze:najpierw wyciągasz wtyczkę i na włączonym zapłonie mierzysz w niej czy jest ok 5V.Itor pisze:czyli z technicznego punktu widzenia jak to sprawdzic?
Potem mierzysz opór na pinach czujnika, przy obecnej tempraturze ok 10 stopni na zewnątrz ma być około 4500 omów. Jak uzyskasz wyższe temperatury to już sam zdecyduj. Możesz wyjąć go, wziąć do cieplego mieszkania, przy 30 stopniach 1800 om, na kaloryferze co ma 50 stopni około 800 om. Taka dokładność wystarczy, tolerancja jest duża, 20 procent.
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 8:23 pm ]
a w wodzie też możesz sprawdzać, nic się nie stanie
chcialem go sprwadzic bo dzisiaj podczasj jazdy na vagu pokazywal mi temperature 22 stopnie, troche mnie zdziwilo ze tak duzo
A ja mam pytanie jakie mogą być objawy albo skutki gdy tego czujnika nie ma bo kupiłem golfa i smigałem a po pewnym czasie zauwazyłem ze jest tylko dziura ktos wymontował to moze przy zakłądaniu gazu tylko ja juz go kupiłem z instalacja gazową a teraz kupiłem nowa obudowe filtra i tam jest ten czujnik tylko nie moge znalezc kostki do podłaczenia go.Czy moze cos sie stac jak nie ebdzie podłaczony albo czy silnik bedzie pracował tak jak trzeba bez tej czujki .Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
No mam silnik 2E(tak myśle) 2.0 8v 115 km ale ta obudowa ktora teraz jest w nim oryginalna ma dziure tylko ta dziura była pusta ja ją zaslepiłem zeby syf nie leciał do silnika i teraz kupiłem drugą od GTI jest taka sama tylko ze z czujka widziełm druga obudowe u kumpla tez ma 2.0 8v ale obudowe ma zupełnie inną czyli ta jest pasujaca do mnie bo jest identyczna jak oryginalna.
- Paweł Marek
- V.I.P.
oryginalna do 2E nie ma czujnika w obudowie, więc nie ma tez dziury na niego. Lepiej będzie jak dasz fotkę o co ci chodzi, może o termostacik do klapki pod filtrem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie jest to od 2E, w tym miejscu wtryski simos (np AGG) maja czujnik temperatury powietrza, a jaki masz silnik odczytasz na wklejce w bagaźniku lub daj jego fotke
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.