temperatura cieczy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
temperatura cieczy
Witam
jaka macie temperaturkę cieczy bo ja po przejechaniu 30 km mam 70 stopni celcjusza i sie zastanawiam czy to normalne jaką wy macie temperaturę? dodam ze po przejechaniu tych 30 km chłodnica jest całkiem zimna węże gumowe na dole silnika też zimne więc termostat chyba oki; wskazówka temperatury rusza się z miejsca dopiero po przejechaniu 7km a maxymalna temperatura jaka uzyskuje na autostradzie to 74-75 stopni C. A i na postoju jak włączę na max ogrzewanie to temperatura spada do 50 stopni
czytałem ze macie po 90 stopni wiec troszkę się zastanawiam co to może być?
Pozdrawiam
jaka macie temperaturkę cieczy bo ja po przejechaniu 30 km mam 70 stopni celcjusza i sie zastanawiam czy to normalne jaką wy macie temperaturę? dodam ze po przejechaniu tych 30 km chłodnica jest całkiem zimna węże gumowe na dole silnika też zimne więc termostat chyba oki; wskazówka temperatury rusza się z miejsca dopiero po przejechaniu 7km a maxymalna temperatura jaka uzyskuje na autostradzie to 74-75 stopni C. A i na postoju jak włączę na max ogrzewanie to temperatura spada do 50 stopni
czytałem ze macie po 90 stopni wiec troszkę się zastanawiam co to może być?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mirk
Mirk
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Bylo milion razy, wpisz w wyszukiwarke "termostat"
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Jak ma weże zimne to tym bardziej termostat, normalka ze zawiesza sie w pozycji otwarty stad spadek temperatury, wałkowane było 1000razy wystarczy wpisac w szukaj termostat . Kup Wahlera temp. otwarcia 87 st i bedzie To normalna dolegliwosc w Golfach. Wg mnie temat do zamknięcia.Marcin_87 pisze:Gitner, raczej nie termostat bo weze ma zimne
w 99% w MK III niesprawny termostat uwidacznia sie trzymaniem max temp. 70-75st. Wcześniej termostat sie otwiera i nie pozwala sie ogrzac silnikowi do wyzszej temp. chłodnica jest zimna cały czas chłodzona przez ped powietrza i ta niewielka ilsoc ciepła ginie w niej, a zawsze sprawdza sie dolny waz chłodnicy czy nie jest letni. rozgrzej auto do tych 70 st i zostaw na postoju bez ogrzewania . Zanim na wskażniku bedzie 90st a dolny waz bedzie juz letni lub ciepły to termostat do wymiany.mirk pisze:No jak termostat skoro chłodnica jest zimna całkowicie a silnik ma 70 stopni??
Zazwyczaj najpier wymienia sie termostat, jezeli temp. cały czas na wskażniku jest mała to wtedy czujnik temp. który znajduje sie w krućcu- ale tylko na oryginał.mirk pisze:no pisałem ze dolny wąż jest całkiem zimny ( nawet nie letni) a na postoju temperatura mi maleje a nie rośnie a nie mam garażu dodam że we wrześniu jak byłem w górach to tylko raz jak jechałem pod ostrą góre to miałem 80 stopni a tak to max 78 jakieś
Nic nie pisze ze z nawiewów leci zimne powietrze, jak gorace to błedne sa wskazania wskaźnika na desce- wtedy winny czujnik, ale ja bym najpierw wymienił termostat a potem szukał innej przyczyny. W TDI to sie zdaza ze na postoju jak sie właczy ogrzewanie to temp. spadnie, jak masz sprawny termostat to spadek jest mniejszy- to sa bardzo sprawne silniki i wydzielaja mało ciepła. Szkoda sie nad tym roztrzasac , było o tym pisane 1000 razy.Marcin_87 pisze:ale po co czujnik jak mu słabo grzeje